Acasă Local Gorj Mii de participanţi la Festivalul „Urcatul oilor la munte“ de la Novaci

Mii de participanţi la Festivalul „Urcatul oilor la munte“ de la Novaci

-

Festivalul a trecut de o jumătate de veac

Mii de cetăţeni au participat ieri la Festivalul „Urcatul oilor la munte“ de la Novaci, ajuns la cea de-a 51-a ediţie. Atât locuitori din zona submontană, cât şi turişti din alte judeţe au fost prezenţi în oraşul Novaci, unde au fost programate manifestările din cadrul unui festival de tradiţie în judeţul Gorj şi în ţară. Potrivit organizatorilor, au participat peste 20 de ansambluri folclorice din judeţele: Gorj, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Vâlcea, unde se mai menţin tradiţiile şi obiceiurile păstoritului. Este vorba de transhumanţă. Din judeţul Gorj au fost prezente la Novaci ansambluri populare din: Târgu Jiu, Polovragi, Baia de Fier şi Crasna.

Parada portului şi jocului popular ciobănesc

Programul a debutat de la ora 10.00 cu parada portului şi jocului popular ciobănesc, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Novaci. Au defilat membrii ansamblurilor invitate şi au dansat în faţa spectatorilor strânşi la eveniment. După paradă, alaiul s-a deplasat în Dumbrava de la Hirişeşti. Aici a fost prezentat un program folcloric. Principalul spectacol a fost susţinut de artiştii Ansamblului „Doina Gorjului“ din Târgu Jiu. În Dumbravă au venit şi câteva sute de comercianţi cu produse alimentare şi nealimentare şi echipamente de divertisment. Pentru prima dată au existat şi comercianţi de produse tradiţionale, specifice portului popular: pieptare, costume, basmale şi altele. „Este o sărbătoare pe care o păstrăm de peste o jumătate de secol şi la care participă foarte multă lume. Au venit şi autorităţile judeţene, parlamentari, primari din zonele de provenienţă ale ansamblurilor. Au existat şi produsele culinare specifice zonei şi ne-a ajutat şi faptul că Transalpina a fost redeschisă şi s-a putut circula dinspre Ardeal către Rânca-Novaci, în nordul Olteniei“, a declarat Dumitru Leuştean, primarul din Novaci.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Azi vă puteţi schimba cursul destinului. Analizați-vă bine opțiunile, luați deciziile care vă fac fericiți și evitați să acționați cu impulsivitate....