11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVariaţii de temperatură şi instabilitate atmosferică în următoarele săptămâni în Oltenia

Variaţii de temperatură şi instabilitate atmosferică în următoarele săptămâni în Oltenia

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis o estimare a evoluţiei temperaturilor şi precipitaţiilor până pe 3 iunie. Regimul termic va continua să fie oscilant, cu o primă săptămână caracterizată de o vreme în general caldă, dar şi cu ploi sporadice, în timp ce săptămâna a doua de prognoză va aduce temperaturi ceva mai scăzute, dar şi precipitaţii pe arii ceva mai extinse.

În Oltenia, în perioada 21 – 24 mai, vremea se va încălzi semnificativ. Temperaturile maxime vor creşte până la o medie regională de 26 – 27 de grade, pornind de la 22 de grade, la începutul intervalului de prognoză, iar creşterea minimelor termice va fi de la 12 grade, spre o medie de 14 grade. Temperatura aerului va marca, apoi, o scădere, spre medii diurne de 24 – 25 de grade, respectiv nocturne de 12 – 13 grade în data de 27 mai, iar în cea de-a doua săptămână de prognoză va fi relativ staţionară în jurul acestor valori. Vremea va fi uşor instabilă în aproape tot intervalul de prognoză, însă probabilitatea de manifestare a instabilităţii atmosferice pe spaţii mai extinse va fi mai ridicată în zilele de 21 şi 22 mai şi, din nou, după data de 25 mai.

La munte, valorile diurne ale temperaturii aerului vor marca o creştere în perioada 21 – 24 mai, de la 11 grade la 17 grade, în medie regională. În zilele de 25 şi 26 mai, acestea vor scădea, însă, spre 15 grade şi se vor menţine relativ staţionare în jurul acestei valori până pe 30 mai, după care se estimează o nouă scădere uşoară, spre o medie de 14 grade. Acelaşi parcurs îl vor avea şi valorile termice nocturne, respectiv o creştere de la o medie de 5 grade, în dimineaţa zilei de 21 mai, până la 9 grade, la sfârşitul nopţii de 24 spre 25 mai. Se va consemna o scădere până în jurul valorii de 7 grade în cursul dimineţilor de 26 şi 27 mai, pentru ca mai apoi să nu mai existe variaţii semnificative. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi în cea mai mare parte a intervalului de prognoză. Astfel, aversele, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi, posibil, grindină, vor fi mai însemnate cantitativ în perioadele 25 – 29 mai şi 30 mai – 3 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS