5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMaria Schutz ar vrea să iasă din pușcărie

Maria Schutz ar vrea să iasă din pușcărie

Maria Schutz a primit o pedeapsă de zece ani de închisoare în 2015, iar în 2016 a fost condamnată la alți șase ani de închisoare pentru fraudarea fondurilor UE

Condamnată în toamna anului 2015 la zece ani de închisoare în dosarul falimentării societăţilor Orser SA Oradea şi Sere Codlea SA Braşov, femeia de afaceri Maria Schutz a formulat, fără succes însă, o primă cerere de eliberare condiționată din Penitenciarul Pelendava. În noiembrie 2016, aceeași Maria Schutz a fost condamnată la șase ani de închisoare în alt dosar, unul în care este acuzată de fraudarea fondurilor UE cu aproape un milion de lei.

Femeia de afaceri Maria Schutz, fost consilier judeţean din partea PSD Dolj şi fostă preşedintă a organizaţiei de femei a PSD Dolj, a fost trimisă în judecată în decembrie 2007 sub acuzațiile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi bancrută frauduloasă.
În același dosar au fost deferiți justiției și Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul ADS, și Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA.
Procurorii DNA au reținut în acest dosar că, în octombrie 2002, Agenția Domeniilor Statului, reprezentată de directorul general Corneliu Popa, a încheiat cu societatea agricolă Worldser Ţuglui, reprezentată de Maria Schutz, un contract de vânzare-cumpărare al acţiunilor SC Orser SA Oradea. Contractul a fost încheiat în urma unei licitaţii, câştigată de
Worldser Ţuglui, societate care, deşi oferise un preţ pe acţiuni mai mic decât cel al contraofertantului, a promis că va realiza un program de investiţii din surse proprii de peste două milioane de dolari în doar doi ani. Mai trebuie spus că Worldser Ţuglui s-a înscris la licitaţie după mai puţin de o lună de la înfiinţare. Ulterior, deşi Maria Schutz nu realizase investiţiile asumate prin contract, Corneliu Popa, cu sprijinul lui Mihai Ciobanu, a încheiat un act adiţional prin care a prelungit la cinci ani termenul de realizare a investiţiilor. Asta în condițiile în care Popa nu avea aprobarea Consiliului de Administraţie al ADS. Și asta nu e tot, au mai reținut anchetatorii. În perioada derulării contractului, Maria Schutz a prezentat date nereale care atestau realizarea investiţiilor asumate. În realitate însă, majoritatea activelor SC Orser SA au fost înstrăinate către SC Gini Transcom SRL Craiova, firmă controlată de aceeași Maria Schutz. „Înstrăinarea a fost posibilă deoarece inculpata a creat aparenţa unor datorii ale SC Orser SA către SC Gini Transcom SRL, în condiţiile în care existau datorii reale către alţi creditori“, au mai reținut anchetatorii.
În urma anchetei s-a mai stabilit că acum doi ani, privatizarea Sere Codlea SA Braşov a fost făcută după aceeași „rețetă“ păguboasă.

Pedeapsă cu executare și prima cerere de eliberare

Cei patru inculpați din acest dosar au fost judecați la Tribunalul Bihor, instanță care i-a condamnat în august 2015. Maria Schutz a fost condamnată la zece ani de închisoare, iar Popa și Ciobanu s-au ales cu câte șase ani de închisoare. În schimb, instanța a dispus încetarea procesului penal față de Ion Dascălu, pentru că infracțiunea de complicitate la bancrută frauduloasă s-a prescris. În plus, atât Maria Schutz, cât și Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu, împreună cu Worldser Ţuglui, au fost obligați să achite ADS suma de 3.100.882 de dolari drept despăgubiri civile pentru privatizarea Orser SA. De asemenea, Maria Schutz a fost obligată să achite prejudiciul adus statului, în total suma de 54.911.874 de lei. Aceasta este numai o parte din pagubă, pentru că instanța a lăsat nesoluționată acțiunea ADS privind privatizarea Sere Codlea.
Hotărârea instanței a fost atacată cu apel de inculpați la Curtea de Apel Oradea, iar judecătorii orădeni au dat o sentință definitivă în acest dosar pe 21 septembrie 2015. Instanța a respins ca nefondate apelurile inculpaților, astfel că aceștia au rămas cu pedepsele stabilite de judecătorii de la Tribunalul Bihor. Tot pe 21 septembrie 2015, Maria Schutz a fost ridicată de polițiști și dusă în penitenciar.
Ulterior, în februarie 2018, după ce a executat doi ani și jumătate din pedeapsa primită, Maria Schutz a formulat la Judecătoria Craiova, fără succes însă, o primă cerere de eliberare condiționată.
„Respinge cererea de eliberare condiţionată formulată de petenta condamnată Schutz Maria, deţinută în Penitenciarul Pelendava. Fixează termen de reînnoire a cererii după 1.03.2019“, se arată în hotărârea Judecătoriei Craiova, care a fost contestată la Tribunalul Dolj.
Joi, la primul termen, la cererea avocatului condamnatei, Tribunalul Dolj a amânat judecarea contestației pentru 5 iulie. Rămâne de văzut dacă instanța de judecată va menține hotărârea Judecătoriei Craiova sau va dispune eliberarea din penitenciar a Mariei Schutz.

Aproape 14 ani de închisoare după contopire

În septembrie 2014, procurorii DNA din Craiova au dispus trimiterea în judecată a Mariei Schutz într-un alt dosar, unul în care este acuzată că a obținut pe nedrept, prin firma SC Izamar SRL, fonduri europene în valoare de 919.473 de lei. Anchetatorii au reținut că SC Izamar SRL a depus la APIA o cerere de plată pentru suprafaţa totală de 3.943,93 ha, dintre care 2.000 ha nu se aflau însă în exploatarea SC Izamar SRL.
În noiembrie 216, Tribunalul Dolj a condamnat-o la șase ani de închisoare, pe Maria Schutz în acest dosar. Instanța a contopit pedeapsa cu cei zece ani de închisoare primiți de inculpată în dosarul falimentării societăţilor comerciale Orser SA Oradea şi Sere Codlea SA Braşov, în final aceasta urmând să execute 13 ani și opt luni de închisoare. Acest dosar este pe rolul Curții de Apel Craiova, instanța care a amânat pronunțarea unei sentințe definitive pentru 14 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS