16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum procedează cei care vor să se pensioneze în alt stat

Cum procedează cei care vor să se pensioneze în alt stat

Cererile de pensionare se pot depune și în statul în care lucrați și în care v-ați mutat

Persoanele care au reședința în alt stat membru al Uniunii Europene se pot pensiona în acel stat. Instituția de asistență socială din acel stat va face demersurile necesare să obțină documentele din România. Persoana care vrea să se pensioneze nu este nevoită să se deplaseze în țară.

Persoanele aflate la muncă în străinătate și care îndeplinesc condițiile de pensionare din statul respectiv și au muncit cu acte în regulă pe teritoriul acelui stat cel puțin un an pot depune acolo cererea de pensionare și documentele aferente solicitate, fără să mai fie nevoite să se deplaseze în România. „Cererea de acordare a drepturilor de pensie se depune la instituția de asigurări sociale de la locul de ședere obișnuită, care face toate demersurile către instituția competentă din România, nefiind necesară deplasarea în România a solicitantului stabilit în străinătate“, se arată în răspunsul transmis, la solicitarea GdS, de către Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj.
O persoană stabilită în Italia și-a depus dosarul de pensionare la instituția care se ocupă de asistență socială în acel stat, iar corespondența cu Casa Județeană de Pensii Dolj se face la distanță. Persoana trebuie să le transmită celor de la instituția respectivă adresa de e-mail a instituției corespondente din România, respectiv [email protected], cu care se va face schimbul de informații despre persoana care vrea să se pensioneze.
În momentul în care o persoană stabilită într-un stat UE decide să își depună acolo dosarul de pensionare și a lucrat și în România, și în acel stat, atunci trebuie să știe că în țara în care locuiește și vrea să se pensioneze trebuie să îndeplinească toate criteriile de pensionare, în special vârsta standard la care pot ieși la pensie în acel stat și stagiul minim de cotizare. Persoanelor care se pensionează în alt stat li se cumulează vechimea obținută în România cu vechimea din țara în care s-au mutat.

Se pot depune cereri de pensionare la CJP de către cei care au lucrat în alt stat

De asemenea, situația poate fi și invers. Persoane care au lucrat în străinătate și au revenit în țară, în momentul în care îndeplinesc aici condițiile de pensionare pot depune la CJP Dolj cererea de pensionare, iar instituția se ocupă de schimbul de corespondență cu instituția similară din țara în care persoana respectivă a lucrat.
Potrivit Ordinului președintelui CNPP nr. 1043/07.09.2017, privind stabilirea polilor de competență specializați, de la finele anului 2017, la CJP Dolj pot solicita înscrierea la o categorie de pensie „persoanele care prezintă acte de identitate valabile care atestă domiciliul pe raza județului Dolj și care declară că statul de ședere obișnuită este România“, susțin reprezentanții CJP Dolj. Conform acelui ordin, pot solicita drepturile de pensie în România, la sediul CJP Dolj, persoanele care lucrează sau au lucrat în Bulgaria, Polonia și în anumite regiuni din Italia: în regiunea Friuli Venezia Giulia, care cuprinde Gorizia, Pordenone, Trieste, Udine, precum și în regiunea Abruzzo, respectiv în zonele L`Aquila, Chieti, Pescara, Teramo.
În cazul în care există români care lucrează în Bulgaria, Polonia sau în cele două regiuni din Italia, aceștia depun cererea de pensionare în acele state, iar schimbul de informații se face la distanță cu instituția din Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS