14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDeșeuri depozitate la Mofleni cu încălcarea Autorizației de Mediu

Deșeuri depozitate la Mofleni cu încălcarea Autorizației de Mediu

Un control efectuat de Garda Națională de Mediu, luna trecută, la Depozitul de deșeuri de la Mofleni a scos în evidență o serie de nereguli privind modul de depozitare a gunoiului menajer la Celula C5, singura aflată în exploatare. Aceasta a atins de mult gradul maxim de ocupare, așa că s-a ajuns ca deșeurile să fie depozitate nelegal, cu încălcarea prevederilor Autorizației Integrate de Mediu (AIM). Pentru toate aceste nereguli, operatorul SC Eco Sud SA a fost amendat cu 100.000 de lei, fiindu-i impuse și 19 măsuri corective în termen de 60 de zile. Reprezentanții Eco Sud își asumă aceste sancțiuni, dar spun că s-a ajuns în situația de față deoarece Celula C6 nu a primit încă Autorizația Integrată de Mediu, la șase luni de la construire.

Garda Națională de Mediu a depistat o serie de nereguli cu privire la modul de depozitare a deșeurilor menajere la groapa de la Mofleni (Foto: Lucian Anghel)

Misterul mirosului pestilențial degajat frecvent de depozitul de deșeuri de la Mofleni și reclamat de foarte mulți craioveni care locuiesc în zonă a fost elucidat de Garda Națională de Mediu (GNM), după un control care a avut loc luna trecută. Ceea ce se putea observa de luni bune și cu ochiul liber era confirmat recent, pentru GdS, și de Gheorghe Călinoiu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Dolj, iar ulterior constatat de inspectorii GNM prezenți la fața locului. „Eco Sud (operatorul Depozitului Ecologic Mofleni – n.r. ), din ce îmi amintesc, tot amenința de pe la începutul anului trecut că se va depăși curând capacitatea de depunere a deșeurilor la Celula C5. De atunci a trecut un an și gunoiul tot acolo se depune. Din punctul meu de vedere, era clar că modul de lucru de acolo este incorect și că nu se respectă normativele în vigoare. S-a ajuns cu deșeurile până la celulele cu depozitare sistată. Eu cred că Celula C5 și-a depășit demult disponibilitatea, dar aștept raportul Gărzii Naționale de Mediu cu starea de fapt a Depozitului de la Mofleni, cu măsurile impuse și, eventual, cu sancțiunile aplicate“, spunea Gheorghe Călinoiu.
Raportul a fost întocmit, iar constatările Gărzii Naționale de Mediu confirmă temerile craiovenilor cu privire la modul incorect și nelegal în care sunt depozitate, în prezent, deșeurile menajere la groapa de la Mofleni. „Cu ocazia acțiunii de inspecție și control din luna mai 2018, Garda Națională de Mediu a constatat neconformări la Normativul tehnic privind depozitarea deșeurilor, aprobat prin Ordinul MMGA nr. 757/2004, neconformități care reprezintă încălcări ale prevederilor Autorizației Integrate de Mediu. De asemenea, au fost constatate deficiențe în ceea ce privește funcționarea în parametrii normali a instalației de ardere controlată“, a precizat Garda de Mediu într-un răspuns oferit GdS.

Ce nereguli au fost depistate

Potrivit raportului GNM, suprafața de exploatare a depozitului de la Mofleni era mai mare de 2.500 de metri pătrați (maximul reglementat), iar sistemul de drenaj era deficient, „generând scurgeri de levigat din corpul depozitului pe taluzuri și acumulări de levigat la baza acestuia“. De aici ar rezulta, probabil, și mirosul urât reclamat de craiovenii care locuiesc în apropierea depozitului. În plus, inspectorii GNM au mai constatat că „deșeurile depozitate pe Celula C5 nu se acoperă periodic cu un strat de pământ sau cu deșeuri inerte provenite din concasarea deșeurilor de construcții“ și că existau „depozitări recente de deșeuri peste stratul de acoperire provizorie al Celulei C3“.
Cu alte cuvinte, gunoiul a fost îndesat până la refuz în Celula C5, a mai dat și peste, iar apoi s-a trecut cu depozitarea spre celulele sistate, încălcându-se legislația privind protecția mediului. În urma controlului, Garda Națională de Mediu a impus operatorului Eco Sud SA 19 măsuri corective, cu termen de realizare de maximum 60 de zile, și i-a aplicat și două sancțiuni în cuantum de 100.000 de lei, după cum se menționează în raportul GNM.

Cum s-a ajuns în această situație

Totul a pornit din ianuarie 2017, când Eco Sud a început duelul cu Primăria Craiova pentru majorarea tarifului de depozitare a gunoiului la groapa de la Mofleni. Operatorul susținea că tariful trebuie majorat pentru a susține investițiile care urma să fie făcute la Depozitul Ecologic Mofleni, cea mai importantă fiind Celula C6. „Celula 5 va ajunge la finalul vieții până în primăvară, capacitatea acesteia fiind extrem de limitată. Gradul de ocupare al celulei a atins peste 93%, dar Eco Sud va recurge la întreg know how-ul celor 15 ani de activitate pentru a găsi mijloacele tehnice în vederea eficientizării spațiului de depozitare“, era mesajul transmis de Eco Sud SA în ianuarie 2017. „Construcția de celule noi la Depozitul Ecologic Mofleni este o necesitate absolută în cadrul managementului integrat al deșeurilor din județul Dolj și municipiul Craiova“, mai anunța Eco Sud în încercarea de a grăbi autoritățile locale în luarea unei decizii.
Municipalitatea nu a dat însă curs solicitării Eco Sud, așa că societatea a continuat cu mesajele: „În maximum zece zile, celula de depozitare numărul 5 va rămâne fără capacitate de depozitare, aceasta ajungând la maximum de volum admis. Mai sunt zece zile în care autoritățile pot schimba ceva referitor la această criză iminentă a deșeurilor“. Nici așa Eco Sud nu a obținut ceea ce a dorit, astfel că nu a avut încotro și a trecut la construirea Celulei C6. Autorizația de construire a fost emisă pe 14 aprilie 2017, termenul de finalizare fiind mai 2018. În tot acest timp, Celula C5 s-a transformat într-un munte de deșeuri. Până la urmă, în toamna anului trecut, după lungi serii de discuții, amenințări, calcule și motivări, Eco Sud a obținut o creștere a tarifului de depozitare de la 21 de euro/tonă cu TVA, la 23,21 euro/tonă cu TVA inclus. Inițial, solicitările operatorului au fost mult mai mari, Eco Sud cerând un tarif de 30 de euro pe tonă, chiar și de 36 de euro pe tonă la un moment dat.

Pentru că gradul maxim de ocupare al Celulei C5 s-a atins de mult, s-a ajuns în situația în care deșeurile au fost depozitate peste stratul de acoperire provizorie al Celulei C3, celulă cu depozitare sistată (Foto: Lucian Anghel)

Autorizația Integrată de Mediu pentru Celula C6 întârzie

Potrivit lui Gheorghe Diaconescu, managerul depozitului de la Mofleni, Celula C6 a fost finalizată și recepționată în decembrie 2017, dar deșeurile nu se pot depozita aici până nu se primește Autorizația Integrată de Mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Dolj. Emiterea acestui document necesită însă o procedură laborioasă și de durată, iar în tot acest timp muntele de gunoaie crește. „Fiind vorba de un obiectiv cu impact mare asupra mediului, procedura de eliberare a Autorizației Integrate de Mediu este mult mai riguroasă, analiza este una amănunțită. Oricum, suntem pe final cu procedura de emitere a autorizației“, susțineau încă de săptămâna trecută reprezentanții APM Dolj.
De asta se plâng și cei de la Eco Sud. Oficialii companiei și-au asumat sancțiunile Gărzii Naționale de Mediu și spun că e posibil să mai apară și altele, tocmai pentru că autorizația întârzie, iar Celula C6 stă goală. „Noi nu am contestat sancțiunile primite de la Garda de Mediu, ni le-am asumat și vom trece și la îndeplinirea măsurilor impuse. Dar nu înțelegem de ce durează așa mult eliberarea acelei autorizații. În ritmul acesta, suntem pasibili de noi sancțiuni, pentru că nu mai avem unde să depozităm deșeurile, în timp ce Celula cu numărul 6, în care am investit 1,5 milioane de euro, stă nefolosită. Aici este problema“, a spus Dan Stănoaia, directorul comercial al Eco Sud SA.
În legătură cu eliberarea AIM pentru Celula C6, reprezentanții APM Dolj au dat de înțeles că documentul va mai întârzia și ca urmare a raportului de control al Gărzii Naționale de Mediu, care a fost înaintat și Agenției. „Zilele trecute, a avut loc o nouă ședință a comisiei de analiză tehnică, în care au mai fost cerute unele clarificări, în urma controlului efectuat de Garda de Mediu la Depozitul Ecologic Mofleni. Nu pot să vă ofer acum mai multe informații“, a precizat un reprezentant al APM Dolj. „Autorizația Integrată de Mediu este în procedură de elaborare, dar am solicitat acum celor de la Eco Sud să ne transmită în ce stadiu se află cu măsurile corective impuse de Garda de Mediu. În funcție de situația de acolo vom continua cu procedura de emitere a autorizației“, a explicat ieri, pentru GdS, Monica Mateescu, directorul executiv al APM Dolj.

Depozitul de la Mofleni va avea 30 de Celule

Ultima Autorizație Integrată de Mediu (AIM) eliberată de Agenția pentru Protecţia Mediului Dolj pentru depozitul de deșeuri de la Mofleni este datată 24 august 2015 și se referă strict la Celula C5. În prezent, Celula 1 este închisă, Celulele 2 și 3 sunt cu depozitare sistată (acoperire provizorie), Celula 4 a primit autorizare în august 2012 și s-a umplut, iar Celula 5 este încă în exploatare, fiind proiectată pentru o durată de funcționare de aproximativ doi ani, care a fost însă depășită de mult. „Următoarele celule se vor executa succesiv, după umplerea fiecărei celule aflate în exploatare“, se menționează în ultima AIM. Depozitul de la Mofleni ar urma să se dezvolte etapizat, până la 30 de celule.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS