11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMii de copii din Dolj cresc fără părinţi

Mii de copii din Dolj cresc fără părinţi

Copiii lăsați acasă, în grija rudelor, în urma plecării peste hotare a unuia sau a ambilor părinți, reprezintă unul dintre fenomenele sociale de amploare cu care se confruntă județul nostru. Anual, aproximativ 6.000 de copii din Dolj își văd părinții plecând să câștige o pâine mai bună în altă țară. Numai pe trimestrul întâi al acestui an s-au înregistrat peste 1.700. În realitate, numărul lor este mult mai mare întrucât această statistică reflectă doar situația copiilor înregistraţi de serviciile publice de asistență socială.

Se numește Gabriel, are 13 ani și este unul dintre miile de copii români rămaşi în grija bunicilor, după ce părinții au plecat să câștige un trai mai bun peste hotare. Au fost 13 ani în care dorul de mamă l-a năpădit și a simțit că nimic nu îl poate alina. Nici jucăriile, nici hăinuțele, nici dulciurile trimise de ea. Erau apăsătoare și lungi zilele în care nu îi vedea chipul și îi era greu să zâmbească atunci când nu îi simțea mângâierea și nu îi auzea glasul. Acum a hotărât să nu mai îndure suferința și a spus că vrea să o urmeze. În Anglia, Italia, Spania, nu contează. Important este să fie cu ea. „Vreau să mă ia și pe mine cu ea. Nu mai vreau să plece fără mine! Renunț la prieteni, la școală, la tot, numai să fiu cu ea“, a spus, zâmbind trist, băiatul cu ochi negri și migdalați. Lângă el, mama spune da. „Am trei zile de când am venit din Londra. Trei luni am muncit acolo, am câștigat ceva bănuți, dar nu vreau să mă mai întorc. Lucram în bucătăria unui restaurant și făceam de toate: spălam vasele, ajutam bucătarii, aranjam farfuriile. A fost greu! Stăteam opt ore în picioare și auzeam încontinuu hota uruind. Acum plec în Spania. Să rezolv cu pașaportul băiatului și acolo mergem. A început să se facă usturoiul și e de muncă“, a spus mama lui Gabriel.

1.712 copii lăsați în grija rudelor pe primul trimestru din acest an

Drama pe care a trăit-o Gabriel o știu mulți dintre copiii din Dolj. Anual, mii de micuți sunt lăsați de către părinți în grija bunicilor sau a rudelor. Potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, numai pe primul trimestru din acest an, 1.712 copii
și-au văzut părinții plecând. Dintre aceştia, 702 au ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 810 au un singur părinte plecat, iar 200 provin din familii monoparentale și singurul lor părinte a plecat peste hotare. Anul trecut, au fost în total 6.312 copii lăsaţi la rude de către părinți. „În trimestrul I din 2017 au fost 1.474 de copii, din care 562 cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 748 cu un părinte plecat în străinătate, 164 cu părinte unic plecat la muncă în străinătate. În trimestrul II din 2017 au fost 1.684 de copii, din care 666 cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 822 cu un părinte plecat, 196 cu un părinte unic plecat la muncă în străinătate. În trimestrul III din același an s-au înregistrat 1.557 de copii, din care 605 cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 756 cu un părinte plecat, 196 cu părinte unic plecat la muncă în străinătate. În trimestrul IV din 2017 s-au înregistrat 1.597 de copii, din care 553 cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 850 cu un părinte plecat, 194 cu părinte unic plecat la muncă în străinătate“, se arată în datele furnizate de DGASPC.
În 2016 au fost 6.070 de copii, iar în 2015 – 6.272 de micuţi. În realitate, numărul acestora este mult mai mare, întrucât această statistică nu reflectă numărul total al copiilor cu părinţi plecaţi, ci doar al acelora ale căror situaţii sunt cunoscute şi înregistrate de Serviciile Publice de Asistență Socială (SPAS) și transmise DGASPC.

Plecarea părinţilor îi afectează pe toate planurile pe copii

Plecarea părinţilor la muncă în străinătate generează consecinţe negative asupra dezvoltării copiilor rămaşi acasă, atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional, social şi educaţional. Scăderea interesului acordat şcolii, creşterea absenteismului şcolar, tendința de asociere cu grupuri deviante, uneori chiar infracţionale, caracterizează situaţia multora dintre aceştia, spun reprezentanții DGASPC Dolj.
Potrivit acestora, derularea de campanii de informare și conștientizare adresate părinților, dezvoltarea serviciilor de consiliere pentru persoanele care au în îngrijire copii ai căror părinţi sunt plecaţi, acordarea de suport și consiliere copiilor, facilitarea comunicării audiovizuale între copiii rămași acasă și părinții aflați în străinătate sunt doar câteva măsuri menite să vină în sprijinul micuților.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS