16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj12 ani de închisoare pentru francezul care a ucis un doljean

12 ani de închisoare pentru francezul care a ucis un doljean

Francezul de 48 de ani a fost arestat în aprilie 2017, iar în iunie a fost condamnat definitiv
la 12 ani de închisoare

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât să condamne la 12 ani de închisoare un cetățean francez, acuzat că a împușcat în cap un tânăr de 22 de ani din comuna doljeană Bârca. Tânărul a scăpat cu viață și a fost transferat în stare gravă la Spitalul de Urgență „Bagdasar-Arseni“ din București, însă după trei luni, în iulie 2017, a decedat.

Francezul Samuel David Parra, un șofer de autobuz domiciliat în Paris, a fost arestat pe 8 aprilie, anul trecut, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. Bărbatul de 48 de ani a fost acuzat de procurorii doljeni de comiterea infracțiunilor de tentativă de omor, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi contrabandă.
Anchetatorii au reținut că, în cursul anului 2016, francezul a cunoscut-o pe Doina, o tânără domiciliată în comuna Bârca, şi care practica prostituția la Paris. Parra a venit la Bârca de mai multe ori, iar ultima dată a intrat în țară pe 6 aprilie 2017, pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac. Bărbatul a ajuns la Bârca în seara zilei de 6 aprilie, la volanul unui Peugeot.
Procurorii doljeni au mai stabilit că, acasă la Doina, francezul l-a întâlnit pe Ioniţă Ghiusi, de 22 de ani, dar și pe un anume Daniel, acesta din urmă recomandându-se a fi soţul Doinei. Mai departe, între cele patru persoane au avut loc discuții în legătură cu banii pe care Doina îi câștiga la Paris. „Între inculpat şi martori a avut loc o discuţie referitoare la activitatea de escortă pe care martora o practica la Paris, martorii reproşându-i inculpatului faptul că nu îi dădea acesteia toţi banii pe care îi câştiga din practicarea prostituţiei“, au reținut procurorii doljeni. Ulterior, francezul a completat două file cec, în valoare de 20.000 de euro fiecare, „aceste sume reprezentând partea ce i se cuvenea martorei ca urmare a activităţii prestate“, au mai explicat anchetatorii.

Împușcat în cap, pe marginea drumului

În aceeași seară, Samuel David Parra a mers la Craiova însoțit de patru persoane, printre care Doina, Daniel și Ioniţă Ghiusi. Cei cinci au rămas în Bănie până în jurul orei 23.00, când s-au urcat în mașina francezului și au pornit către Bârca. Au ajuns numai până în localitatea Gura Văii, unde, au reținut anchetatorii, francezul a încercat să-i împuște pe bărbații care îl însoțeau.
„Pe raza localității Gura Văii, inculpatul a oprit autoturismul pe partea dreaptă a carosabilului şi le-a spus însoţitorilor săi că doreşte să-şi facă necesităţile fiziologice. Potrivit declaraţiei inculpatului, în momentul în care a coborât din autoturism, acesta şi-a pus discret pistolul la centură. În timp ce se întorceau la autoturism, martorul Daniel A., fiind lângă portiera din dreapta faţă, pregătindu-se să urce în maşină, inculpatul Parra Samuel David a îndreptat pistolul spre partea vătămată Ioniţă Ghiusi, care se deplasa în faţa sa, şi a tras un foc în direcţia acestuia, împuşcându-l în zona occipitală. Inculpatul a încercat să mai tragă un foc şi în direcţia martorului Daniel A., însă, potrivit declaraţiei sale, pistolul s-a blocat“, au precizat procurorii doljeni.
După ce a tras, francezul a fugit și s-a ascuns în vegetația de pe marginea drumului, unde a și fost găsit mai târziu de polițiști. Tânărul împușcat a fost urcat în mașina francezului și dus la Spitalul de Urgență Craiova, de unde a fost transferat în stare gravă la Spitalul de Urgență „Bagdasar-Arseni“ din București. Tânărul de 22 de ani a decedat pe 12 iulie 2017, în ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viața. În fața procurorilor, francezul a susținut că a folosit arma pentru că se temea să nu fie sechestrat de cei doi doljeni. Pistolul folosit de Parra, modelul Unique Rr 51 Police, a fost găsit îngropat lângă un copac, iar oamenii legii au stabilit că bărbatul nu avea autorizație pentru arma care fusese introdusă ilegal în România.

Condamnat definitiv la 12 ani de închisoare

Cetățeanul francez a fost trimis în judecată în august 2017, iar pe 9 martie, Tribunalul Dolj l-a condamnat la 12 ani de închisoare. În plus, judecătorii doljeni au dispus ca inculpatul să achite rudelor tânărului decedat suma totală de 160.000 de lei drept daune materiale și morale. Copilul tânărului decedat va primi suma de 300 de lei pe lună până la „intervenirea unei cauze legale de modificare sau stingere a obligaţiei“, se mai arată în sentința Tribunalului Dolj. De asemenea, instanța a dispus ca inculpatul să achite Spitalului de Urgenţă Craiova suma de 265 de lei drept cheltuieli de spitalizare, iar Spitalului de Urgență „Bagdasar-Arseni“ suma de 152.582 de lei.
Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanță care a dat o sentință definitivă în acest dosar. Judecătorii craioveni au menținut pedeapsa aplicată inculpatului și au dispus ca rudele victimei să primească de la inculpat daune morale și materiale în valoare totală de 320.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS