14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMaşinile second-hand prind viteză în Dolj

Maşinile second-hand prind viteză în Dolj

În 2017 și 2018, în Dolj s-a înregistrat o avalanșă de înmatriculări auto. 90% din numărul autoturismelor înmatriculate sunt second-hand. Statisticile arată că vechimea parcului auto din județ este de 17 ani, cu puțin peste vechimea medie pe țară. Circa 147.257 de vehicule înmatriculate în Dolj au o vechime între 10 și 20 de ani, iar 64.733 de autoturisme sunt mai vechi de 20 de ani. Iată care sunt motivele pentru care înmatriculările auto s-au dublat față de alți ani.

Numărul de vehicule înmatriculate în Dolj a crescut începând din 2017. Autoritățile susțin că anul trecut s-a dublat numărul de vehicule înscrise, față de media ultimilor zece ani, iar pe perioada scursă din 2018, afluxul de înmatriculări auto a fost și mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. „În 2017 a fost o avalanșă de înmatriculări în Dolj, ajungând la aproximativ 41.000 de certificate de înmatriculare emise, ceea ce a însemnat dublu față de anii anteriori, când se înregistrau maximum 20.000 – 21.000 de certificate de înmatriculare anual. În 2018, de la începutul anului și până pe 8 iunie fuseseră emise 18.500 de certificate de înmatriculare, iar în aceeași perioadă a anului trecut fuseseră emise 16.500 de certificate“, a precizat, pentru GdS, șefa Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Dolj, Maria Vasile. Parcul auto din Dolj a atins un număr impresionant de vehicule, respectiv 233.537 de unități, potrivit datelor de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Dolj.

Eliminarea taxelor auto și suspendarea înmatriculărilor

Există două motive pentru care a crescut numărul vehiculelor înmatriculate. Pe de o parte, eliminarea timbrului de mediu a permis achiziționarea de mașini second-hand, în special de peste graniță.
Pe de altă parte, de când s-a modificat legislația privind suspendarea înmatriculărilor, persoanele care achiziționaseră mașinile chiar și în urmă cu cinci – zece ani de la diverși proprietari au mers și le-au reînmatriculat pe numele lor abia acum. Potrivit OG nr. 14/2017, la articolul 4, aliniatul 4 se arată: „În situația în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin. (4) (90 de zile de la cumpărarea vehiculului – n.r.), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate“.

Vehiculele second-hand, în depăşire

Analiza înmatriculărilor pe anul acesta ne oferă o imagine reală asupra vechimii autovehiculelor care au fost înregistrate în evidențele legale în Dolj. Din cele aproximativ 18.500 de înmatriculări înregistrate anul acesta, circa 10.000 au reprezentat înmatriculări noi, iar diferența de 8.500 au fost transcrieri, adică reînmatriculări ca urmare a schimbării proprietarului care nu fuseseră operate de noii proprietari în maximum 90 de zile de când au preluat vehiculele.
Potrivit datelor de la Serviciul Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor Dolj, dintre mașinile înmatriculate pentru prima dată anul acesta, doar aproximativ 10% au fost mașini noi, iar circa 90% au fost vehicule second-hand. Dacă le adăugăm și pe cele 8.500 de vehicule care au fost la reînmatriculare ca urmare a schimbării proprietarului constatăm că nici acestea nu au cum să fie vehicule noi, din moment ce au mai avut și alți proprietari, ceea ce înseamnă că imaginea de ansamblu a înmatriculărilor pe județ arată o incidență mare a mașinilor uzate.
Din punctul de vedere al cumpărătorilor de vehicule care nu își permit să achiziționeze mașini noi, de anul trecut încoace ei pot să își procure mașini rulate de peste graniță cu prețuri destul de mici, de câteva mii de euro.

Vechimea medie a parcului auto a ajuns la 17 ani

Potrivit datelor furnizate de către Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), vechimea medie a parcului auto din Dolj este de 17 ani, peste vechimea medie la nivel național, care este de 16,2 ani și cu mult peste vechimea medie a parcului auto din Europa, care este de 11 ani. Potrivit aceleiași surse, autovehiculele înmatriculate în Dolj, care au o vechime cuprinsă între 10 și 20 de ani, totalizează 147.257 de unități, dar multe mașini care există în Dolj sunt și mai vechi, astfel că statisticile oficiale de la DRPCIV arată că în județ există 64.733 de vehicule înmatriculate, care au o vechime de peste 20 de ani.

La nivel național, mașinile mai vechi de zece ani reprezintă 65% din total

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Autoturisme (APIA) consideră că anul acesta cumpărările de mașini second-hand din România vor ajunge la aproximativ 500.000 de unități pe an, chiar dacă pe primele patru luni din 2018 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut a scăzut cu 6,1% numărul total de autovehicule rulate tranzacționate în țară și aduse de peste graniță. Cu toate acestea, 65% din autovehiculele second-hand cumpărate de români sunt destul de vechi. „Numărul autoturismelor rulate, mai vechi de zece ani, reprezintă peste 65% din totalul celor 157.120 de unități (respectiv 102.617 unități), fapt care nu este deloc de ajutor în ceea ce privește scăderea vârstei medii a parcului auto din România, unul dintre cele mai învechite din Europa“.
La nivel național, pe primele patru luni ale anului au fost vândute 51.853 de vehicule noi, în creștere cu 27,8% față de anul 2017, potrivit datelor de la APIA.

Programări on-line la permise și înmatriculări auto

Având în vedere multitudinea de cereri de înmatriculare de anul acesta, Serviciul Regim Permise și Înmatriculări Vehicule Dolj insistă pentru a obișnui populația cu programările on-line, pentru oricare dintre serviciile solicitate de cetățenii care se adresează instituției de pe strada Amaradia (înmatriculări, transcrieri auto, preschimbări de permise etc.). Șefa serviciului respectiv, Maria Vasile, a precizat că persoanele interesate se pot programa pe site-ul www.drpciv.ro (se selectează județul și se urmează pașii indicați), chiar de la o zi la alta, urmând să se prezinte la ghișee în ziua și la ora programate. „Dezaprobăm și descurajăm înființarea de liste de ordine de către cei care vin la ghișeu și încurajăm populația să apeleze la programarea on-line. Pentru înmatriculări de vehicule este nevoie doar de nume, prenume, CNP și seria șasiu, iar pentru preschimbarea de permise, programarea on-line se face pe bază de nume, prenume și CNP“, a mai spus Maria Vasile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS