Mutarea Liceului „Voltaire“, scandal și profesori evacuați din sală

Autori


Proiectul de hotărâre privind darea în administrare către Liceul „Voltaire”, cu destinația de sediu, a unui spațiu aparținând Colegiului „Ștefan Odobleja“ a încins la maximum spiritele în ședința de joi a Consiliului Local (CL) al municipiului Craiova. S-a discutat pe contre, s-au folosit injurii, profesorii de la „Odobleja“, prezenți la ședință, au fost evacuați din sală, iar o persoană care susținea Liceul „Voltaire“ a fost amendată de Poliția Locală pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. Cu toate acestea, proiectul a trecut prin votul majorității PSD+ALDE, dar cadrele didactice au anunțat că vor merge în instanță pentru a anula hotărârea CL.

Cadrele didactice de la Colegiul „Ștefan Odobleja“, prezente la ședința Consiliului Local Craiova, nu au fost lăsate să-și spună punctul de vedere vizavi de mutarea Liceului „Voltaire“ într-una din clădirile colegiului (Foto: Lucian Anghel)

O nouă ședință de consiliul local, un alt motiv de scandal în sala de ședințe a Primăriei Craiova. De data aceasta, proiectul care a aprins fitilul a fost cel privind încetarea dreptului de administrare al Colegiului „Ștefan Odobleja“ asupra bunului „pavilion-școală“, aparținând domeniului public, și darea acestuia în administrarea Liceului „Voltaire“, cu destinația de sediu. Consilierii din opoziție au solicitat inițial retragerea acestui punct de pe ordinea de zi pentru o mai bună analiză a situației, dar cum nu s-a întâmplat acest lucru, atunci când s-a ajuns la vot a explodat bomba. Discuții pe contre, acuze, cadrelor didactice de la „Odobleja“, prezente la ședință, li s-a interzis să-și spună punctul de vedere, fiind poftite să părăsească sala, circul continuând pe scări și apoi în fața primăriei.

Cei care au luat atitudine au fost consilierii din partea PNL. „Ceea ce este deranjant e faptul că primăria nu a făcut o analiză corectă, coerentă, de a identifica toate spațiile care pot fi folosite de Liceul «Voltaire», ci s-a focusat strict pe Colegiul «Odobleja». În raportul întocmit de executiv ni se spune că nu vor fi afectate proiectele desfășurate de acest colegiu, dar nu ni s-a pus la dispoziție proiectul pe fonduri europene, în care Primăria Craiova este lider și în care scrie, negru pe alb, că nu se pot aduce modificări laboratoarelor, unde doriți ca elevii de la «Odobleja» să facă cursuri. Tot în acest raport ni se spune că Consiliul de Administrație al ISJ apreciază că poate fi posibilă eliberarea unor spații de învățământ. Undeva, ceva nu este în regulă“, a spus Marian Vasile. Acesta a adăugat că nu există o hotărâre în acest sens din partea Consiliului de Administrație al Colegiului „Ștefan Odobleja“, ci doar un proces-verbal al CA al Inspectoratului Școlar Județean „destul de evaziv, ca să nu spun mincinos“.

În plus, consilierul PNL a invocat și o întâlnire organizată la primărie de Lavinia Craioveanu, senator PSD, în care s-ar fi menționat că Liceul „Voltaire“ nu se va desființa întrucât este inclus într-un proiect de transformare în liceu de interes național. „Vă rog să-mi spuneți dacă primăria a alocat bani pentru transformarea Liceului «Voltaire» într-un liceu de interes național. Sau mint cei care au semnat această hotărâre a ISJ?“, a punctat Marian Vasile. Nu a primit însă un răspuns concret. „În condițiile în care în CA-ul Colegiului «Odobleja» s-a votat împotriva mutării Liceului «Voltaire», mi se pare o chestiune negândită și grăbită. Suntem de acord că și copiii de la «Voltaire» au dreptul să învețe, dar mi se pare corect să luăm în considerare și ceea ce spun profesorii din «Odobleja». Vă rog frumos să ne gândim la alte școli la care să ajungă acești copii de la «Voltaire»”, a spus și Adriana Ungureanu.

Spiritele s-au încins, iar profesorii au fost evacuați din sală (Foto: Lucian Anghel)

„Stimați colegi, nu mai mințiți!“

Replica din partea consilierilor de la putere nu a întârziat să apară. Aceștia au susținut că cei care mint în cazul de față sunt consilierii PNL. „Prin votul nostru, noi nu dăm un drept cuiva, în detrimentul altcuiva, dar trebuie să avem grijă și de unii, și de alții. În procesul-verbal al CA al ISJ Dolj se spune foarte clar că se supune spre aprobare și se aprobă în unanimitate. Este scris negru pe alb. Inspectorul școlar general, cel care înțelege cel mai bine ce se întâmplă în sistemul de învățământ, nu noi aici, spune că este posibilă eliberarea unor spații de învățământ prin reorganizarea acestora, astfel încât procesul instructiv-educativ din cadrul unității să se desfășoare în condiții optime, fără a fi afectat anul școlar în curs. Deci, stimați colegi, nu mai mințiți!“, a afirmat Lucian Dindirică, consilier local din partea PSD. „Noi nu putem decide cu privire la afectarea procesului de învățământ, pentru că nu avem în competență așa ceva. Noi nu putem decât să ne bazăm pe ceea ce instituția legal abilitată a decis, adică ISJ Dolj. Ca atare, vă rugăm, dragi colegi, să nu inflamăm spiritele în niciun sens“, a completat Bianca Predescu.


Viceprimarul Stelian Bărăgan, cel care i-a ținut locul primarului Mihail Genoiu, absent motivat de la această ședință, a încercat, într-un final, să liniștească apele. Nu a reușit. „Am tratat ambele licee cu măsură egală, am discutat cu ambele părți, destul de serios și în spiritul legii. Eu voi vota acest punct de pe ordinea de zi, cu toate cele spuse de dumneavoastră. Ați spus că afectăm un proiect pe fonduri europene. Nu îl vom afecta! Știți că cine atacă cererea de finanțare are de-a face cu OLAF…“. Viceprimarul nu a fost lăsat să-și termine discursul, pentru că în sală s-a auzit un murmur de nemulțumiri. Consilierul Marian Vasile a intervenit peste viceprimar, iar spiritele s-au încins.

În cele din urmă, s-a propus ca președintele Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj, Constantin Lungulescu, să fie lăsat să-și spună punctul de vedere. Propunerea a fost însă respinsă prin votul majorității PSD+ALDE, iar de aici a început circul. Profesorii de la „Odobleja“ prezenți la ședință au ripostat verbal, polițiștii locali au intervenit pentru a-i evacua din sală, consilierii PNL s-au ridicat și ei, iar în tot acest iureș s-a supus la vot proiectul de hotărâre cu pricina, care a trecut cu votul majorității. Scandalul a continuat pe holul de la ieșirea din primărie, o persoană care susținea Liceul „Voltaire“ a ripostat dur la adresa celor de la „Odobleja“, motiv pentru care a fost amendată de Poliția Locală pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

„Au votat pentru distrugerea Colegiului «Odobleja»“

Discuțiile au continuat în fața Primăriei Craiova, unde reprezentanții Colegiului „Ștefan Odobleja“ și-au spus păsurile. „Au votat pentru distrugerea Colegiului «Odobleja», cu încălcarea gravă a articolului 20 din Legea educației, care spune că administrația locală are obligația să ne asigure condiții optime pentru desfășurarea procesului educativ. Acest act ne va obliga pe noi să murim. La «Odobleja» există trei corpuri de clădire, care sunt folosite de elevii noștri, două la capacitate maximă, de dimineața până seara, iar al treilea care a fost prins într-un proiect pe fonduri europene. A fost reabilitat și echipat în întregime și avem obligația să-l păstrăm până în 2020. Sunt laboratoare subdimensionate, au 40 de metri pătrați, iar noi avem o medie de peste 25 de elevi la clasă, deci nu pot fi folosite ca săli de clasă“, a spus Veronica Șerban, profesor în cadrul Colegiului „Ștefan Odobleja“. „ISJ nu cunoaște situația, nu are habar. Singura situație pe care o cunoaște este că a scăzut numărul de clase, dar nu știe că a scăzut, proporțional, cu numărul de săli de clase cu destinația aceasta (…). Ne pare rău că Liceul «Voltaire» este în această situație. Nu avem nimic împotriva lor, au făcut o solicitare normală: rămâi fără sediu, soliciți sediu. Noi suntem împotriva modalității în care s-a acționat de la început, cu rea-credință față de Colegiul «Odobleja». Nu s-a făcut o evaluare obiectivă“, a adăugat Veronica Șerban.

La rândul său, Constantin Lungulescu a punctat faptul că sălile de clasă în care vor învăța elevii de la „Voltaire“ au utilitate doar de laboratoare și de aici ar apărea problemele. „Dacă Liceul «Voltaire» vine în spațiu, în toate aceste laboratoare elevii trebuie să vină și să învețe, să stea toată ziua, și de aici perturbările care ar apărea. Liceul «Voltaire» are nevoie și de cantină, și de sală de sport, deci lucrurile vor fi destul de complicate. Din acest motiv, colegii nu au acceptat mutarea. Este o ruptură între director și colectivul profesoral. În concluzie, eu cred că consiliul local s-a pripit, pentru că, dacă nu ai o decizie a Consiliului de Administrație de la unitatea școlară, nu prea poți să faci așa ceva“, a conchis Lungulescu. Acesta a mai precizat că se intenționează atacarea în instanță a hotărârii CL Craiova, pe contencios administrativ.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 29 iunie 2018

Actualitate

» Comisia Europeană îl contrazice pe Tăriceanu și se declară îngrijorată de modificările la codurile penale din România
» Donald Trump l-a îndemnat pe Emmanuel Macron să scoată Franţa din UE
» INHGA: Cod portocaliu de inundaţii în bazine hidrografice din 19 judeţe, până duminică
» Instanţa supremă a achitat-o pe Alina Bica în dosarul ANRP cu Dorin şi Alin Cocoş
» Un român a fost rănit într-un incident armat produs în Italia
» Tarcea: Gabriela Bîrsan şi o altă judecătoare de la ÎCCJ, reîncadrate odată cu achitarea lor
» Fenomenele meteorologice amână redeschiderea Transfăgărășanului
» Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Statutului Poliţistului
» Restricţii de circulaţie pe A2, DN 39 şi DN 22C până pe 31 august
» Cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii în 12 județe din țară
» Schimbări în codul rutier
» Lucrări pe Autostrada A1
» Fostul senator PSD Cătălin Voicu, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare
» 29 iunie, ziua angajaților din penitenciare în România
» Alina Bica şi Dorin Cocoş aşteaptă azi sentinţa în dosarul ANRP
» 29 iunie, ziua internaţională a Dunării
» Cinci morți, mai mulți răniți, un suspect reținut după un atac armat în redacţia unei publicaţii din SUA
» Filosoful Mihai Şora, operat de urgenţă de fiere

Publireportaj

» Anunţ începere proiect:”CONSTRUIRE IMOBIL P+2E CU DESTINAŢIA DE CLINICĂ”

Dolj

» Dolj: Prinşi la scurt timp după ce au comis un furt
» Dolj: Prins în flagrat cu arme asupra sa
» Se opreşte apa în Teasc şi Malu Mare pentru remedierea unei avarii 
» Craiova: Gigioc alături de alţi trei inclupaţi, arestaţi pentru 30 de zile
» Craiova: Vasluian prins conducând fără permis
» Cod galben de vreme rea în Dolj şi Olt
» Expoziție de postere dedicată lui Gogu (George) Constantinescu, la Aman
» Încep activitățile în cadrul proiectului „Fun in Summer”, la Biblioteca Judeţeană
» Cod galben de vremea rea în Dolj
» Craiova: A patra etapă de dezinsecție pe domeniul public, în perioada 2-3 iulie
» Craiova: Prins în maşină cu un pistol calibru 9 mm şi 8 cartuşe
» Gigioc şi alte trei persoane, cercetate pentru infracţiuni cu carduri false. Procurorii au refăcut filmul acţiunilor grupării
» Bărbat prins la intrarea în Tribunalul Dolj cu un cuţit asupra sa

Gorj

» Gorj: Salarii reduse cu 20% la Primăria Băleşti

Olt

» Olt: O femeie și un bărbat au fost omorâți de un șofer beat
» OLT: Măsuri speciale după apariția cazurilor de peste porcină, la porcii mistreți, dar și la cei din gospodării, în Tulcea și Satu-Mare

Mehedinţi

» Mehedinţi: Tânăr cercetat pentru furt
» Mehedinţi: Cercetaţi pentru sustragerea de telefoane mobile
» Locuri de muncă vacante în Mehedinţi

Vâlcea

» Vâlcea: A încercat să se sinucidă, după ce în urmă cu 4 ani a fost violată
» Vâlcea: Persoane bănuite de furt calificat, depistate de poliţişti
» Vâlcence sărbătorite la împlinrea a 100 de ani de viaţă

Sport

» Judo: Două medalii de bronz pentru români la Europenele de cadeţi. Una a fost cucerită de doljeanul Adrian Şulcă
» Fotbal: Pigliacelli a semnat cu Universitatea Craiova
» Irina Begu şi Mihaela Buzărnescu s-au calificat în finala de dublu a turneului WTA de la Eastbourne
» S-a tras la sorţi tabloul feminin de la Wimbledon. Iată care vor fi adversarele româncelor în primul tur
» Handbal (f): Vezi pe cine va întâlni CSM București în grupa din Liga Campionilor și cu cine ar putea juca SCM Craiova
» Simona Halep şi-a aflat adversara din primul tur de la Wimbledon
» Fotbal / „U” Craiova a prezentat suporterilor situația financiară a clubului din sezonul 2017/2018

Sanatate

» CNAS: Precizări cu privire la biletele de trimitere

Magazin

» Astăzi se sărbătoresc Sfinţii Petru şi Pavel

Top