Acasă Local Gorj Prinţul Charles, premiat cu o lucrare a artistului gorjean Mihai Ţopescu

Prinţul Charles, premiat cu o lucrare a artistului gorjean Mihai Ţopescu

-

O lucrare a artistului plastic gorjean Mihai Țopescu a fost oferită de președinta Institutului Cultural Român (ICR), Liliana Țuroiu, Prințului Charles. Preşedinta ICR a discutat recent despre dimensiunea culturală şi identitară a biodiversităţii româneşti cu ASR Prinţul Charles de Wales, care a vizitat Institutul Cultural Român din Londra cu ocazia vernisajului expoziţiei „Transylvania Florilegium“ şi a lansării albumului aferent. „Cei doi au discutat şi despre viitoarele colaborări dintre Institutul Cultural Român şi Fundaţia „Prinţul de Wales” din România. Liliana Ţuroiu a subliniat în cadrul convorbirilor că bogăţia unică a florei româneşti are, pe lângă valoarea sa în cadrul unui ecosistem excepţional, şi o dimensiune culturală. Toate aceste forme naturale, a arătat preşedintele ICR, reprezintă o sursă principală de inspiraţie în cultura română tradiţională, unde au devenit baza motivelor ce înfrumuseţează îmbrăcămintea – şi în primul rând faimoasele noastre ii – dar şi diferite alte obiecte. De asemenea, natura este o sursă importantă şi pentru creaţia cultă, ea regăsindu-se în multe dintre marile opere literare româneşti şi, desigur, în arta plastică. Astfel, pentru români, lumea vegetală nu înseamnă doar ecologie, ci şi identitate”, potrivit unui comunicat al Filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Iubitor al României

Obişnuit cu interpretările strict botanice ale biodiversităţii româneşti, ASR Prinţul Charles a receptat cu interes această perspectivă culturală. De altfel, chiar cadoul oferit de preşedintele ICR la finalul vizitei – o lucrare a artistului Mihai Ţopescu ce reinterpretează motivul germinaţiei vegetale – a constituit o exemplificare, în cheie modernă, a acestei dimensiuni esenţiale a artei româneşti. „Nu în ultimul rând, doamna Ţuroiu i-a mulţumit moştenitorului Coroanei britanice că a acceptat ca Fundaţia „Prinţul de Wales” din România să devină unul dintre partenerii Institutului Cultural Român în derularea programului de celebrare a Centenarului Marii Uniri. Institutul Cultural Român va continua să colaboreze cu ASR Prinţul Charles şi cu Fundaţia „Prinţul de Wales” în multiplele proiecte de conservare a patrimoniului pe care le derulează în România”, conform UAPR Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Duceți la bun sfârşit nişte proiecte dificile. Sunteți hotărât în ceea ce faceți, iar acest lucru vă aduce succesul. Apar cheltuieli...

Inspector de muncă, acuzat de luare de mită

Procurorii doljeni au reţinut un craiovean de 45 de ani, angajat al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Anchetatorii susţin că inspectorul de muncă a cerut o mită de 1.500 de lei administratorului a două societăţi comerciale.