10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolițistul Dorin Petcu, reținut după ce a fugit de procurori

Polițistul Dorin Petcu, reținut după ce a fugit de procurori

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au hotărât, sâmbătă, să rețină pentru 24 de ore un polițist din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale, cercetat pentru comiterea mai multor infracțiuni, cum ar fi purtare abuzivă, șantaj, instigare la lipsire de libertate și la fals intelectual. Este vorba de agentul Dorin Petcu, care este acuzat că, în vara anului 2016, împreună cu mai multe persoane, ar fi luat pe sus un craiovean, care a fost bătut și amenințat să nu depună plângere. Vineri, agentul Petcu a fost chemat la audieri, însă a fugit de la Parchet.

Cercetările în acest dosar au fost începute în august 2016, după ce craioveanul Ionuț Boceanu a formulat o plângere penală în care a sesizat faptul că a fost bătut de mai mulți polițiști din cadrul IPJ Dolj, care se aflau în timpul liber.
Gazeta de Sud a prezentat acest incident în ediția din data de 8 august 2016 – „Polițiști din cadrul IPJ Dolj, acuzați că au snopit în bătaie un craiovean“. La acea vreme, Boceanu a explicat pentru GdS că totul a început după ce a sunat un craiovean, pe nume Răzvan, care îl lovise pe un verișor al său. După aceea, în noaptea de 27 spre 28 iulie 2016, Boceanu a fost sunat la rândul lui de un polițist, care i-a reproșat că l-a sunat pe craiovean. „Polițistul s-a interesat unde sunt și mi-a reproșat la telefon că l-am sunat pe acest Răzvan și nu l-am sunat pe el. I-am răspuns că sunt acasă, pe o bancă din fața blocului în care locuiesc. După această conversație, la circa 20 de minute, au oprit în fața blocului unde mă aflam patru autoturisme, un Audi, un BMW și două Dacii Logan. Din aceste autoturisme au coborât circa 15 persoane, printre care l-am recunoscut pe polițistul Petcu Dorin, pe finul lui, dar și pe alți polițiști îmbrăcați în civil, al căror nume nu îl cunosc, care miroseau a băuturi alcoolice. Petcu Dorin a venit la mine, la banca pe care stăteam cu mai mulți verișori, și a spus: «Cine vrea să aibă de-a face cu noi să rămână, cine nu, să plece»“, a povestit craioveanul. Mai departe, Boceanu spune că a fost urcat într-o Dacie Logan, unde a fost bătut de două persoane, după care a fost dus la sediul IPJ Dolj. „Dorin Petcu m-a căutat de arme albe și când a văzut că nu port, m-a lovit cu palma peste față, reproșându-mi că nu țin cont de el în oraș, că l-am sunat pe acel băiat care «este al lui». Finul său a scos o sabie și m-a lovit în umăr, dar nu cu partea care taie. Între timp, au ieșit părinții mei din casă, iar Petcu și ceilalți m-au încătușat și m-am introdus într-una din Daciile Logan. M-au fixat cu capul între scaunele din față și m-au bătut cu pumnii peste tot corpul, timp în care unul dintre ei mă ținea strâns de gât. Au dat o tură prin cartierul Craiovița Nouă în timp ce mă loveau, după care au mers la sediul IPJ de pe strada Amaradia, au intrat în curte și au oprit lângă punctul de pază“, a mai spus Ionuț Boceanu. După aceea, timp de aproximativ 20 de minute, același polițist Dorin Petcu ar fi încercat să-l convingă pe craiovean să nu depună vreo plângere, după care l-a trimis acasă.

Plângerea și cercetările

Ulterior, Boceanu s-a prezentat la Institutul de Medicină Legală (IML) Craiova, iar medicii legiști au stabilit că a suferit mai multe leziuni în urma unei agresiuni fizice. „Numitul Boceanu Ionuț prezintă leziuni ce s-au putut produce în data de 28.07.2016 prin lovire cu corp dur. Necesită 12-14 zile de îngrijiri medicale de la data producerii leziunilor“, se arată în certificatul medico-legal eliberat de IML Craiova. Documentele medicale au fost atașate plângerii penale care a fost depusă de Boceanu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.
La acea vreme, GdS a întrebat reprezen­tanții Inspectoratului de Po­liție al Județului (IPJ) Dolj dacă, în urma plângerii depuse de Boceanu, a fost dispusă cercetarea disciplinară a unor polițiști, dar și care a fost motivul pentru care Ionuț Boceanu a fost dus la sediul IPJ Dolj în noaptea de 27 spre 28 iulie. Polițiștii doljeni au explicat doar că la IPJ Dolj nu fost depusă nici o sesizare privind incidentul în care ar fi fost implicați mai mulți polițiști. „La nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj nu a fost depusă nici o plângere sau sesizare cu privire la vreun incident în care să fie implicate persoanele la care faceți referire în solicitare“, au precizat atunci polițiştii doljeni.
La rândul lor, procurorii craioveni au explicat că, în baza plângerii depuse de Boceanu, a fost începută urmărirea penală într-un dosar ce privește comiterea mai multor infracțiuni. „La data de 01.08.2016, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrată o plângere penală formulată de către Boceanu Ionuț cu privire la împrejurările în care s-ar fi comis în dauna sa mai multe infracțiuni. În cauză a fost începută urmărirea penală pentru faptele de purtare abuzivă, abuz în serviciu, lovire sau alte violențe și lipsire de libertate, însă nu putem să vă furnizăm alte date referitoare la starea de fapt sesizată ori la presupușii autori“, au transmis reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.
În vara anului 2016, agentul Petcu lucra la Biroul de Investigații Criminale, iar după aceea a fost transferat la Serviciul de Acțiuni Speciale.

A fugit de procurori

Ulterior, dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au încercat, vineri, fără succes însă, să-l audieze pe agentul Dorin Petcu.
Astfel, potrivit reprezentanților Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, agentul Dorin Petcu a fost chemat, vineri, la sediul instituției, pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat pentru purtare abuzivă, șantaj, instigare la lipsire de libertate și instigare la fals intelectual. Dorin Petcu s-a prezentat la Parchet, unde a precizat că va da o declarație numai în prezența avocatului său. Ulterior, agentul a cerut voie să meargă la mașină ca să-și ia telefonul pentru a suna avocatul, însă s-a urcat în autovehicul și dus a fost. Tot vineri, procurorii doljeni au emis mandat de aducere pe numele său și au făcut demersuri pentru a fi dat în consemn la frontieră.
Sâmbătă seară, agentul Petcu s-a prezentat la sediul IPJ Dolj. De acolo, a fost dus la audieri, iar procurorul de caz a hotărât să-l rețină pentru 24 de ore. Tot sâmbătă seară, polițistul a fost dus în arestul IPJ Dolj, urmând să fie prezentat la instanța de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, după cum au mai explicat anchetatorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS