16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOierii se asociază să poată vinde laptele și brânza la preț bun

Oierii se asociază să poată vinde laptele și brânza la preț bun

După ce au ascultat promisiuni de tot felul, crescătorii de oi și capre din Olt s-au convins că trebuie să facă ceva pentru ei, pentru a putea pătrunde pe piață cu laptele și brânza pe care astăzi reușesc foarte greu să le vândă.

În Olt nu există încă un magazin de producător, așa cum li se promitea crescătorilor de oi și capre toamna trecută, odată cu lansarea campaniei de promovare „Alege oaia“. Lâna au ars-o și anul acesta, planul de colectare nefiind încă pus în aplicare, iar în piețele în care funcționează oficial nu au reușit să pătrundă, așa că fermierii s-au hotărât să se asocieze și să-și poarte singuri de grijă. Câțiva crescători din Slătioara, Valea Mare, Scornicești, Oporelu și Vulturești au rezervat denumirea pentru Cooperativa „Ovis Romanați“ și continuă demersurile pentru înființare, menționând că îi așteaptă alături pe toți cei interesați. Președintele Asociației Crescătorilor de Animale Slătioara, Traian Gârtan, care se numără printre membrii cu inițiativă, spune că primul pas pe care vor să-l facă împreună este să aducă dozatoare de lapte de oaie și capră într-una din piețele slătinene și, astfel, să testeze piața.
„Am avut, la Direcția Agricolă, o întâlnire cu un procesator, din Constanța, dar crescătorii nu prea sunt mulțumiți. Li s-a oferit un preț de 1,4 lei/litru pentru laptele de capră și 2,4 lei, cred, pentru cel de oaie. E puțin, așa că noi încercăm să facem spațiul nostru de colectare, astfel încât noi să producem, noi să colectăm și noi să și vindem“, a declarat Gârtan.
Dacă reușesc să instaleze acele dozatoare, următorul pas va fi ca prin PNDR să acceseze fonduri, să se dezvolte și să-și permită înființarea unui magazin de producător, cu personal angajat și cu produse de la membrii cooperatori, cu eticheta fiecăruia, însă.

„Trebuie să ne conformăm, să vindem produse verificate“

Principala problemă, în prezent, consideră Gârtan, este faptul că fermierii au nevoie efectiv de informare. Faptul că li s-a permis să vândă în piețe și târguri în mod dezorganizat, fără să prezinte niciun fel de certificare, în niciun caz nu i-a ajutat să se dezvolte. „Nimeni nu vrea, Doamne-ferește, să primească amenzi sau alte măsuri de genul acesta, însă ar trebui să li se pună în vedere, să li se dea un termen în care să se autorizeze și să li se ofere informațiile de care au nevoie. Trebuie să intrăm în legalitate, să vindem produse verificate“, a spus Gârtan, insistând pe necesitatea de a-și convinge clienții de calitatea și siguranța produselor pe care le pun pe piață.
La acest moment, a mai spus reprezentantul fermierilor, cel mai mult cerscătorii câștigă de Paște, însă chiar și atunci dau marfa mai mult angro și alții sunt cei care fac bani mulți de pe urma muncii lor. „Lâna este unde este, laptele și brânza o vând fiecare pe unde pot, de carne, ce să mai vorbim, că sunt atât de dure condițiile pentru a putea să faci punct de sacrificare la poarta fermei încât… Practic, nu e nicio diferență între noi și un mare abator, cu excepția numărului de capete sacrificate, și asta ne-am dori, să se umble un pic la condițiile astea. De ce în perioada Paștelui se poate?! Să facem un experiment, să funcționeze timp de o lună un astfel de punct autorizat provizoriu“, cere Traian Gârtan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS