Începe iar calvarul Declarației unice

Cine depune declarația unică la ghișeele Fiscului să se aștepte să stea la coadă. ANAF îndeamnă populația să depună on-line documentul.
Autori


Cea mai mare parte a persoanelor fizice care au obligația depunerii Declarației unice sunt așteptate să depună documentul în aceste ultime zile rămase până la expirarea termenului. Pentru a se evita cozile la ghișee, Fiscul insistă ca declarațiile să fie completate și depuse on-line. Va face față site-ul ANAF „valului“ de declarații depuse în ultimele zile?

Depunerea Declarației unice intră pe ultima sută de metri. Luni, 16 iulie 2018, este data-limită pentru depunerea la Fisc a „Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice“, cunoscută și drept Formularul 212. Până la data de 6 iulie, în Dolj fuseseră depuse aproximativ 13.000 de declarații unice, însă sunt așteptate să depună documentul aproximativ 35.000. Pe toată Oltenia, cifrele sunt și mai mari. Până vineri, 6 iulie 2018, depuseseră declarația aproximativ 40.000 de persoane din toate județele Olteniei, însă Fiscul așteaptă să depună circa 98.000 de oameni respectivul document la ANAF.

Cine are obligația să depună noua declarație

După o serie de încercări, declarația unică a reunit șapte formulare. Iată care sunt categoriile de persoane fizice care au obligația să depună formularul respectiv: persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate, care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii (inclusiv persoanele care stau într-un an mai mult de șase luni și o zi în România); persoanele care au venituri din cedarea folosinței bunurilor (chirii), venituri din drepturi de proprietate intelectuală, precum și cele cu venituri din activități independente, în special profesii liberale. Au obligația depunerii declarației și persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Detaliem pe înțelesul tuturor. Declarația se depune anul acesta de către persoanele fizice pentru a-și declara veniturile realizate în România sau/și din străinătate în anul 2017. Se mai depune pentru declararea impozitului pe venitul estimat sau norma de venit care se realizează din România în anul 2018. De asemenea, se mai depune și pentru declararea venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuții sociale și, după caz, a declarării contribuțiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.

Avantaje pentru cei care depun declarația on-line

Declarația unică se poate depune și în format de hârtie, la unitățile ANAF, dar pentru a se evita cozile la ghișee, Fiscul insistă pe depunerea on-line a noului formular.


Cine depune Declaraţia unică on-line până la 16 iulie 2018 inclusiv beneficiază de o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit dacă îl plătește integral până la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentând obligaţiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificaţiei diminuează impozitul pe venitul anual plătit şi se aplică corespunzător şi pentru contribuţiile sociale datorate, potrivit legii, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova.

ANAF informează că formularul şi instrucţiunile de completare pot fi descărcate on-line de pe portalul www.anaf.ro. Link-ul la care se poate găsi formularul este: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html

„Informaţii detaliate pot fi obţinute prin accesarea secţiunii Asistenţă Contribuabili de pe portalul www.anaf.ro, rubrica «Despre impozite şi taxe – Despre impozitul pe venit» sau apelând numărul 031.403.91.60. De asemenea, specialiştii structurilor de asistenţă pentru contribuabili oferă la sediul administraţiilor judeţene ale finanţelor publice informaţiile necesare în vederea completării şi depunerii Declaraţiei Unice“, se arată în comunicatul transmis de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova.

Cum se poate depune on-line Declarația Unică

O persoană care vrea să depună Declarația Unică în format electronic fie deține certificat digital ca să semneze electronic documentul și să îl depună de la distanță, fie se înscrie în Spațiul Privat Virtual (SPV) cu o adresă de e-mail validă. După ce se înscrie cu datele de identificare în SPV, pe adresa de e-mail indicată se transmite un cod de validare. Ca să se înscrie în spațiul privat virtual, persoana trebuie să aibă un cod de la administrația financiară de care aparține, cod care se găsește pe deciziile emise de ANAF sau se poate afla prin telefon, de la trezoreria de care aparține acel contribuabil. Persoana care are obligația depunerii Declarației Unice intră pe Formularul 212 descărcat de pe site-ul ANAF și completează câmpul care îi corespunde. De exemplu, o persoană care are venituri din agricultură completează din declarație doar capitolul destinat acelei activități, plus datele de contact, nume, prenume, e-mail, telefon. Fermierii care nu au acces la internet pot depune declarația on-line de la primăria din localitate.

În condițiile în care Ministerul Finanțelor spunea că intenția este ca începând de anul acesta tot mai mulți contribuabili să depună declarația în format electronic, se pune întrebarea dacă vor face față valului de solicitări soft-ul ANAF și site-ul instituției. Cu doar câteva zile înainte de termenul-limită de depunere a Declarației Unice, site-ul ANAF le joacă feste celor care doresc să depună declarația în format electronic. Pe parcursul zilei de ieri, acesta a picat de mai multe ori.Comenteaza acum

Alte stiri

28 februarie 2019

Gorj: Fermierii vor depune la APIA o singură Cerere de Plată

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judetean Gorj informează că, în perioada 01 martie – 15 mai 2019, la Centrele judeţene/locale APIA şi al Centrul Municipiului Bucureşti, se vor depune Cererile Unice de Plată în ...

Sumarul ediției de joi, 12 iulie 2018

Actualitate

» Poroşenko: În Ucraina nu este un conflict îngheţat, ci un război fierbinte
» Aplicaţie pentru mobil, care reduce emoţiile negative, creată de psihologii Universităţii „Babeş-Bolyai”
» Execuţia unui condamnat la moarte a fost suspendată după ce a fost deschis un proces care vizează substanţa letală care urma să fie folosită
» Un bărbat a ajuns la spital după ce a fost atacat de un urs în centrul unui oraş din România
» KMG International vrea în continuare să cumpere un pachet suplimentar de 26,7% la Rompetrol Rafinare
» Guvern: Schema de ajutor destinată crescătorilor de porci din rasele Bazna/Mangaliţa, deschisă permanent pentru înscriere
» Un craniu de mastodont, un strămoş al elefantului, descoperit în Franţa
» Incendiul de la transformatorul din cadrul Hidrocentralei Porţile de Fier 1 a fost stins
» Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere un proiect care prevede majorarea sumelor din programul “Bani de liceu”
» Mehedinţi: Incendiu la un transformator electric la Porţile de Fier 1
» Marea Britanie: Guvernul a prezentat oficial planul privind viitoarea relaţie cu UE după Brexit
» Structura creierului fiecărui individ este unică (studiu)
» Guvernul a prelungit până la 31 iulie termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit
» Germania, Italia şi Austria promit mai multe eforturi pentru a asigura securitatea la graniţele UE
» NATO cere Rusiei să-și retragă trupele din Republica Moldova
» Emmanuel Macron: Donald Trump ”nu a spus niciodată că intenţionează să se retragă din NATO”
» Iohannis: Am transmis aliaţilor că România va creşte anul viitor numărul de personal în Afganistan la peste 950
» Turcia: Zeci de militari, condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru participare la puciul eşuat
» Debutează a doua ediţie a Slowride Transalpina Fest
» Gorj: Se ia apa în două cartiere din Târgu Jiu
» Restricții de circulație pentru meciul din Supercupa României dintre Universitatea Craiova și CFR Cluj
» Bulgar prins în vama Calafat cu 800 de parfumuri posibil contrafăcute
» Rotație a militarilor din contingetul polonez de la Craiova
» Reuniunea NATO: Trump ar fi amenințat cu retragerea din Alianță
» Tensiunile comerciale afectează ritmul de creştere al Uniunii Europene
» CRIZA din Catalonia: Un tribunal din Germania a decis că fostul lider catalan Carles Puigdemont poate fi extrădat în Spania
» Lazăr despre Kovesi: Este o tradiţie în a valorifica procurorii cu expertiză

Publireportaj

» CJ Dolj investeşte în serviciile de asistență socială și protecția copilului
» Locuri de muncă în Belgia pentru tinerii din Oltenia

Local

» Cursuri de formare profesională în Râmnicu Vâlcea şi Horezu
» Doljean implicat într-un accident pe centura municipiului Caracal
» S-a răsturnat cu căruţa în prăpastie şi a murit

Dolj

» Căldura se ieftinește și debranșarea se interzice
» Secretara de la Drept rămâne după gratii
» Întreruperi energie electrică de luni

Gorj

» Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj va avea doi directori adjuncţi
» Începe modernizarea infrastructurii rutiere şi a reţelei de canalizare
» Secţia de Drumuri Naţionale va demola podeţele subdimensionate de pe DN 67, în Bumbeşti-Piţic
» Viceprimarul din Târgu Jiu ar putea scăpa de incompatibilitate, prin modificarea legii
» Se caută soluţii pentru plata integrală a salariilor la Primăria Motru
» Gorj: Nonagenar dispărut de la domiciliu

Sport

» Fotbaliștii Filiașiului s-au reunit la Policlinică
» Craiova și-a prezentat noutățile
» Bogdan Burcea: „Vrem să aducem câștigătoarea Ligii Campionilor la Craiova“
» Nu rata mâine suplimentul sportiv gratuit dedicat Supercupei României!

Sanatate

» Lipsesc materiale sanitare de la Spitalul Județean Craiova
» Trei probleme pediatrice grave

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Salată italiană, cu ton şi orez brun

Top