Salubritatea își ia utilaje de o jumătate de milion de euro

Autori


SC Salubritate Craiova SRL, societatea care se ocupă de curățenia orașului și de colectarea și transportarea deșeurilor menajere la depozitul de la Mofleni, va achiziționa din fonduri proprii, în sistem de leasing operaţional, șase autocompactoare noi destinate ridicării gunoiului menajer de la platforme. Pentru folosirea acestor utilaje timp de maximum doi ani, Salubritatea ar fi dispusă să plătească peste 2,4 milioane de lei, mai exact 3.625 euro/lună/utilaj (valoare estimată). Firma a ales această variantă pentru că va rămâne la un moment dat fără obiectul principal de activitate – colectarea și transportarea gunoiului menajer, care va reveni unui alt operator, stabilit deja în urma implementării Masterplanului de deșeuri.

Salubritatea va plăti peste 500.000 de euro pentru a achiziționa și folosi timp de doi ani șase utilaje noi de tip compactor, destinate colectării și transportării deşeurilor la depozitul de la Mofleni (Foto: arhiva GdS)

Consilierii locali din Craiova au votat ieri, în ședință extraordinară, mandatarea reprezentantului municipiului care să voteze, la rândul lui, în Adunarea Generală a Asociaţilor SC Salubritate Craiova SRL, demararea de către societate a procedurilor de achiziționare, în sistem de leasing operațional, a șase utilaje noi pentru o perioadă de 24 de luni, cu o rată/chirie lunară fixă. Este vorba de șase autocompactoare cu o capacitate de minimum 15 mc, normă de poluare Euro 6, menite să asigure continuitatea prestării serviciului de precolectare, colectare şi transport al deşeurilor la Depozitul Ecologic Mofleni. „Ținând cont de nevoia de înlocuire cel puțin a utilajelor propuse spre casare şi de încadrare în indicatorii de performanţă stipulaţi în contractul de delegare, se impune achiziţionarea în regim de urgenţă a șase utilaje de tip compactor, prin achiziţie publică, în baza unui acord-cadru/unor contracte pentru o perioadă de doi ani, având ca sursă de finanţare leasingul operaţional“, se arată în raportul Salubrității.

Societatea se plânge că activitatea de colectare-transport deşeuri nu se mai poate desfăşura în mod eficient din cauză că parcul auto este deficitar, iar uzura utilajelor determină creşterea considerabilă a timpilor alocaţi reviziilor/reparaţiilor, motive pentru care ritmicitatea de colectare de la populație nu mai poate fi respectată. Și cum până la colectarea și transportul deşeurilor menajere de către noul operator desemnat în cadrul Masterplanului de deșeuri al Doljului va mai trece ceva timp, SC Salubritate Craiova SRL a trebuit să se reorienteze, iar varianta cu leasingul operaţional ar fi cea mai bună variantă. „Nu puteam să cumpărăm aceste utilaje, pentru că am fi rămas cu ele atunci când demara Masterplanul de deșeuri. Așa că le vom folosi acum, iar când activitatea de colectare și transport a deșeurilor menajere nu va mai cădea în sarcina noastră, le vom returna“, au explicat reprezentanții Salubrității. Când Masterplanul de deșeuri al Doljului va intra „în pâine“, SC Salubritate SRL va rămâne doar cu activitatea de curățenie a străzilor din Craiova.

3.625 de euro pe lună, folosirea unui utilaj

În raport, societatea a mai precizat că a încercat şi epuizat toate variantele legale în vederea găsirii unei soluţii și că a dorit, fără succes, să închirieze măcar două autocompactoare. Două astfel de utilaje s-au aflat anul trecut în achiziție publică, în sistem de leasing financiar pe cinci ani, dar procedura a fost anulată, pentru că „investiția nu era oportună având în vedere accelerarea ritmului de implementare a Masterplanului“. Procedura a continuat însă în cazul unei automăturatoare cu buncăr de colectare, aspirator frunze şi lamă pentru deszăpezire (utilaj deja recepționat) și a patru autoutilitare basculabile, care urmează să intre în custodia societății.


Pentru cele șase autocompactoare noi, SC Salubritate ar plăti în doi ani, potrivit estimărilor făcute, 522.000 de euro. Firma s-a luat după informațiile existente în piaţă referitor la modalitatea de calcul incidentă la leasingul operaţional pentru aceste utilaje, ajungând la concluzia că pentru folosirea unuia ar trebui să achite, în cei doi ani, suma de 87.000 de euro, incluzând aici și cheltuieli accesorii de aproximativ o mie de euro pe lună. De aici și costul estimat al utilizării unui autocompactor, de 3.625 de euro pe lună. Sumă mult mai mică decât cea plătită pentru închirierea unui utilaj second-hand, spre exemplu, după cum a precizat, după ședința de consiliu local, primarul Mihail Genoiu. „Din studiul de oportunitate făcut de cei de la Salubritate a reieșit că este mult mai rentabil să achiziționeze aceste utilaje, pentru că va fi o rată lunară mai mică decât chiria la un utilaj second-hand, în rată intrând toate cheltuielile. Și mai există și posibilitatea ca la sfârșitul celor doi ani utilajele să fie achitate și să devină, astfel, proprietatea Salubrității, în funcție de cum evoluează lucrurile cu Masterplanul“, a spus edilul Craiovei.

Tariful de ridicare a gunoiului nu va suferi modificări

Mihail Genoiu a ținut să menționeze că achiziția celor șase utilaje din fondurile proprii ale Salubrității nu va duce la o creștere a tarifului de ridicare a gunoiului din Craiova perceput populației: „Achiziția utilajelor va duce la o desfășurare în condiții foarte bune a serviciului de salubritate, fără nici un fel de implicație asupra tarifului“. „Salubritatea se confruntă cu o problemă sesizată și de cetățeni, și de noi, când se creează sincope în colectarea gunoiului. Cauza este vechimea parcului auto. S-a încercat și varianta cu închirierea de utilaje, dar și acestea sunt vechi și cu probleme. S-a făcut un calcul și s-a constatat că reparațiile lunare și chiria la ele depășesc rata de la acest leasing operațional“, a conchis primarul Genoiu.

Salubritatea se plânge în raportul înaintat primăriei că, din totalul de 20 de utilaje, 14 au o vechime de peste opt ani, adică „au depășit durata normală de funcționare conform normativelor“. Mai mult, nouă utilaje ar fi defecte, „din care opt sunt imposibil de reparat, fie pentru că sunt vechi și nu se mai fabrică piese de schimb, fie pentru că piesele ar fi foarte scumpe, iar reparația ar atrage un cost nejustificat de mare“. SC Salubritate susține că a cheltuit în 2017, numai pentru întreținerea parcului auto (piese, reparații, service, terți etc.), suma de 1.558.755 de lei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 16 mai 2018

Actualitate

» Acţiune de “curăţenie”, demarată de Facebook. Peste 580 de milioane de conturi false, închise
» ÎCCJ va pronunţa pe 29 mai sentinţa în dosarul ANRP, în care sunt judecaţi Dorin Cocoş şi Alina Bica
» Ambasadorul Palestinei în România, Fuad Kokaly, a fost rechemat la Ramallah pentru consultări
» Cel mai rapid “papamobil” a fost vândut cu o sumă uriaşă
» Radu Mazăre, condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare
» Italia: Berlusconi, trimis din nou în judecată pentru corupere de minori
» 240 locuri de muncă în Olanda prin rețeaua Eures
» Lucrări pe Autostrada A1 Sibiu – Deva

Interviu

» Ștefan Stoica, președinte PNL Dolj: „Extinderea locurilor de parcare cu plată nu este în interesul craiovenilor“

Publireportaj

» Consiliul Judeţean Dolj contribuie la creșterea numărului locurilor de muncă

Local

» Traficul greu, deviat în urma degradării unui pod
» Accident cu trei victime la Câineni
» Percheziţii la suspecţi de furt
» Femeie de 36 de ani, rănită într-un accident la Halânga
» O tânără de 19 ani, care a dat naștere unui copil cu 11 zile în urmă, a murit din cauza gripei
» Agent de poliție, condamnat pentru o șpagă de 150 de lei

Dolj

» Vremea contrastelor în Măceșu de Jos
» ADR Oltenia a semnat noi contracte pe fonduri UE
» UE, cu ochii pe contractul Tel Drum de la Craiova
» Masă caldă și pregătire suplimentară pentru sute de copii din Dolj
» În Dolj s-a încheiat campania de depunere a cererilor unice de plată
» Un bărbat a murit după ce s-a aruncat în faţa trenului
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Se întrerupe temporar furnizarea gazelor pe strada Traian Gheorghiu
» Craiova: Concert Haydn-Piazzolla la Filarmonica “Oltenia”
» Craiova: Prezentarea Enciclopediei Digitale „România 1918. Oameni, momente și imagini” la “Aman”
» Un teleormănean a fost reţinut după ce a comis două tâlhării în zona Gării Craiova

Gorj

» 3 Sud Est, la Zilele Municipiului Târgu Jiu
» Fonduri pentru Stadionul Municipal şi Casa de Cultură
» Şoferii de la Transloc au rămas cu salariile tăiate
» S-a redeschis cea mai înaltă şosea din ţară, Transalpina
» Amenzi la Primăria Albeni
» Gorj: O femeie și doi copii s-au rătăcit în pădure, în timp ce căutau ciuperci (VIDEO)
» Gorj: Accident produs de o tânără de 20 de ani
» Gorj: S-a încheiat campania de înregistrare a cererilor unice de plată la APIA
» Gorj: Nopţi albe la Colegiul „Tudor Vladimirescu”
» Expoziţie de fotografie de conace, la Târgu Jiu
» UPDATE – Gorj: Scandal cu bâte în centrul oraşului Târgu Jiu. Patru persoane au fost reţinute

Olt

» Olt: Peste 31.000 fermieri au depus cererile la APIA, dar cei care încă nu au reușit sunt așteptați până la 1 iunie
» O tânără de 19 ani din Olt a murit la Craiova din cauza gripei. Numărul deceselor a urcat la 129

Mehedinţi

» Mehedinţi: Accident cu victimă pe DN 67, la Halânga

Vâlcea

» Vâlcea: Acitivităţi ale poliţiştilor de Ziua Familiei
» Vâlcea: Traficul greu, deviat în urma degradării unui pod din Lădeşti

Sport

» Fotbal / Atletico Madrid și-a adjudecat trofeul Ligii Europa! Griezmann și Gabi au rezolvat partida din Hexagon
» Gică Barbu: Ne-am atins obiectivul la Liga Elitelor
» Gata cu scuzele, vrem punctele cu Iașiul!
» Umpleți sala din nou, fetele au nevoie de voi!

Sanatate

» Pacienți învingători într-un sistem bolnav (IV): Radu Gănescu, erou în lupta cu sistemul

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top