Expertiză cu folia trasă

Autori


Blocul E din Craiova, situat pe strada Deceneu, nr. 58 – 58A, lângă care s-a produs, luna trecută, acea alunecare de teren ce a afectat o parte din terasa imobilului, va trebui monitorizat, timp în care se va face o expertiză tehnică pentru protejarea lui. Aceasta este măsura luată de Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Dolj după incidentul care a avut loc în data de 15 iunie. IJC a mai cerut și o expertiză geotehnică privind excavaţiile adânci la terenul unde s-a săpat pentru construirea imobilului de locuinţe colective S+D+P+2E. Până una-alta, inspectorii IJC Dolj au stabilit, la prima vedere, că nu au fost identificate avarii care să împiedice utilizarea în condiții normale a blocului E.

O alunecare de teren care a avut loc în data de 15 iunie, lângă un bloc nou construit din Craiova, i-a băgat în sperieți pe cei care locuiesc în imobilul respectiv, situat pe strada Deceneu, la nr. 58 – 58A. Mai exact, după câteva zile de ploaie, craiovenii din blocul E au văzut cum terenul de lângă o ia la vale, în locul unde tocmai ce se săpase o groapă imensă pentru a se construi un imobil cu destinaţie locuinţe colective (S+D+P+2E). În cădere, pământul a tras după el o balustradă şi o parte din terasa blocului E, de aici și spaima proprietarilor de apartamente. „Nouă, locatarilor, ni s-a părut tot timpul că e o distanţă prea mică între blocul nostru şi groapa săpată“, spunea atunci o craioveancă din blocul cu pricina. „În momentul în care au început construcţia, noi i-am avertizat pe constructori că solul este nisipos şi există pericol de surpare, dar ne-au tratat cu dezinteres şi au continuat să sape până la limita de proprietate“, afirma alt locatar.

Problema care s-a pus atunci a fost însă alta: dacă fundația blocului E a fost sau nu afectată de lucrările la imobilul aflat în construcție la numărul 60. Primăria Craiova, cea care a emis Autorizaţia de construire, a precizat că răspunsul la această întrebare nu-l poate oferi decât Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC). „Noi am făcut ce depindea de primărie. Poliţia Locală a verificat proiectul şi dacă a fost respectată Autorizaţia de construire şi totul a fost în regulă din acest punct de vedere. Partea legată de măsurători, de limita de proprietate şi de consolidare ţine de Inspectoratul de Stat în Construcţii. Cei de acolo trebuie să se pronunţe dacă lucrările au respectat normele în vigoare“, explica atunci Stelian Bărăgan, viceprimarul Craiovei. Nici dezvoltatorul imobiliar care deţine lucrarea, MBK Dezvolt Imob SRL, firmă reprezentată de Darbi Saedidden (Sad), nu a avut mai multe de spus. „Ceea ce am făcut acolo este conform unui proiect autorizat de primărie, nu am făcut nimic ilegal. Tot ce s-a întâmplat a fost din cauza ploilor“, a susţinut Darbi Sad. După alunecarea de teren din 15 iunie, constructorul a continuat lucrul la fundația imobilului, dar a asigurat marginile gropii cu o folie uriașă.

Vinerea trecută se lucra la fundația unde s-a produs alunecarea de teren (FOTO: Claudiu Tudor)

IJC Dolj a cerut o expertiză tehnică


La câteva zile după incidentul de pe strada Deceneu, GdS a întrebat Inspectoratul de Stat în Construcţii ce au constatat inspectorii IJC Dolj la fața locului, ce măsuri au fost impuse în acest caz și ce s-a stabilit legat de siguranța construcției de lângă groapa afectată de alunecarea de teren. Solicitarea a fost trimisă Inspectoratului pe 20 iunie, dar potrivit purtătorului de cuvânt al ISC, Daniel Rusu, dosarul cu situația de la Craiova, așa cum a fost ea consemnată de inspectorii din cadrul Inspectoratului Județean în Construcții Dolj, a ajuns abia joia trecută la sediul central din București. Răspunsul către GdS a intrat la semnat vineri, 6 iulie, dar ne-a fost transmis abia ieri, la ora 16.30.

Din el aflăm însă că „nu au fost identificate avarii care să împiedice utilizarea în condiții normale a imobilului din strada Deceneu, nr. 58 – 58A“ și că măsurile necesare de protejare a blocului E vor fi stabilite după efectuarea unei expertize tehnice. „La faţa locului au fost identificate zonele de risc şi a fost dispusă suplimentarea imediată a măsurilor de siguranţă. Astfel, a fost delimitat, prin amplasarea unor panouri metalice din plasă bordurată, un perimetru de protecţie mai mare“, se specifică în răspunsul ISC ca o primă măsură dispusă de IJC Dolj chiar pe 15 iunie, „cu scopul de a se evita orice risc de producere a unui accident tehnic cu victime omeneşti“.

Potrivit ISC, inspectorii au verificat ulterior, în data de 18 iunie, existenţa documentaţiilor tehnice şi respectarea legislaţiei în vigoare, constatând că erau respectate prevederile Autorizaţiei de Construire nr. 78/22.01.2018, emisă de Primăria Municipiului Craiova şi Proiectul Tehnic de execuţie. Prin urmare, s-a recomandat realizarea unui raport de expertiză tehnică pentru protejarea clădirilor adiacente, mai exact clădirea vecină pe latura de vest – blocul E, urmând ca, în urma concluziilor acestui raport, proiectantul general să întocmească proiectul tehnic necesar pentru aplicarea soluţiilor stabilite de expertul tehnic, după cum se menționează în răspunsul transmis GdS. De asemenea, s-a recomandat şi realizarea unei expertize geotehnice privind excavaţiile adânci, pentru terenul din strada Deceneu, nr. 60, şi s-a dispus întocmirea unui proiect de monitorizare a clădirilor adiacente, potrivit datelor din raportul IJC Dolj trimis la ISC. „Concluziile finale şi măsurile necesare de protejare a imobilului din strada Deceneu, nr. 58 – 58A vor fi stabilite după efectuarea raporturilor de expertiză tehnică“, se arată în încheierea răspunsului primit de la ISC București.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 10 iulie 2018

Actualitate

» Legea pentru respingerea OUG privind înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică SA, promulgată
» Angajaţii din penitenciare avertizează că depun o noua plângere pentru abuz în serviciu împotriva ministrului Justiţiei
» Legea prin care clienţii eligibili vor putea să se racordeze direct la Transgaz, promulgată
» Abuzuri sexuale: Mai multe femei au făcut denunţuri împotriva regizorului Luc Besson
» Vâlcea: Oameni evacuați din calea apelor
» PNL a sesizat CCR pe hotărârea privind Comisia de verificare a posibilei implicări a SPP în activitatea unor partide
» Miniştrii mediului din G7 vor vorbi despre schimbările climatice şi oceane în septembrie în Canada
» AEP: Partidele politice au primit subvenţii de peste 1 milion de lei în prima decadă a lunii iulie
» Transparency International: În fruntea listei cu membri ai PE care au cumul de joburi se află parlamentari eurosceptici
» Vâlcea: Dosare penale pentru conducere fără permis
» Luni, 16 iulie 2018 – termenul limită pentru depunerea Declaraţiei Unice
» Promovabilitate de 100% la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”
» Stoltenberg: Creşterea cheltuielilor în domeniul apărării nu este doar pentru a mulţumi SUA
» Thailanda: Toţi cei 12 copii şi antrenorul lor au fost salvaţi, la finalul unei curse contracronometru
» Trei utilaje noi pentru drumarii gorjeni
» Deputatul poate fi scos din sala de plen, dacă face scandal
» Thailanda: Toţi copiii şi antrenorul lor au fost salvați din peștera inundată
» Faptele mai vechi de 3 ani care determină conflictul de interese se vor prescrie

Publireportaj

» Elevii Școlii Profesionale din Valea Stanciului fac practică în Italia
» Finalizare derulare proiect “Creşterea competitivităţii HNY Design SRL prin achiziţia de utilaje”
» Spitalul orăşenesc Corabia reabilitat termic cu finanţare prin Programul Operaţional Regional
» Lansarea Proiectului “Construire Hotel D+P+4E”, SMIS 117010

Local

» Delegaţie a Primăriei din Esch sur Alzette – Luxemburg în vizită la Râmnicu Vâlcea
» Zeci de persoane, evacuate din calea apelor în Băbeni

Dolj

» Șofer oprit cu focuri de armă, condamnat cu suspendare
» N-ai voie să blochezi locul de parcare!
» Prăpăd în agricultură din cauza ploilor
» Atenție! ANAF schimbă conturile în care se plătesc impozitele
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Triplă lansare de carte la Biblioteca “Aman”

Gorj

» 473 de locuri de muncă vacante la nivelul judeţului
» Primarul din Rovinari vrea să scoată mii de oameni în stradă
» Gospodării măturate de ape în judeţul Gorj
» Congres Internaţional dedicat lui Constantin Brâncuşi
» (VIDEO) Gorj: Pompierii au evacuat apa din 24 de gospodării
» Gorj: Locuitorii din cartierul Debarcader, din Târgu Jiu, rămân fără apă

Mehedinţi

» Mehedinţi: Prins băut şi fără permis la volan
» Mehedinţi: S-a înecat într-un lac din localitatea Gruia
» Razii pe şoselele din Drobeta Turnu Severin

Vâlcea

» Vâlcea: Accident rutier în localitatea Câineni
» (VIDEO) Evacuarea apei din trei localităţi vâlcene
» Vâlcea: Zeci de gospodării inundate. 120 consumatori, fără energie electrică

Sport

» Gata vacanța! Handbalistele de la SCM Craiova se reunesc azi
» Handbal (f): România s-a calificat în sferturile de finală ale CM U20
» Handbal (f): SCM Craiova va disputa turneul de calificare pentru grupele Ligii Campionilor în Croația

Sanatate

» Dr. Mihaela Puianu, oftalmolog: „În ultimii ani, tehnologia laser a evoluat foarte mult“

Educatie

» În Dolj, concurență de peste 90 de candidați pe un post titularizabil

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» George Clooney, rănit într-un accident de motocicletă

Top