Raul Ghenciu, poliţist din Drobeta Turnu Severin, este cercetat disciplinar pentru că a postat pe rețelele sociale un clip în care spune că „poliţiştii şi militarii trebuie să se revolte cu privire la situaţia socio-economică şi legislativă din ţară“. Raul Ghenciu spune că nu a încălcat legea.
Superiorii acestuia ar fi considerat că acesta şi-a expus public păreri politice, aşa că bărbatul s-a ales cu un raport de verificare pe numele său. Ulterior, ancheta s-a clasat. Surpriza, spune polițistul, este că cercetarea disciplinară nu ar fi bazată pe nici un cadru legal şi susţine că i se face o nedreptate, potrivit declaraţiei pe care a dat-o la postul Realitatea. „Există în statutul polițistului o precizare care îi interzice acestuia să exprime opinii politice la serviciu și în public, dar dacă ascultați clipul cu pricina veți vedea că eu nu am arătat preferințe politice de niciun fel“, a spus Ghenciu. Polițistul a explicat că nu a încălcat nicio prevedere din statut şi că aşteaptă să vadă dacă se va declanșa cercetarea prealabilă împotriva sa. „În funcție de asta, voi acționa legal, cu plângere la Parchet“, a spus el.
Raul Ghenciu a mai fost cercetat disciplinar în 2017, după ce a participat, în calitate de cetățean, la protestele de stradă contra Ordonanţei nr. 13 din Drobeta Turnu Severin. Şefii agentului îl acuzau atunci că ar fi încălcat statutul poliţistului. „Este adevărat că am participat la proteste. Și în acel caz s-a dispus clasare. Ceea ce denotă că libertatea de exprimare există“, a precizat Raul Ghenciu.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.