24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSalubritatea își ia utilaje de o jumătate de milion de euro

Salubritatea își ia utilaje de o jumătate de milion de euro

SC Salubritate Craiova SRL, societatea care se ocupă de curățenia orașului și de colectarea și transportarea deșeurilor menajere la depozitul de la Mofleni, va achiziționa din fonduri proprii, în sistem de leasing operaţional, șase autocompactoare noi destinate ridicării gunoiului menajer de la platforme. Pentru folosirea acestor utilaje timp de maximum doi ani, Salubritatea ar fi dispusă să plătească peste 2,4 milioane de lei, mai exact 3.625 euro/lună/utilaj (valoare estimată). Firma a ales această variantă pentru că va rămâne la un moment dat fără obiectul principal de activitate – colectarea și transportarea gunoiului menajer, care va reveni unui alt operator, stabilit deja în urma implementării Masterplanului de deșeuri.

Salubritatea va plăti peste 500.000 de euro pentru a achiziționa și folosi timp de doi ani șase utilaje noi de tip compactor, destinate colectării și transportării deşeurilor la depozitul de la Mofleni (Foto: arhiva GdS)

Consilierii locali din Craiova au votat ieri, în ședință extraordinară, mandatarea reprezentantului municipiului care să voteze, la rândul lui, în Adunarea Generală a Asociaţilor SC Salubritate Craiova SRL, demararea de către societate a procedurilor de achiziționare, în sistem de leasing operațional, a șase utilaje noi pentru o perioadă de 24 de luni, cu o rată/chirie lunară fixă. Este vorba de șase autocompactoare cu o capacitate de minimum 15 mc, normă de poluare Euro 6, menite să asigure continuitatea prestării serviciului de precolectare, colectare şi transport al deşeurilor la Depozitul Ecologic Mofleni. „Ținând cont de nevoia de înlocuire cel puțin a utilajelor propuse spre casare şi de încadrare în indicatorii de performanţă stipulaţi în contractul de delegare, se impune achiziţionarea în regim de urgenţă a șase utilaje de tip compactor, prin achiziţie publică, în baza unui acord-cadru/unor contracte pentru o perioadă de doi ani, având ca sursă de finanţare leasingul operaţional“, se arată în raportul Salubrității.
Societatea se plânge că activitatea de colectare-transport deşeuri nu se mai poate desfăşura în mod eficient din cauză că parcul auto este deficitar, iar uzura utilajelor determină creşterea considerabilă a timpilor alocaţi reviziilor/reparaţiilor, motive pentru care ritmicitatea de colectare de la populație nu mai poate fi respectată. Și cum până la colectarea și transportul deşeurilor menajere de către noul operator desemnat în cadrul Masterplanului de deșeuri al Doljului va mai trece ceva timp, SC Salubritate Craiova SRL a trebuit să se reorienteze, iar varianta cu leasingul operaţional ar fi cea mai bună variantă. „Nu puteam să cumpărăm aceste utilaje, pentru că am fi rămas cu ele atunci când demara Masterplanul de deșeuri. Așa că le vom folosi acum, iar când activitatea de colectare și transport a deșeurilor menajere nu va mai cădea în sarcina noastră, le vom returna“, au explicat reprezentanții Salubrității. Când Masterplanul de deșeuri al Doljului va intra „în pâine“, SC Salubritate SRL va rămâne doar cu activitatea de curățenie a străzilor din Craiova.

3.625 de euro pe lună, folosirea unui utilaj

În raport, societatea a mai precizat că a încercat şi epuizat toate variantele legale în vederea găsirii unei soluţii și că a dorit, fără succes, să închirieze măcar două autocompactoare. Două astfel de utilaje s-au aflat anul trecut în achiziție publică, în sistem de leasing financiar pe cinci ani, dar procedura a fost anulată, pentru că „investiția nu era oportună având în vedere accelerarea ritmului de implementare a Masterplanului“. Procedura a continuat însă în cazul unei automăturatoare cu buncăr de colectare, aspirator frunze şi lamă pentru deszăpezire (utilaj deja recepționat) și a patru autoutilitare basculabile, care urmează să intre în custodia societății.
Pentru cele șase autocompactoare noi, SC Salubritate ar plăti în doi ani, potrivit estimărilor făcute, 522.000 de euro. Firma s-a luat după informațiile existente în piaţă referitor la modalitatea de calcul incidentă la leasingul operaţional pentru aceste utilaje, ajungând la concluzia că pentru folosirea unuia ar trebui să achite, în cei doi ani, suma de 87.000 de euro, incluzând aici și cheltuieli accesorii de aproximativ o mie de euro pe lună. De aici și costul estimat al utilizării unui autocompactor, de 3.625 de euro pe lună. Sumă mult mai mică decât cea plătită pentru închirierea unui utilaj second-hand, spre exemplu, după cum a precizat, după ședința de consiliu local, primarul Mihail Genoiu. „Din studiul de oportunitate făcut de cei de la Salubritate a reieșit că este mult mai rentabil să achiziționeze aceste utilaje, pentru că va fi o rată lunară mai mică decât chiria la un utilaj second-hand, în rată intrând toate cheltuielile. Și mai există și posibilitatea ca la sfârșitul celor doi ani utilajele să fie achitate și să devină, astfel, proprietatea Salubrității, în funcție de cum evoluează lucrurile cu Masterplanul“, a spus edilul Craiovei.

Tariful de ridicare a gunoiului nu va suferi modificări

Mihail Genoiu a ținut să menționeze că achiziția celor șase utilaje din fondurile proprii ale Salubrității nu va duce la o creștere a tarifului de ridicare a gunoiului din Craiova perceput populației: „Achiziția utilajelor va duce la o desfășurare în condiții foarte bune a serviciului de salubritate, fără nici un fel de implicație asupra tarifului“. „Salubritatea se confruntă cu o problemă sesizată și de cetățeni, și de noi, când se creează sincope în colectarea gunoiului. Cauza este vechimea parcului auto. S-a încercat și varianta cu închirierea de utilaje, dar și acestea sunt vechi și cu probleme. S-a făcut un calcul și s-a constatat că reparațiile lunare și chiria la ele depășesc rata de la acest leasing operațional“, a conchis primarul Genoiu.
Salubritatea se plânge în raportul înaintat primăriei că, din totalul de 20 de utilaje, 14 au o vechime de peste opt ani, adică „au depășit durata normală de funcționare conform normativelor“. Mai mult, nouă utilaje ar fi defecte, „din care opt sunt imposibil de reparat, fie pentru că sunt vechi și nu se mai fabrică piese de schimb, fie pentru că piesele ar fi foarte scumpe, iar reparația ar atrage un cost nejustificat de mare“. SC Salubritate susține că a cheltuit în 2017, numai pentru întreținerea parcului auto (piese, reparații, service, terți etc.), suma de 1.558.755 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS