Ești salariat? Iată în ce condiții ești asigurat la Sănătate

Persoanele angajate cu acte în regulă sunt asigurate prin lege. Dacă angajatorul nu plătește contribuțiile la Sănătate, angajatul nu este afectat și rămâne în continuare asigurat
Autori


De anul acesta, contribuțiile la Sănătate au trecut în sarcina angajatului. Mulți salariați se întreabă dacă mai sunt asigurați la Sănătate, în condițiile în care angajatorul nu achită la timp la stat contribuția la CASS. De asemenea, din cauza birocrației excesive, persoanele angajate cu acte în regulă, care sunt asigurate prin lege, sunt nevoite să ducă la orice medic adeverință de salariat. GdS aduce lămuriri în aceste cazuri.

De la 1 ianuarie 2018, în contextul transferului de contribuții de la angajator la angajat, contribuțiile sociale au trecut în sarcina salariaților, însă sunt reținute la sursă și virate la stat tot de către angajator. Având în vedere că, din 2018, contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) a trecut în sarcina angajatului, mai mulți craioveni ne-au întrebat dacă ei mai sunt asigurați la Sănătate, în cazul în care angajatorul nu achită la timp contribuțiile la stat. GdS s-a interesat de situația persoanelor care au un loc de muncă legal și li se reține din salariu contribuția la CASS.

O persoană este asigurată atâta timp cât este salariată

GdS a solicitat clarificări de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, iar calitatea de asigurat a unei persoane în sistemul public de sănătate este reglementată de art. 180 din Legea nr. 227/2015 privind reforma în domeniul sănătății, republicată. „Conform articolului 222 din Legea nr. 95/2006, republicată, în cazul persoanelor care se încadrează în categoria celor care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate și dreptul la pachetul de bază se acordă la data începerii raporturilor de muncă/de serviciu și încetează odată cu pierderea dreptului de domiciliu sau reședință în România, precum și în condițiile articolului 267 din lege, respectiv în termen de trei luni de la data încetării raporturilor de muncă/de serviciu“, au precizat reprezentanții CAS Dolj, în răspunsul transmis către GdS.

Cu alte cuvinte, pe perioada în care o persoană este salariată cu documente legale nicio entitate nu o poate considera ca neasigurată, iar în cazul în care angajatorul nu i-a plătit la timp contribuțiile la Sănătate, acea persoană nu are afectată calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate.

Adeverința inutilă care atestă calitatea de salariat

Deci dacă o persoană este angajată cu acte în regulă și are și card de sănătate, atunci acea persoană trebuie să existe în evidențele CAS Dolj ca asigurată până ce trec trei luni de la data încetării contractului individual de muncă (dacă persoana nu s-a reangajat la altă firmă, între timp). Atunci de ce li se solicită persoanelor asigurate de către majoritatea medicilor specialiști și de medicii de familie acea adeverință de salariat? Medicii spun că adeverința este o solicitare a CAS și nu este dorința explicită a medicului care examinează pacientul.

CAS spune că există sistemul electronic prin care se observă dacă o persoană este sau nu asigurată: „Documentele justificative privind dobândirea calității de asigurat sunt stabilite prin Ordinul președintelui CNAS nr. 581/2014, care la art. 12, aliniatul (1), litera q) prevede faptul că dovada calității de asigurat pentru persoanele asigurate care realizează venituri din salarii se realizează prin modalitatea electronică de verificare a calității de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate (…)“.


Totuși, când sistemul informatic al CAS dă rateuri, pacientul – salariat trebuie să dovedească acea calitate de asigurat cu o adeverință de la locul de muncă, deși persoana respectivă nici nu și-a schimbat locul de muncă și nici nu și-a pierdut calitatea de asigurat. „În situația în care în urma interogării, persoana nu apare în aplicația instalată pe site-ul CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html, actualizarea calității de asigurat se efectuează pe baza actului de identitate valid la data solicitării și a adeverinței de salariat eliberată de angajator, al cărei model este prevăzut la anexa nr. 2 la respectivul ordin“, a mai transmis CAS Dolj.

Amenzi pentru angajatorii care nu rețin sau nu plătesc contribuțiile integral

Salariatul este asigurat prin lege, iar dacă angajatorul nu plătește la timp contribuțiile sau le achită parțial, atunci persoana fizică nu este afectată, în sensul că rămâne asigurată la Sănătate, iar Fiscul trebuie să urmărească angajatorul și să îl constrângă cu metodele legale existente (somație, titlu executoriu etc.) să achite respectivele obligații de plată către bugetul consolidat.

Potrivit răspunsului transmis de către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Dolj, la solicitarea GdS, Fiscul se ocupă doar de colectarea contribuțiilor, de control și de urmărirea firmelor care nu plătesc la timp sumele ce reprezintă stopaj la sursă și accesoriile aferente, precum și alte impozite și taxe.

