20.7 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2019
Acasă Local Dolj Polițist condamnat pentru ultraj și încă opt infracțiuni

Polițist condamnat pentru ultraj și încă opt infracțiuni

-

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, săptămâna trecută, să condamne definitiv la un an și opt luni de închisoare cu suspendare un agent de poliție acuzat că a falsificat o declarație. În martie, același polițist a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare într-un alt dosar penal, în care a fost acuzat de comiterea a șase infracțiuni.

Gazeta de Sud prezenta, în martie 2016 („Un polițist își acuză superiorii de șantaj și abuz în serviciu“), povestea agentului Silviu Cătălin Epure din cadrul Postului de Poliţie Cârna. Acesta a susținut că, pe 17 februarie 2016, a fost agresat și amenințat atât de șeful de post, cât și de ajutorul acestuia, motivul scandalului fiind două dosare pe care agentul le avea în lucru de mai mult timp.
„A venit în biroul meu, cerându-mi să-i dau două dosare penale care se aflau în lucru la mine. Eu i-am spus că i le voi da, însă numai după ce vor fi îndeplinite formalitățile legale, fiind necesară consemnarea în condica retur a documentelor postului. Când a auzit aceste lucruri, agentul-șef Berceanu Ștefan a devenit brusc agresiv verbal, spunând că Postul de Poliție Cârna îi aparține. Mi-a spus că, dacă nu îi dau aceste dosare, îmi va tăia lacătul de la fișetul metalic și le va lua“, a explicat atunci agentul Epure. Mai departe, polițistul a susținut că a sunat un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Segarcea, care i-a cerut să vină cu cele două dosare la Parchet. Nu a reușit să le ducă pentru că ar fi fost agresat de șefii săi. „Am luat cele două dosare din fișetul metalic pentru a le duce procurorului Scarlat Daniel, moment în care am fost abordat din nou de către numitul Berceanu Ștefan, care m-a constrâns să îi dau cele două dosare. M-a îmbrâncit, încercând să îmi ia cu forța cele două dosare, m-a tras de cămașă, m-a lovit cu podul palmei în piept și m-a zgâriat pe mâini. Eu am încercat să scap, moment în care agentul-șef adjunct Potbaniceanu Marius (ajutorul șefului de post – n.r.) a sărit și el să mă lovească, punându-mi mâna în piept“, a mai spus agentul.
Ulterior, agentul Epure a aflat că este cercetat într-un dosar penal de ultraj.

Polițist acuzat de comiterea a nouă infracțiuni

Întrebați despre această situație, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea au precizat pentru GdS că agentul de poliție Silviu Cătălin Epure este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de ultraj, purtare abuzivă și influențarea declarațiilor. „În fapt, s-a reţinut că inculpatul Epure Silviu Cătălin, din cadrul Postului de Poliţie Cârna, l-a agresat pe şeful Postului de Poliţie Cârna şi pe un alt coleg, toţi aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, după care, în timpul urmăririi penale, a încercat să intimideze martorii audiaţi în cauză, în scopul de a-i determina să-şi retracteze declaraţiile date în faţa procurorului“, au precizat reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea.
Ulterior, în iunie 2016, Epure a fost trimis în judecată pentru ultraj, purtare abuzivă, influențarea declarațiilor, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Segarcea, instanță care s-a pronunțat în martie, anul acesta.
Inculpatul a fost condamnat la patru ani şi o lună închisoare cu executare pentru infracțiunile comise. Hotărârea instanței a fost atacată cu apel, în prezent acest dosar fiind pe rolul Curții de Apel Craiova. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 3 septembrie.
Între timp, în august 2016, același Silviu Cătălin Epure a fost trimis în judecată în alt dosar, unul în care a fost acuzat că ar fi falsificat o declarație. În mai 2017, inculpatul a fost condamnat de Judecătoria Segarcea la un an și opt luni de închisoare cu executare pentru instigare la fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și participaţie improprie la uzul de fals. A urmat apelul, iar săptămâna trecută, Curtea de Apel Craiova a dispus suspendarea executării pedepsei stabilite de Judecătoria Segarcea. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

IPJ Dolj: A fost dat afară din poliție

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, după punerea în mișcare a acțiunii penale față de agentul Epure, acesta a fost pus la dispoziția șefului Inspectoratului. Polițiștii doljeni au mai precizat că, săptămâna trecută, după hotărârea definitivă a Curții de Apel Craiova, s-a dispus încetarea raporturilor de serviciu cu agentul Silviu Cătălin Epure.
În ceea ce privește plângerea formulată de Epure împotriva șefului Postului de Poliție Cârna, în octombrie 2016, procurorii din Segarcea au dispus clasarea cauzei. Ordonanța procurorilor a fost atacată în instanță de Epure, iar în noiembrie 2016, Judecătoria Segarcea a hotărât să retrimită dosarul la Parchet pentru completarea urmăririi penale.

Aldezir MARIN
Aldezir MARIN
A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.