Acasă Local Dolj Genoiu, despre parcările cu plată: „Nu sunt o invenție a noastră“

Genoiu, despre parcările cu plată: „Nu sunt o invenție a noastră“

-

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a afirmat zilele trecute, într-o conferință de presă, că ideea cu extinderea locurilor de parcare cu plată din zona 0 a orașului nu este o invenție a autorităților locale, ci a fost preluată de la alte municipii din țară, care, la rândul lor, s-au inspirat de la orașe mari din Europa. Potrivit unui proiect de hotărâre privind modificarea prin completare a Regulamentului de aplicare a taxei de parcarea pe domeniul public din Craiova, lansat spre consultare publică de primărie, în Bănie ar urma să fie instituite alte 672 de locuri de parcare cu plata prin SMS (0,50 de euro + TVA), care se vor adăuga celor 121 existente în prezent în zona centrală. Cele mai multe astfel de locuri ar fi pe strada Calea București – 386, dar parcări cu plată ar putea apărea și pe alte artere importante din Bănie, precum Mihail Kogălniceanu, Știrbei Vodă, Unirii, Sfântul Dumitru, Matei Basarb sau Mihai Viteazul.
„Parcarea cu plată nu este o invenție a noastră. Aceste lucruri le-am văzut prima dată la Oradea, care le-a luat de la Viena, iar acolo sunt idei preluate din toată Europa. Acesta este sistemul, care apare în toate orașele moderne din Europa, de asanare a traficului și a parcărilor incorecte din zonele centrale. Sunt, într-adevăr, opinii diferite vizavi de ceea ce se întâmplă acum cu parcările cu plată de pe strada A.I. Cuza. Sunt cetățeni care ne laudă pentru hotărârea luată, dar sunt și cetățeni care ne critică, în special cei care locuiesc în zonă. Dar eu vreau să vă spun un lucru și vă rog să-l verificați: pe strada Unirii, de la intersecția cu Kogălniceanu și până la Poșta Centrală, în zilele de sâmbătă și duminică sunt două mașini parcate. În rest, strada este goală. În schimb, în cursul săptămânii, e plin de mașini.Asta înseamnă că nu locatarii sunt cei care parchează, nu ei au probleme. Probleme sunt cu cei care lucrează în zonă și vin cu mașina la serviciu. O parchează dimineața la prima oră și pleacă seara“, a precizat Mihail Genoiu. „Nu poți să ai un turist în zona centrală, un om care vrea să-și rezolve o problemă la instituțiile din centru și care să nu găsească un loc de parcare aici. Aceasta este logica și eu consider că e un semn de civilizație și ordine“, a adăugat edilul.
Primarul Genoiu a mai menționat că orașul Craiova ar avea un avantaj față de alte municipii unde au fost instituite parcări cu plată în zona centrală, acela al parcării subterane de lângă Teatrul Național „Marin Sorescu“. „Noi suntem avantajați de faptul că ne aflăm printre puținele orașe din România care oferă o variantă de parcare mare și mult mai ieftină în zona centrală, și mă refer aici la parcarea subterană“, a spus edilul. Parcarea de lângă Teatrul Național are 619 locuri, 586 pentru autoturisme și 33 pentru motociclete, taxa pornind de la un leu pe oră. În prezent, locuri de parcare cu plata prin SMS sunt pe străzile A.I. Cuza (77 de locuri), Romul (28) și Nicolaescu Plopșor (16). Pe lângă instituirea de noi locuri de parcare cu plată, municipalitatea lucrează, potrivit primarului Mihail Genoiu, și la contabilizarea tuturor locurilor de parcare de pe domeniul public, pentru marcarea ulterioară a acelora de pe trotuare unde să fie permisă parcarea, conform Codului Rutier în vigoare.

ȘTIRI VIDEO GdS