27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNori de poluare de la Termocentrala Craiova II?

Nori de poluare de la Termocentrala Craiova II?

Craiovenii se plâng în continuare că Sucursala Electrocentrale Craiova II le „otrăvește“ aerul. De ani buni, locuitorii din zona Termocentralei sunt afectați fie de spulberările de cenușă de la halda de cenușă, fie de pulberile eliminate în urma arderii cărbunelui folosit la producerea energiei electrice şi termice. În cazul în care eliminările şi degajările de fum şi pulberi depăşesc limitele maxime admise, acestea pot afecta starea de sănătate a locuitorilor din zonele poluate. Afectat este în special aparatul respirator, inclusiv căile aeriene superioare, ducând la apariţia în timp a afecţiunilor pulmonare: fibroza pulmonară, bronşita cronică, scăderea puterii de apărare a organismului prin afectarea mecanismelor de epurare pulmonară, cu evoluţia în timp către afecţiuni grave: bronhopneumopatia cronică obstructivă. Despre o astfel de problemă ne-a sesizat, pe adresa redacției, și craioveanul Gabriel Diaconiță. „Sâmbătă, 9 iunie 2018, ora 15.40, din zona Termocentralei II Bariera Vâlcii lua naștere un adevarat nor de fum negru, și nu din turnurile de răcire, unde e abur. Acea poluare ajunge în plămânii noștri.
În lunile de iarnă, frecvent seara, în multe zone din Craiova este un fum înecăcios de cărbune“, susține craioveanul.

CEO spune că nu poluează

Informați de nemul-țumirile și îngrijorarea craiovenilor care se plâng că Termocentrala Craiova II le întunecă cerul și le strică sănătatea, reprezentanții Complexului Energetic Oltenia (CEO) dau o serie de explicații.
„În scopul aplicării legislației naționale și europene privind protecția mediului, începând cu anul 2008, SE Craiova II a demarat un amplu program de investiții (în valoare de aproximativ 90 de milioane de euro), în vederea implementării celor mai bune tehnici disponibile în domeniu, respectiv pentru reducerea oxizilor de sulf și de azot din gazele de ardere și pentru transportul și depozitarea zgurii și cenușii în tehnologia slamului dens.
În consecință, începând din anul 2010, s-a trecut de la tehnologia de depunere în hidroamestec (zgura/cenușă:apă în concentrație de 1:10) la un nou procedeu care utilizează tehnologia fluidului dens – cea mai bună tehnologie disponibilă agreată de Uniunea Europeană, fapt ce a permis diminuarea semnificativă a spulberărilor în condiții meteorologice normale, față de situația anterioară (până în 2010), când se utiliza exclusiv sistemul clasic de hidroamestec.
În condiții meteorologice normale, tehnologia recomandată de UE și-a dovedit eficiența: depunerea de slam dens capătă în timp o consistență mai mare a masei depozitate, respectiv masa de zgură și cenușă depozitată se comportă ca o rocă și nu au loc spulberări“, se arată într-un comunicat al CEO.
Totodată, reprezentanţii CE II Craiova spun că au făcut investiţii pentru reducerea noxelor, că şi-au montat instalaţii de denoxare pentru a diminua pulberile, oxizii de azot şi sulf și că au făcut modificări cu privire la tehnologia de depozitare a zgurii şi cenuşii la halda din curtea Complexului. Pentru zgomot şi-au montat atenuatoare la principalele utilaje folosite şi nu pot depăşi valorile-limită impuse prin autorizaţia de mediu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS