10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrădinițele din Craiova au locurile aproape ocupate

Grădinițele din Craiova au locurile aproape ocupate

Din 21 mai au început înscrierile la grădiniță ale copiilor care nu au fost cuprinși în nici o unitate de învățământ. Conform calendarului, părinții pot depune cerere până pe data de 8 iunie. În Craiova mai sunt însă puține unități școlare care mai au locuri libere.

Conform calendarului de înscrieri emis de Ministerul Educației Naționale, înscrierea copiilor la grădiniță pentru anul școlar următor a început cu etapa de reînscriere, care s-a derulat în perioada 7-19 mai, pentru cei care deja frecventează o unitate de învățământ preșcolar. „În județul Dolj, la reînscriere s-au depus 10.052 de cereri“, a precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu. Pentru copiii care nu sunt cuprinși în nici o unitate școlară, prima etapă de înscriere a început pe 21 mai și se va termina pe 8 iunie. Mulți părinți au depus cerere încă din primele zile. „Din sistemul informatic rezultă că încă din primele trei zile s-au încărcat 1.466 de solicitări. Cele mai multe cereri sunt la grădinițele cu program prelungit, la care pentru anul școlar următor au fost alocate 5.589 de locuri. Unitățile de învățământ preșcolar continuă să înregistreze în acest sistem informatic cererile pe care le-au primit“, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. La multe din unitățile de învățământ cu program prelungit solicitările au depășit numărul locurilor și sunt situații în care managerii se gândesc chiar la suplimentarea numărului de grupe.
„A fost aglomerație din prima zi. Toate grupele sunt deja la numărul maxim de copii. Sunt trei grupe. Numărul solicitărilor este cu mult mai mare. O să încercăm să cerem la Inspectoratul Școlar Județean Dolj să ne mai aprobe o grupă mică. Cererea este mare pentru că nu avem doar copii din circumscripție, deservim o zonă socio-profesională variată, cu cabinete stomatologice, secție de poliție, birouri, la care se adaugă și Școala nr. 24, și mulți părinți doresc să aibă copiii înscriși la o grădiniță care este aproape de locul de muncă“, a spus Claudia Radu, manager la Grădinița cu program prelungit „Căsuța cu Povești“ din Craiova. Și nu este singurul exemplu. Și Grădinița cu program prelungit „Otilia Cazimir“ din Craiova, structură a Colegiului Național „Frații Buzești“, este solicitată. „După perioada de reînscrieri, la grupa mică au fost 17 locuri, pentru care deja sunt 20 de cereri, iar la grupa mijlocie au rămas trei locuri, pentru care sunt depuse deja patru solicitări, iar la grupa mare nu mai sunt locuri libere“, a precizat managerul Carmen Ștefănescu, directorul Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova.

Cele mai multe locuri sunt la grădinițele cu program normal

Mai sunt însă și unități de învățământ preșcolar care au locuri libere. De exemplu, la Grădinița cu program prelungit „Traian Demetrescu“, care are în subordine mai multe structuri situate în zona centrală a orașului, mai sunt câteva locuri libere. „La grupa mică mai sunt cinci-șase locuri, la grupa mare cam tot atâtea. Cele mai multe locuri libere, aproximativ zece, sunt la Grădinița cu program normal „Sfântul Stelian“. Acolo se fac înscrieri și vara. În prezent, mai sunt zece locuri“, a spus Melania Enache, directorul Grădiniței cu program prelungit „Traian Demetrescu“. Și la grădinița din curtea Școlii Gimnaziale „Traian“ mai sunt locuri libere. „Grădinița este cu program normal, până la prânz. Pentru fiecare an de studiu este câte o grupă. Și în prezent mai sunt locuri libere la grupa mică. S-au depus nouă cereri și mai sunt încă 11 locuri libere“, au precizat reprezentanții școlii. Cele mai multe locuri libere sunt la Grădinița „Gândăcelul“, structură a Școlii Gimnaziale „Elena Farago“ din cartierul Craiovița Nouă.
„La grădiniță, anul acesta au fost aprobate două grupe mici, una mijlocie și trei mari. La grupa mare este și o clasă cu program prelungit. În etapa de reînscriere am primit 60 de cereri. În etapa de înscriere pentru cei care nu sunt la grădiniță avem până în acest moment 18 înscriși la grupa mică, din 40 de locuri. Părinții vin în special vara cu cerere. La celelalte grupe, mai sunt patru locuri la mijlocie și trei locuri la grupa mare“, a spus managerul Marian Vlad. Conform calendarului de înscriere la grădiniță, pentru copiii care nu sunt înscriși în prima etapă sau care sunt respinși, părinții mai pot depune cerere la unitățile care mai au locuri libere în perioada 25 iunie-27 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS