17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum vor arăta pieţele Craiovei

Cum vor arăta pieţele Craiovei

Piața de la Gară, în lucru (FOTO: Claudiu Tudor)

Comercianții și producătorii care își vindeau marfa în Piața Gării din Craiova au de așteptat mai mult de o lună până la încheierea lucrărilor de modernizare a acesteia. Firma care se ocupă cu lucrările de modernizare a pieței de la Gară are termen de finalizare 23 iulie. Până atunci, comercianții își desfac produsele pe marginea străzii, uneori direct pe trotuar sau la tarabele încropite pe o stradă învecinată cu piața, strada Locomotivei.
Condițiile sunt insalubre, marfa este expusă în praf și soare, iar comercianții stau înșirați pe trotuar. Același lucru se întâmplă și în partea opusă pieței, pe străzile Basarabia și Bucovina. Comercianții își vând marfa fără să mai pună preț pe condițiile de igienă. Cumpărătorii, la rândul lor, trebuie să se strecoare printre cutiile cu legume și fructe pentru a-și face aprovizionarea. Reprezentanții SC Piețe și Târguri Craiova SRL spun că lucrările de modernizare sunt în termen, iar reabilitarea se impunea. „Lucrările de modernizare a Pieţei Gării avansează vizibil. Noua piaţă se conturează deja, fiind ridicată pe locul celei vechi, care fusese amenajată cu aproape cinci decenii în urmă, în vecinătatea Gării Craiova şi a Autogării Nord. Lucrările de modernizare a Pieţei Gării au început la sfârșitul lunii ianuarie şi trebuie încheiate până pe 23 iulie. Construcția este într-un stadiu avansat de realizare. S-a montat structura metalică atât pentru hala de fructe și legume, cât și pentru anexa de lactate, s-a turnat și pardoseala de beton, a fost finalizată montarea acoperișului din izopan. S-a trecut apoi la amenajarea luminatorului cu care este dotat platoul de legume-fructe, în paralel urmând să se lucreze la reţeaua de apă, canalizare şi electricitate. Dacă lucrările îşi păstrează ritmul de până acum, sunt mari şanse ca noua Piaţă a Gării să fie finalizată înainte de data-limită“, a declarat Adrian Dinu, purtătorul de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova SRL.

Ce aduce nou modernizarea Pieței Gării

Contractul de lucrări pentru modernizarea Pieţei Gării a fost semnat la sfârșitul anului trecut (27 decembrie) de societatea care administrează pieţele municipalităţii craiovene, SC Piețe și Târguri Craiova SRL, cu societatea Aldu Construct SRL. Firma constructoare a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei publice, în baza unei oferte de 473.617,53 lei, fără TVA, cu aproape 50.000 de lei sub valoarea estimată, de 522.831 lei, fără TVA.
„Proiectarea a fost făcută încă din anul 2014, iar acum am avut şi finanţarea pentru această investiţie. În varianta sa modernizată, Piaţa Gării va avea o faţadă dotată cu uşi de tip rulou, care vor permite deschiderea în sezoanele mai călduroase. Noua piaţă va fi modernă şi practică, va avea măsuțe noi, galantar pentru produse lactate, cu vestiare, cu spații destinate comercializării florilor. Licitaţiile pentru achiziţionarea meselor din sectorul de legume-fructe, precum şi pentru dotarea cu vitrine frigorifice a sectorului de lactate sunt deja în derulare“, a mai menţionat Adrian Dinu

La târg e loc de mai bine

Amenajarea Târgului Municipal este un alt proiect care pare să nu mai aibă sfârșit. Aici comercianții, în special cei din sectorul de legume și fructe, se plâng de lipsa unei surse de apă și a unei toalete. Aceștia folosesc la nevoie un hidrant pe post de robinet, iar pentru toaletă se deplasează în sectorul comercianților de îmbrăcăminte și încălțăminte second-hand. Ei au fost mutați în acest loc din Piața Chiriac la începutul lunii aprilie. Aici își vând produsele agroalimentare direct din mașini.
„În Târgul Municipal avem, în prezent, trei surse de apă potabilă în trei locuri diferite – două în zona de comercializare a produselor second-hand şi una care deserveşte zona de parcare şi cea de legume-fructe. În perioada următoare o să mai amenajăm încă unul sau două astfel de puncte de alimentare cu apă, care să deservească zona de legume-fructe. Aşadar, este apă acolo, doar că unora dintre comercianţi le este greu să meargă circa 80 de metri până la sursa de apă, preferând să utilizeze în mod neautorizat hidrantul care este amplasat la doar jumătate din distanţa menţionată“, a precizat Adrian Dinu.
Totuși, reprezentanții SC Piețe și Târguri Craiova SRL susțin că îmbunătățirile vor continua în acest loc. „Am demarat procedura de achiziţie a serviciilor de proiectare pentru cele şase hale de comercializare a produselor second-hand. Tot pentru Târgul Municipal vrem să achiziţionăm un modul de grup sanitar gata amenajat într-un container monobloc, pe care să-l putem pune în funcţiune în foarte scurt timp de la amplasare. Vom avea astfel încă un rând de toalete în acest loc. Lista achiziţiilor în curs mai include alimentarea cu energie electrică a spaţiilor de legume-fructe, care sunt în diferite stadii de amenajare în prezent, dar şi extinderea reţelei de alimentare cu apă, în vederea deservirii aceleiaşi zone de comercializare angro a fructelor şi legumelor“, a declarat Adrian Dinu, purtătorul de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova SRL.
Potrivit temei de proiectare stabilite de reprezentanţii Pieţelor, halele de comercializare a produselor second-hand, şase la număr, vor fi construcţii provizorii fără fundaţii, pe structură metalică, de 35 m lungime şi 15 m lăţime fiecare. Vor avea înălţimea de 2,7 m în zona cea mai joasă şi vor fi acoperite cu învelitoare metalică de tip tablă cutată/profilată, urmând să fie amplasate pe locul actualelor mese improvizate din lemn.

Piața Chiriac, aproape pustie (FOTO: Claudiu Tudor)

Ce se întâmplă cu Piața Chiriac?

Piața Chiriac este, în schimb, pustie. Unu, doi comercianți se mai află aici. Deocamdată, SC Piețe și Târguri Craiova SRL are doar proiecte pentru respectiva zonă, dar nimic concret. Nu se știe dacă va fi o piață de cartier sau va funcționa ca expoziție de păsări și animale mici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS