Vremea contrastelor în Măceșu de Jos

Autori


Deși are potențial agricol și este amplasată în apropierea Dunării și tranzitată de un drum național, localitatea duce lipsă de locuri de muncă, iar casele părăsite se remarcă la orice colț de stradă. Comuna este animată de cicliștii străini care tranzitează localitatea, pe drumul național care este inclus

într-un traseu internațional util pentru cicliști.

Situată în sudul României, la 5 kilometri de Dunăre și la circa 70 de kilometri de Craiova, comuna Măceșu de Jos se compune din satul cu același nume și satul Săpata. La ultimul recensământ, acolo trăiau circa 1.600 de suflete și existau 750 de gospodării. Acum mai sunt aproximativ 1.350 de locuitori, pentru că migrația tinerilor către Occident și selecția naturală au afectat inclusiv cele două sate ce compun comuna, la fel ca multe altele.

Am ajuns în comună într-o zi ploioasă. Nici țipenie de om nu era pe străzi. Doar în dreptul cârciumii de lângă primărie mai stăteau de vorbă patru bărbați. În jurul prânzului, de foame sau poate din cauza ploii, și aceia au pornit către casele lor.

Măceșenii se ocupă cu cultivarea cerealelor și cu creșterea animalelor. Viceprimarul comunei, Dorel Neagu, a spus că există o suprafață mare agricolă în comună, de circa 5.200 de hectare, lucrate în mare parte de cele patru societăți agricole existente pe raza comunei, iar izlazul de peste 320 de hectare deservește crescătorilor de oi și capre.

Cu toate că există o importantă zonă agricolă, imaginea satului este în contrast cu potențialul agricol uriaș al comunei. Casele vechi, îmbătrânite, înșirate chiar și pe strada principală, gardurile rupte și bălăriile crescute în curți arată că unii localnici au părăsit de mult acele locuri.

Apa din fântâni nu mai e potabilă

Locuitorii comunei nu au acces, momentan, la apă potabilă. Rețeaua publică de apă, care s-a construit în comună în urmă cu ceva vreme, nu este încă funcțională, iar apa din fântânile oamenilor nu mai este potabilă, după inundațiile din 2006, spun reprezentanții primăriei.

Viceprimarul Dorel Neagu a spus că s-a introdus în comună apa curentă și canalizare, pe o rețea de peste 20,5 kilometri, însă cetățenii încă nu beneficiază de aceste servicii minimale, din cauză că nu s-au făcut racordurile individuale la fiecare gospodărie. Abia anul acesta intenționează primăria să organizeze licitația. „Acum am demarat un proiect de instalare în fiecare gospodărie a racordurilor la apă și canal. Se vor face concomitent aceste racorduri. Acum se organizează procedurile de licitație pentru aceste racorduri. Nu există întârzieri în alimentarea cu apă. Instalația de apă există fizic pe 20,5 kilometri. Și canalizarea există, dar nu este funcțională până nu facem racordurile, iar dacă intervine vreo contestație după licitație, lucrurile mai întârzie“, a spus viceprimarul din Măceșu de Jos.

Investițiile pe fonduri europene sunt puține, dar centrate pe nevoile localnicilor. „Pe fonduri europene s-a făcut modernizarea stadionului amenajat în spatele primăriei, pe care joacă echipa locală «Recolta Măceșu» și acum avem finanțare pentru reabilitarea dispensarului uman din comună“, a mai spus viceprimarul, care a adăugat că o clădire dezafectată este în curs de amenajare pentru a găzdui diverse evenimente care au loc în localitate.


Piață modernă, la intrare în localitate

Primăria a amenajat un spațiu modern, cu destinația de piață, chiar la intrarea în comună, dinspre Săpata. „Piața a luat ființă în anul 2010. S-a extins în 2016, că s-a mai făcut încă o hală nouă și noi zicem că este cea mai frumoasă piață din zonă, pentru că este bine postată și foarte frumos amenajată. Vin țăranii de prin împrejurimi să își vândă produsele în piață, chiar și cei de la Dăbuleni vin, care sunt la 30 de kilometri. Și ai noștri, localnicii, merg în piață cu orice la vânzare“, a mai spus Dorel Neagu.

Locuri de muncă puține, populație îmbătrânită

Pe fiecare străduță, pe fiecare uliță a comunei există case părăsite. Unele au început să se dărâme, semn că au fost abandonate de multă vreme. Localnicii din Măceșu de Jos se confruntă cu aceleași probleme care predomină satul românesc: îmbătrânirea populației și lipsa locurilor de muncă. „Cei tineri, în special, au plecat la muncă în străinătate. Nu sunt locuri de muncă. Există doar câțiva fermieri. Cea mai mare societate care lucrează aici pământurile are, să zicem, circa 20 de angajați din comună. În rest mai sunt câte patru – cinci angajați pe la alte firme, la magazine, la bar. Nu au unde să muncească oamenii“, a arătat viceprimarul.

În plus, în comună există o zonă inundabilă, de circa 200 de hectare. La fiecare ploaie, canalele de scurgere sunt suprasolicitate, iar terenurile se inundă pe această suprafață. Proprietarii nu pot să își asigure culturile, pentru că nici nu apucă să înființeze culturi acolo, din cauză că băltește apa, a mai precizat Dorel Neagu. El a precizat că suprafața ar fi fost concesionată de un agricultor mai mare, care ar încerca să decolmateze canalele și să redea în circuitul agricol terenurile respective. Din cauza acelorași canale colmatate, apa izvorăște și prin beciurile câtorva gospodării din zonă.

