29.5 C
Craiova
luni, 8 august, 2022
Știri de ultima orăLocalDoljGenică Boerică scapă de aproape 12 ani de pușcărie

Genică Boerică scapă de aproape 12 ani de pușcărie

După ce instanța din Milano a hotărât predarea fugarului Boerică, acesta a fost preluat și adus în țară de polițiștii doljeni

Condamnat definitiv în patru dosare penale, omul de afaceri craiovean Genică Boerică a obținut, la Tribunalul Dolj, contopirea pedepselor în una singură, de zece ani și trei luni de închisoare. După contopirea pedepselor primite în ultimii ani, Boerică scapă de aproape 12 ani de pușcărie.

Omul de afaceri craiovean Genică Boerică a fost condamnat, începând cu noiembrie 2013, în patru dosare penale. Astfel, în noiembrie 2013, Boerică a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost acuzat că a accidentat un pieton care traversa strada regulamentar, pe trecerea de pietoni. Accidentul a avut loc pe 26 mai 2011, la intersecţia dintre Calea Dorobanţi și strada Muzeul Zambaccian din Bucureşti. Oamenii legii au stabilit atunci că Iulian Crăciun, de 33 de ani, care traversa strada pe trecerea de pietoni
într-un cărucior cu rotile, a fost lovit de un Porsche Cayenne negru. După producerea accidentului, șoferul mașinii a fugit, însă a fost identificat mai târziu ca fiind Genică Boerică.
În ianuarie 2014, același Genică Boerică a fost condamnat definitiv la zece ani şi trei luni de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de peste patru milioane de euro. În plus, Boerică și alți 11 inculpați din acest dosar au fost obligați să înapoieze statului peste 11 milioane de lei, sumă la care se adaugă dobânzile şi penalităţile legale până la data achitării prejudiciului. După pronunțarea sentinței, Genică Boerică nu a fost găsit de polițiști, iar câteva luni mai târziu a fost dat în urmărire internațională prin Interpol.

Alte două condamnări cu executare

În aprilie 2014, Boerică era condamnat în lipsă de Curtea de Apel Craiova la şase ani de închisoare într-un alt dosar, unul privind altă serie de restituiri ilegale de TVA. Genică Boerică şi trei dintre apropiaţii săi, Radu Constantin Drăgan, Aurel Dorian Prie şi Florentin Şargarodschi, au fost deferiţi justiţiei în februarie 2008 de procurorii DIICOT. Cei patru au fost acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat în scopul obţinerii ilegale de rambursări TVA în cuantum de peste 2,65 milioane de lei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Aurel Dorian Prie a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, iar Drăgan şi Florentin Şargarodschi, câte doi ani de închisoare cu executare. În plus, instanţa a dispus confiscarea de la Boerică a sumei de 706.892 de lei, de la Prie a sumei de 8.021 de lei, iar de la Drăgan a sumei de 503.106 lei.
După mai bine de doi ani, în noiembrie 2016, Boerică a fost condamnat definitiv, tot în lipsă, într-un dosar în care a fost acuzat de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Anchetatorii au reținut că omul de afaceri a participat la înșelarea mai multor firme de leasing, prejudiciul total fiind de 9.830.065 de euro. În acest ultim dosar, Boerică a primit o pedeapsă de patru ani și șase luni de închisoare cu executare.

Pedepse contopite de două ori la Tribunalul Dolj

Între timp, în februarie 2016, pe rolul Tribunalului Dolj a fost înregistrată o cerere de contopire a pedepselor, iar instanța s-a pronunțat după un an, în februarie 2017. Magistrații craioveni au constatat că infracțiunile comise de Boerică în dosarele în care a fost condamnat la zece ani și trei luni, respectiv șase ani de închisoare sunt concurente, așa că le-a contopit. În final, instanța a dispus ca Genică Boerică să execute pedeapsa cea mai grea, cea de zece ani și trei luni.
Ulterior, în februarie, anul acesta, același Genică Boerică a formulat, tot la Tribunalul Dolj, altă cerere de contopiere a pedepselor primite în ultimii ani, iar instanța s-a pronunțat marți, pe 26 iunie. Judecătorii doljeni au dispus anularea suspendării pedepsei de un an de închisoare primită de Boerică în noiembrie 2013, care a fost contopită cu celelalte trei pedepse. În final, instanța a dispus ca Boerică să execute pedeapsa de zece ani și trei luni de închisoare. În total, pedepsele primite de Genică Boerică în cele patru dosare penale ar fi însumat 21 de ani și 9 luni de închisoare. Din cei zece ani și trei luni de închisoare se scad perioadele în care Boerică a stat după gratii (3 octombrie 2004 – 24 august 2006, 16 iunie 2007 – 18 iunie 2007, 6 iulie 2007 – 17 octombrie 2007 și 22 iunie 2016 – la zi). Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi constestată la Curtea de Apel Craiova.

Boerică, arestat la Milano

Dat în urmărire internațională prin Interpol încă din 2014, Genică Boerică a fost prins la Milano, Italia, în iunie 2017, iar în august a fost adus în țară, sub escortă. Potrivit oamenilor legii, Boerică a fost localizat și depistat în urma schimbului de informații efectuat prin intermediul Biroului SIRENE pe data de 22 iunie 2017, iar pe data de 16 august 2017, Curtea de Apel din Milano a decis predarea lui către România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS