Acasă Local Dolj Medicii au operat primul pacient în Clinica de Cardiologie

Medicii au operat primul pacient în Clinica de Cardiologie

-

Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară

Primul pacient al Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova a beneficiat ieri de interveție chirurgicală pentru montarea unui stent. Este vorba despre o pacientă de 68 de ani care avea mare nevoie de o astfel de intervenție. Femeia suferise un infarct și, dacă nu i se monta un stent, risca să facă al doilea infarct și să moară.
„În urmă cu 30 de minute a fost plasat cu succes primul stent coronarian în noua Clinică de Cardiologie a SCJU Craiova. Felicitări echipei de la Cardiologie Intervențională și fostului manager pentru ducerea la bun sfârșit a acestui mare proiect pentru sănătatea Olteniei“, a declarat dr. Alin Demetrian, managerul spitalului.
Clinica de Cardiologie este o investiție 13 milioane de lei realizată de Consiliul Județean (CJ) Dolj. Clinica de Cardiologie Intervențională are 25 de paturi. Toate saloanele au grup sanitar propriu, dar și sistem de alarmare pentru personalul medical.

„Este cea mai mare realizare, după construcția spitalului făcută în anii ’60-’70“

În clinică se află un bloc operator cu două săli de operații, un izolator, dar și zone de supraveghere și terapie intensivă și o sală pentru angiograf. Dr. Bogdan Fănuță este cel care a demarat proiectul de construcție a clinicii în perioada în care a condus Spitalul Județean Craiova. „Este cea mai mare realizare, după construcția spitalului făcută în anii ’60-’70. Mă bucur foarte mult că acolo există acum o echipă de medici bine pregătiți care poate să salveze vieți. Important este ca lucrurile să meargă și pacienții să poată să fie tratați indiferent de cine se află la conducere“, spune dr. Bogdan Fănuță.

Pacienții erau trimiși pentru intervenții chirurgicale la București și Timișoara

În Clinica de Cardiologie Intervențională, medicii pot să trateze acum cazurile de infarct miocardic, urgențele. Până în prezent, pacienții erau trimiși pentru intervenții chirurgicale la București și Timișoara.
Cardiologia intervențio-nală este o ramură a cardiologiei, care realizează tratarea pacienţilor prin soluţii minim invazive. Aceasta se ocupă în mod special cu tratarea bolilor cardiac-ischemice sau a bolilor structurale de inimă, cu ajutorul unui cateter și a dispozitivelor caracteristice.

Ce presupune Cardiologia Intervențională?

Această tehnică de tratare este considerată o revoluţie medicală, deoarece înlocuieşte operaţia pe cord deschis cu o procedură, în urma căreia pacientul rămâne fără cicatrici şi dureri postintervenționale. Riscurile asumate în contextul acestor proceduri sunt reduse semnificativ, comparând-o cu chirurgia clasică.
Cardiologia intervenţională oferă posibilitatea tratării unui număr mare de afecţiuni: malformaţii congenital cardiace, fibrilaţia atrială, insuficienţă cardiacă, boala cardiac-ischemică, hipertensiune arterială, stenoze ale arterelor coronare, stenoza aortică, regurgitare mitrală.

Ana-Maria PREDILĂ
Ana-Maria PREDILĂ
A făcut studii de jurnalism la Université Lille 3, Charles de Gaulle, în Franţa şi este o persoană căreia îi place comunicarea şi socializarea. Vrea să fie informată şi să aleagă conform propriei conştiințe şi nu după cum dictează obiceiurile comunității. Îi place să citească şi să meargă la teatru.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.