Traseu internațional pentru cicliști, prin centrul comunei

Comuna este amplasată pe DN 55A, între Bechet și Calafat, iar prin centrul localității trec zilnic mulți turiști străini, în special cicliști. Ei tranzitează Măceșu de Jos și comunele alăturate, deoarece zona este una de tranzit pentru cicliștii care vor să treacă înspre și dinspre Europa, drumul fiind inclus pe trasee internaționale destinate cicliștilor, după cum ne-a explicat un antreprenor local.

Am întâlnit și noi mai mulți cicliști, care își purtau corturile pe bicicletă. Un turist englez s-a oprit să ne răspundă la câteva întrebări. „Sunt din Londra și vin pe bicicletă de la Constanța și vreau să ajung la Budapesta, în Ungaria. În România plouă la fel ca în Londra, dar am avut parte de momente plăcute. Consider că românii sunt fabuloși. Cultura este fantastică. Am fost bine primit aici. Ospitalitatea românilor este foarte bună și mâncarea este bună. În mod normal mănânc în magazinele alimentare și la restaurante, iar în nopțile în care nu plouă am dormit la cort, iar fermierii au fost foarte permisivi. Când plouă dorm la hotel. Cât despre drumurile din România, acesta pe care suntem acum este excelent, pentru că este nou, însă sunt unele foarte denivelate și trebuie să te ferești de gropi“, a spus Alex, un ciclist din Marea Britanie, care tranzita comuna Măceșu de Jos.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 17 mai 2018

Actualitate

» Liviu Dragnea, despre plângerea împotriva sa și a premierului: Este o tentativă de lovitură de stat pentru preluarea puterii în mod nelegitim
» ANAF: Gradul de realizare al programului de încasări la patru luni este de 101,1%
» Beneficiarul primului transplant pulmonar realizat în România a fost externat
» Plângerea lui Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă a fost trimisă la DIICOT
» Actori celebri care nu au câştigat niciodată un Oscar
» Comisia Europeană trimite România și Marea Britanie în fața Curții de Justiție a UE pentru nerespectarea valorilor-limită convenite pentru calitatea aerului
» Ploi şi vânt în patru judeţe
» Plângere penală de “înaltă trădare” pe numele premierului Viorica Dăncilă
» Preşedintele Klaus Iohannis consideră că premierul Viorica Dăncilă trebuie să demisioneze
» Comisia Europeană cere Guvernului României să le ramburseze cetățenilor taxa auto integral
» Ioan Oltean, fost lider liberal, scos de sub urmărire penală într-un dosar de trafic de influenţă al DNA din 2010
» Zeci de elevi şi profesori din Franţa, Polonia, Turcia şi Italia în Primăria Râmnicu Vâlcea

Publireportaj

» Ziua Castranovei, sărbătorită cu nume mari ale folclorului oltenesc
» Ziua Eroilor, sărbătorită la Valea Stanciului
» Işalniţa, fruntaşă printre comunele moderne din Dolj
» Creşterea eficienţei energetice a clădirii Apartamente – Fostă Vilă de Protocol

Local

» Detalii şocante despre tânăra moartă din cauza gripei

Dolj

» Start-up Nation: Pentru o datorie de 1 leu la bancă riscă să piardă finanțarea
» Criminal condamnat la închisoare pe viață
» Întreruperi energie electrică de luni
» Craiova: Tânăr lovit pe trecerea de pietoni
» Craiova: Strada George Enescu rămâne temporar fără gaze în data de 18 mai
» Claudiu Stoica, autorul crimei de la Malu Mare, condamnat la închisoare pe viaţă
» Craiova: Dublă lansare de carte la “Aman”
» Craiova: Workshop “Young In Europe” la Liceul Teoretic Tudor Arghezi
» Doljean condamnat la un an de închisoare, depistat şi încarcerat
» Craiova: Comerţul neautorizat sub lupa poliţiştilor locali

Gorj

» Începe Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi“
» Cea mai mică rată a șomajului din ultimii 25 de ani la nivelul judeţului
» Programul de creştere a porcilor din rasa Mangaliţa funcţionează doar pe jumătate
» Ploile au refăcut rezerva de apă din sol
» Fiul liderului de sindicat Adrian Marciuc, la a treia reţinere
» Fostul adjunct al ISU Gorj s-a pensionat
» Gorj: Fiul liderului de sindicat Adrian Marciuc, reţinut într-un dosar de trafic şi consum de droguri

Olt

» „Poveste fără sfârșit“, la Slatina, la Muzeul Județean Olt, de Noaptea Muzeelor

Mehedinţi

» Mehedinţi: Tânăr reținut 24 de ore pentru infracțiuni la regimul circulației

Vâlcea

» Vâlcea: Elevii s-au întrecut la concursul ”Râmnic 630”
» Oaspeţi greci în vizită la Primăria Râmnicu Vâlcea
» Festivalul Filmului European vine în premieră la Râmnicu Vâlcea între 18 şi 20 mai

Sport

» Aur universitar pentru Amalia Doană și Floriana Văcaru
» 12 medalii pentru luptătorii craioveni la U23
» Cosmin Calu: Mergem la Sebiș să nu pierdem
» Handbal (f): Craiovencele au revenit pe locul doi în Liga Florilor

Sanatate

» Endometrioza, boala pe care medicina încă nu a elucidat-o
» Beneficiile ananasului pentru sănătate

Educatie

» Dascălii din Dolj, proteste în centrul Craiovei

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Reţeta de weekend – Somon în sos de miere și muștar la cuptor
» Bancul zilei
» Soţia lui John Legend a adus pe lume un băieţel

Top