1 C
Craiova
duminică, 5 decembrie, 2021
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Filiași, judecat din nou la Craiova

Fostul primar din Filiași, judecat din nou la Craiova

În ianuarie și în aprilie 2016, polițiștii doljeni, la solicitarea procurorului de caz, au descins la Primăria Filiași, de unde au ridicat o serie de documente (Foto: arhiva GdS)

Curtea de Apel Craiova judecă, pentru a doua oară, apelul formulat de procurori în dosarul în care fostul primar al orașului Filiași, Nicolae Stăncioi, este acuzat de comiterea unor infracțiuni asimilate celor de corupție. În acest dosar, Nicolae Stăncioi a fost achitat de judecătorii din Filiași de două ori, ca și un alt inculpat din acest dosar – Gheorghe Dragă, director economic al Primăriei Filiași la data comiterii faptelor.

Primar al orașului Filiași până la alegerile locale din iunie 2016, Nicolae Stăncioi a fost trimis în judecată în noiembrie 2015, într-un dosar în care a fost acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiași de comiterea unor infracțiuni asimilate celor de corupție. Aceleași infracțiuni au fost reținute și în sarcina lui Gheorghe Dragă, director economic al Primăriei Filiași la data comiterii faptelor.
Cei doi inculpați au fost acuzați de procurorii din Filiași că au încheiat patru contracte prin care bugetul orașului a fost prejudiciat cu suma totală de 96.463 de lei. În timpul urmăririi penale a fost recuperată suma de 42.081 de lei, iar Primăria Filiași s-a constituit parte civilă cu diferența de 54.382 de lei, sumă care trebuie recuperată de la APIA Dolj. Anchetatorii au reținut că o serie de imobile, care se aflau în proprietatea Primăriei Filiași, au fost închiriate în baza unor contracte de comodat unor societăți comerciale și către APIA Dolj și AJOFM Dolj. Deși în respectivele contracte se preciza că utilitățile ar fi trebuit să fie plătite de chiriași, facturile au fost achitate, de fapt, din bugetul Primăriei Filiași.
De exemplu, în legătură cu contractul încheiat cu APIA Dolj, anchetatorii au reținut că „inculpatul Stăncioi Nicolae, în calitate de ordonator principal de credite, şi inculpatul Dragă Gheorghe, în calitate de director executiv, fără a aduce la cunoştinţă existenţa acestui contract celorlalţi funcţionari din cadrul Primăriei Filiaşi cu atribuţii în materia respectivă, au aprobat şi efectuat plăţi ale facturilor fiscale emise de terţi ca urmare a cheltuielilor generate de comodatarul APIA Dolj, cheltuieli ce au fost determinate prin expertiză contabilă la suma de 67.302,76 lei“. Din această sumă au fost achitate energia termică, energia electrică, apa şi canalizarea pentru clădirea în care funcționează APIA Dolj.

Achitați de două ori la Judecătoria Filiași

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Filiași pe 13 noiembrie 2015, iar după un an, în noiembrie 2016, instanța i-a achitat pe cei doi inculpați. Magistrații de la Judecătoria Filiași au reținut că faptele imputate inculpaților nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.
Judecătoria Filiași a lăsat nesoluționată acţiunea civilă formulată de Primăria Filiaşi și a ridicat sechestrul pus pe o Dacie Logan aparținând lui Gheorghe Draga. În schimb, a fost menţinut sechestrul pus pe bunurile inculpaților printr-o ordonanță a procurorului de caz din 8 septembrie 2015. Sentința Judecătoriei Filiași a fost atacată cu apel de procurori, iar în aprilie, anul trecut, Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea celor doi inculpați. Dosarul a ajuns din nou pe rolul Judecătoriei Filiași, care s-a pronunțat pentru a doua oară pe 15 martie 2018.
Și de data aceasta cei doi inculpați au fost achitați, iar instanța a hotărât, ca și în prima sentință, să lase nesoluționată acțiunea civilă formulată de Primăria Filiași. De asemenea, instanța a menținut sechestrul pus de procurori pe bunurile aparținând lui Nicolae Stăncioi și Gheorghe Dragă.
Procurorii din Filiași au formulat din nou apel împotriva sentinței, iar dosarul a ajuns pentru a doua oară pe rolul Curții de Apel Craiova. Pe 29 mai, la primul termen de judecată, instanța a amânat judecarea cauzei pentru 9 iulie, dată până la care Nicolae Stăncioi trebuie să-și angajeze un avocat.

Al doilea dosar

În martie 2016, același Nicolae Stăncioi a fost trimis în judecată într-un al doilea dosar, unul în care este acuzat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu. Anchetatorii au reținut că, în perioada ianuarie 2010 – octombrie 2014, edilul Stăncioi nu a stabilit un nou nivel de redevență pentru zece spații medicale folosite de medicii de familie din cadrul Policlinicii Filiași. În aceste condiții, Primăria Filiași a încasat o redevență de 1 euro/mp/lună, față de 2,8 euro/mp/lună, cât ar fi fost prețul pieței. Procurorii au susținut că, în acest fel, bugetul orașului a fost prejudiciat cu suma totală de 352.289 de lei. Acest dosar se află pe rolul Judecătoriei Filiași, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 14 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Olt: Bătrân dat dispărut, găsit de poliţişti

Un bărbat în vârstă de 77 de ani, din comuna Fărcașele,...

ȘTIRI GdS