„Dolju-n bucate“ a pus tradiţia populară la loc de cinsteO nouă ediţie a proiectului „Dolju-n bucate“ a făcut deliciul tuturor celor care au luat parte ieri la eveniment, prin numeroasele bucate tradiţionale, pregătite cu multă pricepere de gospodinele din judeţ. De asemenea, evenimentul a promovat şi portul popular doljean, dar şi meşterii populari din zona noastră.

Pe acordurile viorii lui nea Aurică Voinescu, membru al cunoscutului Taraf din Grecești, şi cu vocea solistului Liviu Olteanu pe fundal, participanţii la evenimentul „Dolju-n bucate“, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, au mâncat cu poftă delicioasele preparate ale gospodinelor din comunele Bârca, Dăbuleni, Calafat, Izvoare, Urzicuţa, Greceşti, Cernăteşti, Pleniţa, Mischii, Bratovoieşti. La fiecare masă aranjată cu migală, în grădina Casei Universitarilor s-au perindat zeci de oameni care au vrut să guste din toate bunătăţile câte puţin. Toate arătau atât de bine încât era greu să îți alegi ce vrei, iar doljencele care s-au trezit dis-de-dimineaţă pentru a pregăti toată mâncarea pe care au servit-o s-au hrănit din laudele pe care le-au primit de la degustători. „Suntem cu sufletul deschis întotdeauna când suntem invitaţi la astfel de evenimente. Am făcut păpuşi de dragavei cu usturoi, ardei copt cu saramură de usturoi, pâine în ţest, turtă în foi, sarmale, carne de la garniţă, saramură de pui, peşte de la noi din Desnăţui, brânză de capră, musaca de cartofi, plăcintă cu mere, gogoşi, varză la cuptor cu costiţă şi cârnaţi, orez, râme şi o ciulama de ciperci. Am învăţat să pregătim aceste preparate de la bunici şi de la părinţi şi de la vecini. Vrem să transmitem mai departe priceperea în bucătărie. Copiii mei sunt încă mici, dar am văzut că sunt atraşi de bucătărie. Trebuie să înveţe pentru că oricum noi pregătim tot timpul acasă astfel de preparate“, a spus Florentina Mateescu, din comuna Bârca.

Pâinea în ţest şi turtele, la mare căutare

Aproape toate preparatele erau aşezate în străchini din lut pentru a reda cât mai bine imaginea mesei din mediul rural. O bătrână din comuna Izvoare, care a venit să arate şi ea cât de bine găteşte preparatele ale căror rețete le-a învăţat de la bunici, privea fericită către oricine venea să guste din vasele ei. Vrea să îi transmită mai departe fiicei sale dragostea pentru gătit şi e bucuroasă să spună secrete din bucătărie oricui o întreabă. „Am pregătit sarmale, raci umpluţi cu carne de porc, fasole sleită, bătută bine cu usturoi, pâine în ţest şi brânză. Am învăţat de la bunici să gătesc pentru că toate se trag din bătrâni. Am şi eu o fată, o învăţ şi pe ea, dar îmi zice tot timpul că îi place cum le fac eu. Pâinea, de exemplu, o frământ cu făină, apă, sare şi cu drojdie. Apoi o las la dospit şi în timpul acesta ard ţestul. Când s-a dospit o pun în tavă şi o mânjesc cu ulei sau cu bulion. Apoi o bag în ţest şi iese foarte bună“, a povestit Ioana Găluş, din comuna Izvoare.

Meşterii populari, prezenţi la eveniment


Pe lângă mâncare, oaspeţii evenimentului au putut admira „Covorul oltenesc“, ţesut de Anca Dumitrescu în atelierul său din comuna doljeană Măceșu de Jos, şi frumoasa ie românească prezentată de Liliana Dobrişoiu. La eveniment au fost aduse şi obiecte decorative din lemn, realizate cu multă iscusinţă de Rodica și Viorel Dîlganu din Craiova. „Suntem meşteri populari pe mobilier pictat. Am venit aici cu o mică parte din ceea ce facem noi. Facem parte din Centrul Creaţiei Populare şi mereu suntem prezenţi la astfel de evenimente. Am început să facem acest lucru plecând de la pasiunea soţului meu pentru tâmplărie, pe care a moştenit-o de la bunicul său, şi de la pasiunea mea pentru pictură, pe care o am din copilărie. Facem orice fel de obiecte. De la tocătoare, linguri şi tăvi până la seturi de mobilier. Crearea unui obiect mic durează câteva ore, noi lucrăm doar în serie limitată, pentru că doar soţul se ocupă de partea de atelier, iar eu de cea de pictură. Inspiraţia vine din natură, în special de la flori. Motivele cu ţărani le găsim în albumele vechi. De trei ani încoace, interesul pentru aceste obiecte a crescut. Noi încercăm să trezim gustul pentru mobilier pictat, care nu este foarte cunoscut în sudul ţării, dar foarte apreciat în alte zone şi chiar în străinătate“, a declarat Rodica Dîlganu.

„Trebuie să încercăm tot ceea ce este omeneşte posibil să ne păstrăm identitatea“

Proiectul „Dolju-n bucate“ a debutat în 2014, iar de atunci se bucură de mare succes, iar Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj vrea să continue această tradiţie. „Publicul a «gustat» foarte bine acest proiect, iar acest lucru se vede după numărul mare de participanţi de la fiecare ediţie. Sunt alături de noi comunităţi locale. Este vorba despre Bârca, Dăbuleni, Calafat, Izvoare, Urzicuţa, Greceşti, Cernăteşti, Pleniţa, Mischii, Bratovoeşti. De asemenea, sunt implicate Asociaţiile Studenţilor Facultăţii de Litere şi Horticultură, Asociaţia Studenţilor Basarabeni, Asociaţia Vlahilor din Bulgaria şi Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară. Pentru a treia oară, deja, şi Universitatea Craiova este implicată în acest eveniment. Proiectul nostru a prins atât de bine pentru că el nu vorbeşte doar despre gastronomie. Vorbeşte despre istoria unor locuri şi a unor oameni. Gastronomia aceasta a plecat de undeva, mâncarea a fost creată de oameni. În acest fel putem vorbi de centenar şi de ideea de a fi român. Nu a fost greu să găsim oameni care încă mai gătesc mâncare tradiţională pentru că noi colaborăm cu ei de mulţi ani. Am găsit modalitatea de a stabili o conexiune cu ei şi, iată, vin de dragul nostru, din prietenie. Sunt foarte mulţi voluntari în acest proiect. Le place ideea proiectului şi le place să îşi promoveze comunităţile. Proiectul nostru vrea să transmită că ar trebui să fim mândri că suntem români, să fim mândri de identitatea noastră şi să încercăm tot ceea ce este omeneşte posibil să ne păstrăm această identitate nealterată“, a declarata Amelia Etegan, managerul CJCPCTComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 16 mai 2018

Actualitate

» Acţiune de “curăţenie”, demarată de Facebook. Peste 580 de milioane de conturi false, închise
» ÎCCJ va pronunţa pe 29 mai sentinţa în dosarul ANRP, în care sunt judecaţi Dorin Cocoş şi Alina Bica
» Ambasadorul Palestinei în România, Fuad Kokaly, a fost rechemat la Ramallah pentru consultări
» Cel mai rapid “papamobil” a fost vândut cu o sumă uriaşă
» Radu Mazăre, condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare
» Italia: Berlusconi, trimis din nou în judecată pentru corupere de minori
» 240 locuri de muncă în Olanda prin rețeaua Eures
» Lucrări pe Autostrada A1 Sibiu – Deva

Interviu

» Ștefan Stoica, președinte PNL Dolj: „Extinderea locurilor de parcare cu plată nu este în interesul craiovenilor“

Publireportaj

» Consiliul Judeţean Dolj contribuie la creșterea numărului locurilor de muncă

Local

» Traficul greu, deviat în urma degradării unui pod
» Accident cu trei victime la Câineni
» Percheziţii la suspecţi de furt
» Femeie de 36 de ani, rănită într-un accident la Halânga
» O tânără de 19 ani, care a dat naștere unui copil cu 11 zile în urmă, a murit din cauza gripei
» Agent de poliție, condamnat pentru o șpagă de 150 de lei

Dolj

» Vremea contrastelor în Măceșu de Jos
» ADR Oltenia a semnat noi contracte pe fonduri UE
» UE, cu ochii pe contractul Tel Drum de la Craiova
» Masă caldă și pregătire suplimentară pentru sute de copii din Dolj
» În Dolj s-a încheiat campania de depunere a cererilor unice de plată
» Un bărbat a murit după ce s-a aruncat în faţa trenului
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Se întrerupe temporar furnizarea gazelor pe strada Traian Gheorghiu
» Craiova: Concert Haydn-Piazzolla la Filarmonica “Oltenia”
» Craiova: Prezentarea Enciclopediei Digitale „România 1918. Oameni, momente și imagini” la “Aman”
» Un teleormănean a fost reţinut după ce a comis două tâlhării în zona Gării Craiova

Gorj

» 3 Sud Est, la Zilele Municipiului Târgu Jiu
» Fonduri pentru Stadionul Municipal şi Casa de Cultură
» Şoferii de la Transloc au rămas cu salariile tăiate
» S-a redeschis cea mai înaltă şosea din ţară, Transalpina
» Amenzi la Primăria Albeni
» Gorj: O femeie și doi copii s-au rătăcit în pădure, în timp ce căutau ciuperci (VIDEO)
» Gorj: Accident produs de o tânără de 20 de ani
» Gorj: S-a încheiat campania de înregistrare a cererilor unice de plată la APIA
» Gorj: Nopţi albe la Colegiul „Tudor Vladimirescu”
» Expoziţie de fotografie de conace, la Târgu Jiu
» UPDATE – Gorj: Scandal cu bâte în centrul oraşului Târgu Jiu. Patru persoane au fost reţinute

Olt

» Olt: Peste 31.000 fermieri au depus cererile la APIA, dar cei care încă nu au reușit sunt așteptați până la 1 iunie
» O tânără de 19 ani din Olt a murit la Craiova din cauza gripei. Numărul deceselor a urcat la 129

Mehedinţi

» Mehedinţi: Accident cu victimă pe DN 67, la Halânga

Vâlcea

» Vâlcea: Acitivităţi ale poliţiştilor de Ziua Familiei
» Vâlcea: Traficul greu, deviat în urma degradării unui pod din Lădeşti

Sport

» Fotbal / Atletico Madrid și-a adjudecat trofeul Ligii Europa! Griezmann și Gabi au rezolvat partida din Hexagon
» Gică Barbu: Ne-am atins obiectivul la Liga Elitelor
» Gata cu scuzele, vrem punctele cu Iașiul!
» Umpleți sala din nou, fetele au nevoie de voi!

Sanatate

» Pacienți învingători într-un sistem bolnav (IV): Radu Gănescu, erou în lupta cu sistemul

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top