14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTel Drum nu-și asumă asfaltul surpat de pe strada Râului

Tel Drum nu-și asumă asfaltul surpat de pe strada Râului

Firma care s-a ocupat de reabilitarea străzii Râului, în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare de 8,9 milioane de euro (fără TVA) care a prevăzut modernizarea și a altor două artere importante de circulație din Bănie (Caracal și Bariera Vâlcii), nu are de gând să repare zonele unde s-a lăsat asfaltul. Tel Drum SA Alexandria a transmis Primăriei Craiova că nu are nicio vină pentru modul în care s-a comportat asfaltul în locurile respective și că situația apărută nu face obiectul garanției. Municipalitatea a dispus efectuarea unei expertize pentru a afla „vinovații“.

Asfaltul s-a lăsat în dreptul a patru intersecții de pe strada Râului, dar constructorul susține că nu este vina lui și nu va interveni pentru reparații (FOTO: Claudiu Tudor)

Strada Râului din Craiova va rămâne în continuare un real pericol pentru șoferi, în ciuda intervențiilor pe care le va face constructorul, obligat să remedieze deficiențele apărute în perioada de garanție. După lungi corespondențe între primărie și constructorul intrat între timp în insolvență, firma și-a făcut apariția pe drumul care a „înghițit“ 8,9 milioane de euro (fără TVA) fonduri europene (la pachet cu modernizarea străzilor Caracal și Bariera Vâlcii). Și, după cum ar fi părut normal, ar fi trebuit să se ocupe de deficiențele pe care le prezintă strada și care nu sunt deloc puține. Nu va fi însă așa. Pe Râului întâlnești o serie de guri de canal care stau să se prăbușească, fisuri și crăpături care au fost colmatate până acum de câteva ori și, ceea ce era și mai rău, zone unde asfaltul s-a lăsat atât de mult încât pare la un pas să se surpe. Aici a intervenit recent și primăria, dar doar prin montarea de indicatoare rutiere care-i informează pe șoferi că drumul prezintă denivelări, că au în față un kilometru de astfel de probleme și că trebuie să reducă viteza la 30 km/h.
GdS a prezentat trei zone cu asfalt lăsat, cea de la intersecția cu strada Dealul Spirei (de departe cea mai periculoasă), cea de la intersecția cu strada Dr. Victor Papillian și la cea de la intersecția cu strada Morii. Primăria a depistat patru astfel de locuri cu probleme, numai că surpriza a venit din partea constructorului, nimeni altul decât SC Tel Drum SA Alexandria, firma despre care se spune că era controlată de liderul PSD, Liviu Dragnea. Societatea a transmis Primăriei Craiova, printr-o notificare, că nu are nicio vină pentru modul în care s-a comportat asfaltul în zonele respective, că situația apărută nu face obiectul garanției și că nu va interveni acolo pentru reparații.

Intersecția Râului cu strada Dealul Spirei, zona unde asfaltul este la un pas să se surpe (FOTO: Claudiu Tudor)

Primăria face expertiză ca să afle „vinovații“

Informația a fost oferită, ieri, de către primarul Craiovei, Mihail Genoiu, într-o conferință de presă în care a prezentat și motivele pentru care Tel Drum nu-și asumă asfaltul surpat de pe strada Râului. „Pe strada Râului au început lucrările la o mare parte din problemele semnalate de noi. S-au dat în lucru capacele de compozit de la cămine, pentru că sunt comenzi speciale, și mai sunt patru zone în care terenul este lăsat mai mult. Pentru acestea, însă, constructorul ne-a trimis o notificare cum că nu-și recunoaște vina. Am dispus Direcției Servicii Publice să facă o verificare, pentru că în zonele respective canalul nu a fost reabilitat acum, ci prin anii ‘90, iar casetele de la canalul colector au fost așezate direct pe pământ, față de varianta recentă, când casetele au fost așezate pe o placă de beton, pe fundul canalului. În atâția ani, pământul a lucrat și casetele s-au îndepărtat. Din cauza acestei îndepărtări, atunci când apar debite masive de apă după ploi, cum s-a întâmplat și sâmbătă, apa pătrunde printre casetele respective și spală o parte din suportul de sub stratul de asfalt de pe stradă. Lucrul acesta l-a sesizat constructorul și ne-a transmis această pretenție a lui, spunându-ne că situația nu i se datorează, că nu e vorba de lucrări prost executate și că nu fac obiectul garanției“, a explicat Mihail Genoiu.
Ediul a mai precizat că a dispus efectuarea unei expertize „ca să se stabilească cine este vinovatul“. „Dacă vom constata că acele lăsări de asfalt sunt din vina constructorului sau măcar o parte din ele, i se va cere să le refacă. Dacă se va constata că nu e vina construtorului, atunci se va găsi o soluție să se execute lucrările de către primărie sau de către Compania de Apă. Firma care lucrează pe strada Râului este în insolvență și trebuie să parcurgi foarte exact pașii ca să nu pierzi garanția. Chiar dacă facem noi lucrările și apoi se constată că vina era a constructorului, tot poți să pierzi garanția, pentru că te-ai atins de drum fără acordul lui. Și dacă avaria este produsă din cauza canalului sau mai știu eu a cui, tot trebuie să cerem acceptul constructorului ca să intervenim. Asta e procedura“, a mai spus Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS