Ion Stamatoiu, primarul din Scoarţa

Romii din comuna Scoarţa nu vor să îşi plătească datoriile pe care le au către bugetul comunităţii locale. Fie că este vorba de impozite, fie că este vorba de amenzi rutiere, aproape nimeni nu plăteşte. Ion Stamatoiu, edilul din Scoarţa, spune că liderii romilor justifică neplata dărilor prin faptul că mulţi dintre aceştia nu lucrează. Primarul este de părere că cetăţenii respectivi au bunuri mobile şi imobile care arată că au bani. „Am apelat la toate posibilităţile legale. Este şi un consilier local de etnie romă la care am cerut ajutor să intervină în comunitatea din Budieni. Se spune mereu că nu au bani şi că sunt şomeri. Ei nu au bani, nu lucrează, dar au case, au maşini scumpe şi nu fac nimic. Păi ceva nu se leagă în toată această poveste. Când te duci să verifici nu e trecut nimic pe numele lor. Am mers în comunitate într-o zi. Am mai încasat câte ceva. A doua zi dispăruseră toţi. Nu a mai venit nimeni să achite amenzile şi impozitele. Nu se poate aşa ceva“, a mai declarat Ion Stamatoiu.

Nu vor să plătească

Primarul din Scoarţa a mai declarat că cele mai multe restanţe sunt la amenzile rutiere. Sunt zeci de amenzi care rămân neîncasate. Edilul spune că romii nu au bunuri şi nu are ce să execute după aplicarea sechestrului. „Se intenţionează aprobarea unei legi prin care şoferilor rău-platnici să le fie suspendat permisul auto. Comunitatea de romi datorează 300.000 de lei bugetului local“, a mai spus Ion Stamatoiu. Primăria le-a propus romilor ca din toţi banii strânşi din amenzi şi din impozite să le asfalteze drumul din Budieni. Nici aşa romii nu au început să plătească. Edilul a mai spus că sunt probleme mari cu autorizaţiile de construcţie în Budieni, dar şi cu modul în care gospodăriile romilor au fost branşate la utilităţi. „Este haos cu acele construcţii. Nu ştie nimeni ce autorizații au, cum s-au branşat la reţelele de utilităţi, cum au tras curent. A tras unul un fir şi apoi au tras şi alţii fire de la respectivul. Poate să se întâmple un dezastru de la improvizaţiile acestea. Cineva trebuie să intervină şi să o luăm de la zero cu toate“, a mai declarat Ion Stamatoiu.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.