Firmele care au obligația de a reține la sursă contribuțiile, dar care fie nu le rețin, fie nu le plătesc integral la stat sunt amendate de ANAF. Potrivit art. 336 din aliniatul 1), literele o) și p) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, nereținerea de către angajatori a impozitelor și contribuțiilor, precum și reținerea și neplata integrală a acestor contribuții cu reținere la sursă către stat constituie contravenții și se sancționează cu amendă. Cuantumul amenzilor pe care le poate aplica ANAF firmelor care rețin la sursă și nu virează intergral banii la stat la termen este stabilit în funcție de nivelul datoriei societăților respective către Fisc. Amenzile pornesc de la 4.000 de lei și până la 27.000 de lei, dacă ANAF dovedește că sumele respective au fost sustrase la plată.

Birocrația este excesivă

Cu toate că Legea nr. 95/2006 republicată prevede că unei persoane îi încetează calitatea de asigurat la interval de trei luni după oprirea raporturilor de muncă, modelul de adeverință care trebuie completat de angajator prevede și o rubrică legată de virarea contribuțiilor de către angajator. Modelul de adeverință trebuie completat astfel: asiguratul X (nume, prenume) „are calitatea de salariat începând cu data de … şi i s-a reţinut şi virat lunar contribuţia pentru asigurările sociale de sănătate, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare“. În anii anteriori, angajatorii erau nevoiți ca pe adeverințele eliberate salariaților care doreau să ajungă la doctor să precizeze și numărul ultimului ordin de plată cu care s-au achitat către stat contribuțiile la CASS, precizare birocratică și care nu se regăsește în actele normative specifice enumerate mai sus.Comenteaza acum

Alte stiri

14 aprilie 2019

Gorj: Angajat al CEO, mort în urma unui infarct

Încă un salariat al Complexului Energetic Oltenia a murit că urmare a unei afecțiuni cardiovasculare. Constantin Sobora, avea 49 de ani, și lucra ca electrician la Cariera Jilț Sud. Bărbatul a murit duminică acasă. Un echipaj al SMURD a ...

Sumarul ediției de miercuri, 20 iunie 2018

Actualitate

» Recomandări pentru o vacanţă în siguranţă
» UZPR organizează Gala Premiilor pe anul 2017
» Aproape 1000 de şoferi au condus sub infleunţa alcoolului sau a drogurilor
» Razii prin Mehedinţi
» Listele cu persoanele juridice aprobate în cadrul Programelor Rabla și Rabla Plus au fost publicate pe site-ul AFM
» Cei care refuză un loc de muncă, rămân fără ajutor social
» Trafic oprit pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti
» Instabilitate de joi până duminiciă
» Scandări împotriva PSD, în timpul discursului lui Dăncilă din Parlament
» Fostul ministru Dan Şova merge la închisoare

Publireportaj

» Primăria Craiova angajează 7 inspectori

Local

» Mehedinţean dat dispărut de familie
» Arestat pentru evaziune fiscală
» Prinşi în flagrant făcând schimb valutar fără autorizaţie
» Mamă şi fiu, agresaţi la un loc de joacă de un părinte băut
» Incendierea miriștilor, nesancţionată

Dolj

» Infuzie de capital la două societăți deținute de CJ Dolj
» Primarul reales din Ișalnița a pierdut procesul cu ANI
» Gata cu contestațiile, treceți la asfaltarea străzilor!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Protest în Piața Mihai Viteazul
» Craiova: Ediţia a II-a a Festivalului Internațional dedicat Tinerilor Regizori
» Program INSPIRE Cinema Craiova în perioada 22-28 iunie
» Răzvan Stoica şi vioara Stradivarius „The Queen” revin la Craiova
» Craiova: “Fun in Summer” la “Aman”
» Dolj: Persoană posibil înecată în Dunăre, la Calafat
» Biblioteca din Vacanță la Craiova

Gorj

» Tatăl celor trei copii din Motru, de negăsit de trei săptămâni
» Singura tabără de agrement pentru elevi şi-a deschis porţile
» Romii din Scoarţa nu îşi plătesc datoriile către primărie
» Pericol de moarte la un loc de joacă din Târgu Jiu
» Gorj: Accident rutier la Licurici
» Gorj: Incendiu la un autoturism
» DSV Gorj ia măsuri pentru combaterea pestei porcine africane
» Gorj: Proiect pentru dezvoltarea competenţelor matematice la grădiniţe

Olt

» Olt: Minor în stare gravă, în urma unui accident rutier

Mehedinţi

» Mehedinţi: Voluntarii vor reface case tradiţionale la Podeni şi Isverna
» Mehedinţi: Bărbat dispărut de patru zile
» Mehedinţi: Peste 2.500 de şomeri, încadraţi în primele cinci luni

Vâlcea

» Bărbat din Vâlcea, dat dispărut
» Vâlcea: Arestat pentru evaziune fiscală

Sport

» Gașca lui Vrăjitoarea joacă finala campionatului la Under 13
» Să transpirați bine! (galerie foto)
» Judoka de la Universitatea, din nou pe podium
» Vladimir Screciu: Nu am schimbat culorile
» Tenis: Simona Halep anunţă că nu va juca la turneul de la Eastbourne din cauza unei accidentări

Sanatate

» Pacienții asigurați au dreptul la analize de prevenție gratuite, periodic

Educatie

» Elevii din Dolj au depus peste 1.000 de contestații la evaluarea națională

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top