Facultatea de Drept din Craiova a serbat promoția Centenarului

Cadrele didactice ale Facultății de Drept din Craiova care au coordonat festivitatea de absolvire a unei noi promoții (FOTO: Claudiu Tudor)


Sărbătoare, ieri, la Facultatea de Drept a Universității din Craiova. O nouă promoție de tineri a absolvit studiile de licență și urmează să intre în rândul juriștilor. În cadrul festivității, o parte din cadrele didactice universitare care i-au format în cei patru ani pe studenți au ținut să sublinieze că studiul trebuie să continue și că profesia trebuie să fie exercitată cu onestitate, indiferent de vremuri.

Imnul universitar „Gaudeamus Igitur“, care înseamnă „Să ne bucurăm“, a deschis, ieri, festivitatea aniversară pentru o nouă promoție de absolvenți ai Facultății de Drept din Craiova. Aniversarea s-a desfășurat în Aula Facultății de Mecanică, care a devenit neîncăpătoare. Alături de cei peste 200 de tineri absolvenți, îmbrăcați în robe și vizibil emoționați, au stat nu numai profesorii universitari, ci și părinții, și, în unele cazuri, chiar și bunici. Primele cuvinte au fost rostite de prof.univ.dr. Gabriel Olteanu, prodecanul facultății, care a ținut să specifice că „prezența numeroasă se datorează unei solidarități nemaipomenite care există între promoțiile celor trei ani de studiu“. În acest cadru, discursurile cadrelor didactice, dar și ale șefilor de promoții au adus note de realism, pragmatism și nostalgie. Astfel, conf.univ.dr. Oana Ghiță a ținut un nou curs pe tema familiei, făcând referire la familia care s-a format în cei patru ani de studiu. „Nu este ultimul curs, pentru că urmează înscrierile la master, unde veți urma specializările pe domenii. Pentru azi am ales ca temă familia. O să încerc să vă conving că suntem o familie în sensul larg. Nu avem legături de sânge, dar avem idealuri comune de a exercita o profesie cu bună credință, onestitate. Familia are și funcție educativă, adică tocmai ceea ce am făcut noi în cei patru ani. Dacă este să analizăm ceea ce spune CEDO, prin relații de familie înțelegem acele legături între subiecții de drept între care există afecțiune sau un atașament la nivel psihologic, nu numai legături de sânge. Și în cei patru ani de facultate s-au legat prietenii trainice și s-au format grupuri de studiu pentru idealuri comune“, a precizat conf.univ.dr. Oana Ghiță. Pentru cadrele didactice, actuala promoție ocupă un loc aparte. „Este, în primul rând, promoția Centenar, unică și ireversibilă, pe care nu o vom mai întâlni la ceas aniversar, deci o promoție specială, care va trebui să dovedească unitate, dar și o înaltă pregătire profesională și științifică“, a subliniat conf.univ.dr. Oana Ghiță.

Conf.univ.dr. Oana Ghiță a spus că actuala promoție de absolvenți este una specială, este promoția Centenarului (FOTO: Claudiu Tudor)

O nouă generație de juriști și contextul actual


Absolvenții studiilor de licență în Drept au primit sfaturi din partea profesorilor să continue să studieze. „Dreptul nu este o «meserie», nu se învață efectiv și odată pentru totdeauna, ci se exprimentează, se formulează, se aplică, se evaluează, se corectează, se reformulează, astfel încât juristul să studieze tot timpul. Răbdarea nu crește pe câmp, iar munca nu e ușoară decât pentru cei ce o regăsesc în fiecare dimineață cu bucurie. Un bun jurist trebuie să fie un om de caracter“, a spus conf.univ.dr. Oana Ghiță. S-au făcut referiri și la contextul actual. „Cum a spus președinta Înaltei Curți de Justiție Și Casație: «Toată România trăiește un curs intensiv de Drept!». Există o tendință de a privi cu neglijență juriștii, spunându-ne că mereu găsim o altă interpretare a legii. Aceasta este misiunea noastră, de a găsi mereu o nouă interpretare a legii“, a spus prof.univ.dr. Gabriel Olteanu. Și președintele Baroului Dolj a subliniat faptul că indiferent de vremuri misiunea lor este să facă dreptate. „Vă invidiez pentru că sunteți o generație deosebită, o generație a Centenarului, dar mă și îngrijorează faptul că zilele noastre nu sunt tocmai cele mai bune pentru început de carieră în drept. (…) Dar cum spunea și Camil Petrescu în romanul «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război», viața de zi cu zi înseamnă și luptă, și veți fi pe baricada juriștilor, care indiferent de vremuri trebuie să facă dreptate. Nu plecați capul! Amintiți-vă de facultate pentru că este Alma Mater. (…) Încercați să fiți curajoși pentru că viața îi va răsplăti pe aceștia!“, a spus prof.univ.dr. Lucian Săuleanu. Festivitatea a continuat cu acordarea de plachete pentru studenții Larisa Drugă și Dragoș Paraschiv, șefii de promoție. Au fost felicitați și studenții care au obținut cele mai bune medii pe parcursul anilor de studiu, dar și cei care au luat note mari la licență. De asemenea, au fost amintiți cei care au participat la concursul național Hexagonul Facultăților de Drept.

Peste 200 de tineri au absolvit Facultatea de Drept a Universității din Craiova (FOTO: Claudiu Tudor)

Momentul a fost urmat de înmânarea cheii succesului către noua promoție. Cheia a fost oferită de Larisa Drugă, șefa de promoție de la specializarea Drept, studentului Marian Răzvan. „Este o zi în care ne uităm cu încredere spre viitor. De azi trebuie să luptăm să ne creăm un viitor în rândul practicanților în Drept“, a spus absolventa Larisa Drugă. Pentru absolvenții studiilor de licență urmează noi etape de studiu și concurs. Săptămâna viitoare încep înscrierile la cursurilor de master, dar și înscrierile pentru concursurile de intrare în profesie.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 4 iulie 2018

Actualitate

» Germania: Angela Merkel, încrezătoare că problemele privind migraţia vor putea fi soluţionate
» O stradă din Braşov, blocată de protestatarii care au scandat împotriva modificărilor din Justiţie: „Nu vrem să fim o naţie de hoţi”
» Unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din lume a murit în Franţa după ce a căzut de la înălţime
» Hackerii au furat criptomonede în valoare de peste 760 de milioane de dolari în 2018
» Senatorii discută mâine modificarea legii de organizare a Curții de Conturi
» Comisia Europeană, după modificarea Codului penal: Nu vom ezita să acționăm atunci când e nevoie să asigurăm compatibilitatea cu tratatul UE
» Patru lideri secesionişti catalani au fost transferaţi într-o închisoare din Catalonia
» 19 noi situri pe lista UNESCO
» Italia are nevoie de imigranţi pentru a-şi plăti pensionarii, potrivit Securităţii Sociale italiene
» Comunitatea de afaceri: Modificarea codurilor penale pune România pe o traiectorie descendentă din punct de vedere social şi economic
» Gabriel Vlase, validat de parlamentari pentru șefia SIE
» Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, despre adoptarea codurilor: Este regretabil că s-a ajuns aici
» A început a cincea etapă de dezinsecție în Craiova
» O copie a Declaraţiei de Independenţă a Statelor Unite, descoperită în Anglia
» Patru polițiști, trimiși în judecată pentru luare de mită
» Cine a ajutat PSD și ALDE să treacă la vot Codul Penal
» Cei doi extremiști maghiari care voiau să detoneze un dispozitiv exploziv pe 1 decembrie 2015, condamnați la câte 5 ani de închisoare
» Dan Barna (USR): Vom utiliza toate pârghiile necesare pentru ca acest cod penal să nu intre în vigoare
» Iohannis va contesta la CCR Codul penal
» Întâlnire între finanţişti şi contribuabili la Târgu Jiu
» Turcan: PNL va contesta la CCR modificările la Codul penal
» CCR respinge legea privind închisoarea la domiciliu
» Camera Deputaților a adoptat modificările la Codul penal
» Cutremur cu magnitudinea 5,1 înregistrat în Albania
» CCR a admis sesizarea lui Klaus Iohannis în legătură cu legea privind ANCOM
» Ce spune procurorul general despre modificarea legislației penale. Lazăr: „Legile s-ar face după moravurile sau năravurile inculpaţilor”
» O femeie a promovat Bacalaureatul la 59 de ani. Cum a procedat
» Unde va circula primul tren turistic românesc. Programul croazierei

Publireportaj

» Comunicat de presă

Local

» Două crime în 24 de ore

Dolj

» Gigioc și alți trei inculpați rămân în arest
» Salubritatea își „terorizează“ vecinii de pe strada Fluturi
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Peste 60 de pietoni au traversat neregulamentar

Gorj

» Buget de 98 de milioane de lei pentru reabilitarea DJ 674
» Bătaie de joc faţă de o investiţie de milioane de euro
» Anchetă IPJ Gorj la o agenţie de turism
» Se depun cererile pentru cota de cărbune, la Complexul Energetic Oltenia
» Angajaţii de la Drumuri şi Poduri intră în greva foamei
» În două licee din Gorj, nici un promovat
» (VIDEO) Gorj: Cisternă cu GPL, răsturnată în şanţ, la Floreşti

Vâlcea

» Râmnicu Vâlcea: Au fost finalizate lucrările de reabilitare a Scuarului Revoluţiei

Sport

» Călăreții craioveni s-au dotat cu obstacole noi
» Naționala României de fotbal pe plajă, în focuri
» Oficial, le merge bine. Cicîldău, noutatea Științei!

Sanatate

» Plante care detoxifică organismul
» Probleme de sănătate trădate de palme

Educatie

» Mulți candidați la bac sunt nemulțumiți de notele primite

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top