17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria vrea să scumpească de cinci ori adopția maidanezilor

Primăria vrea să scumpească de cinci ori adopția maidanezilor

Primăria Slatina, prin Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân, vrea să crească de peste cinci ori taxa pentru adopția câinilor la distanță, creșterile cheltuielilor de personal operate în vara trecută fiind principalul motiv.

Poate cel mai mare tarif pentru adoptarea câinilor la distanță, spun reprezentanții asociațiilor pentru protecția animalelor, este pe cale să fie adoptat la Slatina, unde tariful va crește de la 8,1 lei/zi la 43 lei/zi, conform unui proiect propus spre aprobare în ședința de ieri a Consiliului local Slatina.
„Considerăm că proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării cuantumului ce reprezintă calculația de preț a cheltuielilor de întreținere în adăpost a câinilor fără stăpân care se adoptă prin forma adopție la distanță de la valoarea de 8,11 lei/zi la valoarea de 43,10 lei/zi este necesar și util în vederea optimizării activității noastre specifice și în vederea punerii de acord a legislației speciale în vigoare, respectiv HG 1059/2013 art. 26 alin. 3 cu nivelul cheltuielilor de personal și al cheltuielilor pentru utilități și materiale“, se motivează în cuprinsul proiectului, în timp ce directorul Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân, Bogdan Apostoliceanu, spune că a fost nevoit să pună în acord legislația în vigoare și să ia în calcul cheltuielile de personal și celelalte cheltuieli ocazionate de întreținerea maidanezilor.
La o taxă de 240 lei/lună, practicată în prezent pentru adopția la distanță, a mai spus directorul Apostoliceanu, de-abia dacă au fost, în decurs de aproape un an, zece adopții la distanță, ceea ce înseamnă că prețul mai scăzut nu-i încurajează neapărat pe cetățeni să-i salveze astfel de la eutanasiere pe câinii capturați.

Ce spun organizațiile de protecție a animalelor

Adăpostul de la Slatina, în care cu ani în urmă s-au petrecut orori greu de închipuit și care este bănuit și în prezent de rele tratamente, este sub lupa asociațiilor pentru protecția animalelor. Carmen Arsene, președintele Federației Naționale pentru Protecția Animalelor, a declarat că suma propusă i se pare incredibilă și că în niciun caz nu se justifică. Mai mult, iubitorii de animale care au adoptat la distanță maidanezi ar fi reclamat că animalele au fost prost întreținute și că nu s-au oferit date în timp util despre starea acestora de sănătate, astfel încât să poată fi oferit ajutor medical la timp.
„Este cunoscut, și noi vă putem da și nume în acest sens, au fost adoptați câini la distanță care au decedat și nu li s-a comunicat celor care i-au adoptat nici că sunt bolnavi, nici că au decedat. Există o persoană în București care a făcut acest lucru, a tot spus «vă rog frumos, trimiteți-mi și mie pozele cu câinele pe care le-am adoptat», au tot amânat, au amânat. Persoana a trimis pe cineva să-l ia din adăpost pentru a i se face tratament la un cabinet privat și nu i s-a permis acest lucru, în condițiile în care ea plătea ca și cum era câinele personal. Oricum, situația la Slatina, din punct de vedere al finanțării, este o afacere din ce în ce mai mare, pentru că nu se justifică sub nicio formă în condițiile în care câinii, cu toate că sunt omorâți foarte repede, slăbesc în adăpost. Cred că e cel mai mare tarif la nivel național și, încă o dată, absolut nejustificabil. Nu există câini în privat care să fie întreținuți în baza acestor sume. Dar probabil că vor să câștige foarte mult, ori vor să descurajeze aceste adopții la distanță. Și adopțiile, ei, la modul general, le obstrucționează. Și aici am avut niște obiecții, în sensul că ei cer niște documente ca și cum ar fi operatori de date cu caracter personal, ceea ce este extrem de greu. E preferabil să-l iei din stradă, fără să mai atragi atenția, să te duci pe la adăpost de nu știu câte ori, ca să nu mai spun că oamenii îi iau cu boli, pentru că acolo este un focar de boală. Dacă cereți bugetul alocat lunar, o să vă cruciți. (…) Noi am solicitat situația modului de gestionare pe 2017 și 2018. Ei au făcut și niște renovări, care au constat în văruit și vopsit pe-afară, și suntem tare curioși cât s-a cheltuit pe aceste înflorituri. Maidanezii sunt o mare sursă de venit, asta-i clar!“, a spus Arsene, explicând că prețul de 43 lei/zi este chiar peste ceea ce se oferă în pensiunile pentru animale, unde câinii sunt scoși la plimbare de trei ori pe zi și unde hrana este de calitate superioară. „O organizație pentru protecția animalelor nu cheltuieşte mai multe de 30-40 de lei pe lună cu un câine în adăpost, iar condițiile de deținere sunt absolut excepționale. Nici la pensiune nu se plătește atât pe zi, la pensiune, unde sunt condiții speciale, câinii sunt scoși de trei ori pe zi, mâncarea este una de calitate“, a mai spus președintele FNPA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS