Reprezentanții administrațiilor locale au semnat contractele cu fonduri UE
Reprezentanții administrațiilor locale au semnat contractele cu fonduri UE

În ultimul an, oltenii au obținut finanțări nerambursabile de 364 de milioane de euro în cadrul POR 2014 – 2020. Proiectele semnate miercuri au fost accesate în domeniul eficienței energetice și dezvoltării serviciilor.

Șapte noi contracte de finanțare din fonduri UE au fost semnate miercuri, la sediul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020. Două dintre proiecte au fost accesate în domeniul eficienței energetice. Primul se referă la reabilitări și modernizări la Pavilionul de Psihiatrie I și II, beneficiar fiind Consiliul Județean (CJ) Mehedinți. Contractul are o valoare totală de 2,8 milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 2,5 milioane de lei (550.000 de euro). Lucrările se referă la izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea tâmplăriei exterioare, înlocuirea instalațiilor de iluminat și încălzire, montarea unei pompe de căldură și panouri solare, reabilitarea sistemului de evacuare a apelor meteorice etc. Al doilea proiect se referă la creșterea eficienței energetice prin reabilitarea Spitalului Municipal „Costache Nicolescu“, beneficiar fiind Consiliul Local (CL), Drăgășani (Vâlcea). Contractul are o valoare totală de 8,5 milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 7,7 milioane lei (1,7 milioane de euro). Principalele lucrări se referă la reabilitarea termică, desființarea unor corpuri de clădire și construirea altora. În domeniul dezvoltării serviciilor au fost semnate alte cinci contracte de finanțare, prin care sunt solicitate 3,4 milioane de euro. Domeniile vizate de investiții sunt: hoteluri și alte facilități de cazare; recuperarea materialelor reciclabile sortate; activități de producție cinematografică, video și programe de televiziune; activități de asistență stomatologică. La ceremonia de semnare a contractelor din administrațiile locale au fost prezenți președintele Consiliului Județean (CJ) Mehedinți, Aladin Georgescu, și primarul localității Drăgășani (Vâlcea), Cristian Nedelcu. În cadrul evenimentului, directorul ADR Oltenia, Marilena Bogheanu, a prezentat un scurt bilanț pe POR 2014 – 2020. În regiunea Oltenia, au fost depuse 651 de cereri de finanțare cu granturi cumulate de 803 milioane de euro (din care au rămas în competiție proiecte în valoare de 596 de milioane de euro). Dintre acestea, au fost contractate 326 de proiecte cu granturi cumulate de circa 364 de milioane de euro. „Anul trecut am încheiat primul contract pe POR 2014-2020 și am mers cu un ritm foarte alert. Cred că ne aflăm pe primele locuri în țară la numărul de contracte semnate și sperăm să rămânem așa“, a precizat Bogheanu. Directorul ADR Oltenia a amintit și de proiectul celor trei spitale regionale din România cu finanțare UE, unul dintre ele fiind programat pentru Craiova. Suma totală de 150 de milioane de euro se împarte la trei, deci vorbim de o medie de 50 de milioane de euro pe spital. Dacă totul merge bine, proiectele ar putea fi depuse pentru finanțare „în prima parte a anului viitor“.

Bogdan GROȘEREANU
Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.