11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncepe iar calvarul Declarației unice

Începe iar calvarul Declarației unice

Cine depune declarația unică la ghișeele Fiscului să se aștepte să stea la coadă. ANAF îndeamnă populația
să depună on-line documentul.

Cea mai mare parte a persoanelor fizice care au obligația depunerii Declarației unice sunt așteptate să depună documentul în aceste ultime zile rămase până la expirarea termenului. Pentru a se evita cozile la ghișee, Fiscul insistă ca declarațiile să fie completate și depuse on-line. Va face față site-ul ANAF „valului“ de declarații depuse în ultimele zile?

Depunerea Declarației unice intră pe ultima sută de metri. Luni, 16 iulie 2018, este data-limită pentru depunerea la Fisc a „Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice“, cunoscută și drept Formularul 212. Până la data de 6 iulie, în Dolj fuseseră depuse aproximativ 13.000 de declarații unice, însă sunt așteptate să depună documentul aproximativ 35.000. Pe toată Oltenia, cifrele sunt și mai mari. Până vineri, 6 iulie 2018, depuseseră declarația aproximativ 40.000 de persoane din toate județele Olteniei, însă Fiscul așteaptă să depună circa 98.000 de oameni respectivul document la ANAF.

Cine are obligația să depună noua declarație

După o serie de încercări, declarația unică a reunit șapte formulare. Iată care sunt categoriile de persoane fizice care au obligația să depună formularul respectiv: persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate, care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii (inclusiv persoanele care stau într-un an mai mult de șase luni și o zi în România); persoanele care au venituri din cedarea folosinței bunurilor (chirii), venituri din drepturi de proprietate intelectuală, precum și cele cu venituri din activități independente, în special profesii liberale. Au obligația depunerii declarației și persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.
Detaliem pe înțelesul tuturor. Declarația se depune anul acesta de către persoanele fizice pentru a-și declara veniturile realizate în România sau/și din străinătate în anul 2017. Se mai depune pentru declararea impozitului pe venitul estimat sau norma de venit care se realizează din România în anul 2018. De asemenea, se mai depune și pentru declararea venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuții sociale și, după caz, a declarării contribuțiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.

Avantaje pentru cei care depun declarația on-line

Declarația unică se poate depune și în format de hârtie, la unitățile ANAF, dar pentru a se evita cozile la ghișee, Fiscul insistă pe depunerea on-line a noului formular.
Cine depune Declaraţia unică on-line până la 16 iulie 2018 inclusiv beneficiază de o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit dacă îl plătește integral până la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentând obligaţiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificaţiei diminuează impozitul pe venitul anual plătit şi se aplică corespunzător şi pentru contribuţiile sociale datorate, potrivit legii, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova.
ANAF informează că formularul şi instrucţiunile de completare pot fi descărcate on-line de pe portalul www.anaf.ro. Link-ul la care se poate găsi formularul este: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html
„Informaţii detaliate pot fi obţinute prin accesarea secţiunii Asistenţă Contribuabili de pe portalul www.anaf.ro, rubrica «Despre impozite şi taxe – Despre impozitul pe venit» sau apelând numărul 031.403.91.60. De asemenea, specialiştii structurilor de asistenţă pentru contribuabili oferă la sediul administraţiilor judeţene ale finanţelor publice informaţiile necesare în vederea completării şi depunerii Declaraţiei Unice“, se arată în comunicatul transmis de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova.

Cum se poate depune on-line Declarația Unică

O persoană care vrea să depună Declarația Unică în format electronic fie deține certificat digital ca să semneze electronic documentul și să îl depună de la distanță, fie se înscrie în Spațiul Privat Virtual (SPV) cu o adresă de e-mail validă. După ce se înscrie cu datele de identificare în SPV, pe adresa de e-mail indicată se transmite un cod de validare. Ca să se înscrie în spațiul privat virtual, persoana trebuie să aibă un cod de la administrația financiară de care aparține, cod care se găsește pe deciziile emise de ANAF sau se poate afla prin telefon, de la trezoreria de care aparține acel contribuabil. Persoana care are obligația depunerii Declarației Unice intră pe Formularul 212 descărcat de pe site-ul ANAF și completează câmpul care îi corespunde. De exemplu, o persoană care are venituri din agricultură completează din declarație doar capitolul destinat acelei activități, plus datele de contact, nume, prenume, e-mail, telefon. Fermierii care nu au acces la internet pot depune declarația on-line de la primăria din localitate.
În condițiile în care Ministerul Finanțelor spunea că intenția este ca începând de anul acesta tot mai mulți contribuabili să depună declarația în format electronic, se pune întrebarea dacă vor face față valului de solicitări soft-ul ANAF și site-ul instituției. Cu doar câteva zile înainte de termenul-limită de depunere a Declarației Unice, site-ul ANAF le joacă feste celor care doresc să depună declarația în format electronic. Pe parcursul zilei de ieri, acesta a picat de mai multe ori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS