11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalȘezătoare „în direct“ de Noaptea Albă a Muzeelor

Șezătoare „în direct“ de Noaptea Albă a Muzeelor

Deși nu s-au format cozi la intrarea în Muzeul Județean Olt, Noaptea Albă a Muzeelor a adus mult mai mulți vizitatori decât de obicei, copiii fiind cei mai încântați de minunile dezvăluite de ghizi.
Muzeul Județean Olt a fost deschis sâmbătă, 19 mai 2018, până la ora 24.00, pe tot parcursul zilei venind grupuri de vizitatori. Copiii, însoțiți, cei mai mulți, de părinți sau bunici, au pus cele mai multe întrebări. Turul muzeului a început cu Secția de Istorie și Cultură a orașului Slatina, unde interesele celor mici s-au împărțit între începuturile așezării și reconstituirea unei părți din strada Lipscani. Fetițele, în special, s-au arătat interesate de salonul de epocă și de obiceiurile din „lumea bună“ din perioada interbelică, pentru ca în Secția de Artă întrebările să vină din toate părțile și să se întocmească pe loc adevărate topuri ale pictorilor cu lucrări aflate în patrimoniul muzeului. „Asta e, parcă, neterminată“, „cele de aici nu prea au legătură cu realitatea“, „priveliștea de aici e minunată“, sunt câteva replici ale vizitatorilor de vârstă mică.
La etaj, deși neinclusă în tur, s-a deschis și ușa sălii de festivități sau „sala oglinzilor“, cum mai este numită, unde cei mici au putut să vadă efectul extraordinar al multiplicării imaginilor. La parter, în schimb, au putut vedea „pe viu“ o șezătoare modernă, mai multe doamne întâlnindu-se, în sfârșit, după luni bune de discuții, și punând la cale un adevărat atelier de cusături tradiționale. Atelierul va rămâne în cadrul Secției de Etnografie, sub coordonarea etnografului muzeului, Claudia Balaș, iar obiectele care vor fi create în interval de un an vor fi expuse în luna mai a anului viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS