16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFost funcționar de la Buletine, condamnat definitiv cu suspendare

Fost funcționar de la Buletine, condamnat definitiv cu suspendare

Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât, ieri, să condamne definitiv la un an și șase luni de închisoare cu suspendare un fost funcționar de la Buletine, acuzat că, înaintea alegerilor locale din iunie 2012, a eliberat nelegal aproape 200 de vize de flotant. Același inculpat este judecat în prezent în alte două dosare asemănătoare, în unul fiind trimis în judecată alături de primarul localității doljene Ghercești.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova dispuneau, în septembrie 2016, trimiterea în judecată a lui Marius Gabriel Smaranda, inspector în cadrul Direcției de Evidență a Persoanelor (DEP) Craiova la data faptelor.
Funcționarul craiovean a fost acuzat că a eliberat 177 de vize de flotant cu încălcarea legii. „În dosarul penal nr. 2835/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova s-a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului Smaranda Marius Gabriel sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals intelectual în formă continuată (177 de acte materiale). În fapt, s-a reținut că inculpatul Smaranda Marius Gabriel, în perioada ianuarie – martie 2012, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în calitate de angajat în funcția de inspector în cadrul DEP Craiova, a înscris în actele de identitate a 177 de persoane mențiunea privind stabilirea reședinței în comuna Mischii, consemnând în mod nereal în cuprinsul cererilor pentru obținerea vizei faptul că a verificat identitatea persoanelor respective și că certifică identitatea acestora, deși solicitările nu au fost depuse de ele“, au precizat pentru GdS procurorii craioveni.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 7 septembrie 2016, iar în decembrie 2017, Smaranda a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual în formă continuată. Hotărârea Judecătoriei a fost atacată cu apel de procurori și inculpat la Curtea de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat ieri. Instanța a admis apelul formulat de procurori și a hotărât să-l condamne pe inculpat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

Amendă administrativă în primul dosar

Acestea nu sunt singurele probleme penale ale lui Smaranda. Acesta din urmă este judecat într-un dosar privind eliberarea unor vize de flotant în comuna Ghindeni, înainte de alegerile locale din 2012.
În acest dosar, anchetatorii au reținut că, la începutul anului 2012, consilierul local Gabriel Dobrița a hotărât să candideze la funcția de primar al comunei Ghindeni, ocazie cu care a apelat la metoda „viză de flotant“.
„Apreciind că pentru a câștiga alegerile are nevoie de susținerea mai multor persoane, inculpatul a luat hotărârea de a determina diverse rude, prieteni și membri ai familiilor acestora, care aveau domiciliile pe raza altor localități, să își stabilească reședința la un imobil pe care îl deținea în comuna Ghindeni pentru a-l putea vota. În acest sens, inculpatul i-a determinat personal sau prin intermediul unor membri ai familiilor lor pe mai mulți martori (56 de persoane) să se deplaseze personal sau să îi remită cărțile de identitate pentru a se deplasa la DEP Craiova și a obține înscrierea în actul de identitate a mențiunii privind stabilirea reședinței în comuna Ghindeni“, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori. Vizele de flotant au fost eliberate de Smaranda Marius Gabriel, care, după cum au reținut procurorii, „a consemnat în mod nereal în cuprinsul cererilor pentru obținerea vizei faptul că a verificat identitatea persoanelor respective și că certifică identitatea acestora, deși solicitările nu au fost depuse de ele, ci de către inculpatul Dobrița Gabriel“. În decembrie 2017, Judecătoria Craiova l-a achitat pe Smaranda pentru fals intelectual, însă acesta a primit, în schimb, o amendă administrativă de 1.000 de lei. Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel, în prezent acest dosar fiind pe rolul Curții de Apel Craiova.

Sute de vize de flotant în comuna Ghercești

Același Marius Gabriel Smaranda a fost trimis în judecată într-un dosar asemănător în februarie, anul acesta, alături de alți trei inculpați. Este vorba de Cornel Păpăroiu, edilul comunei Ghercești, Aurel Stan, fostul viceprimar al comunei, dar și de Elena Alina Gușe, funcționară în cadrul DEP Craiova la data faptelor.
Procurorii craioveni spun că, în ianuarie 2012, primarul Cornel Păpăroiu, „intenționând să candideze la alegerile locale din 10 iunie 2012, a luat hotărârea infracțională de a mări artificial numărul alegătorilor prin obținerea unor vize de reședință în comuna Ghercești pentru mai multe persoane – prieteni, rude sau persoane care dețineau în comună imobile, dar domiciliau în Craiova, în scopul câștigării alegerilor locale“.
În total, Păpăroiu, ajutat de mai multe persoane, ar fi „aranjat“ mutarea în comună a unui număr de 179 de votați. Anchetatorii au probat faptul că, înaintea alegerilor din iunie 2012, edilul Păpăroiu a avut nu mai puțin de 19 convorbiri telefonice cu Marius Gabriel Smaranda, „pentru ca acesta să ateste prin propria semnătură că aceste persoane s-au prezentat în fața sa, atât la depunerea, cât și la ridicarea actelor de identitate“.
Nici viceprimarul Aurel Stan, care a candidat la alegerile din iunie 2012, nu ar fi fost străin de aceste lucruri, s-a mai stabilit în urma anchetei. Acesta ar fi apelat la fratele său și la un verișor, dar și la alte cunoștințe, „ca să convingă diferite persoane să obțină vize de reședință în comuna Ghercești pentru a-l sprijini cu voturi la alegerile locale“, au mai reținut procurorii craioveni. Aceștia din urmă au mai susținut că cei doi inculpați au fost ajutați de doi angajați de la Buletine, de Marius Gabriel Smaranda și Elena Alina Gușe.
Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova la sfârșitul lunii februarie, iar în prezent este în procedură de cameră preliminară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS