Complexul Energetic Oltenia va avea de luna viitoare cu 200 de angajaţi mai puţin

Directoratul Complexului Energetic Oltenia va analiza şi aproba astăzi listele finale cu angajaţii care vor fi disponibilizaţi colectiv de luna viitoare. Este vorba de 200 de mineri şi energeticieni care din această săptămână vor intra în preaviz şi peste o lună nu vor mai reveni la locul de muncă. Compania producătoare de energie electrică şi cărbune cu sediul la Târgu Jiu ar fi trebuit să concedieze colectiv 740 de persoane, însă acţionarii colosului energetic au aprobat încă de anul trecut un număr mai mic de concedieri colective pentru 2018, având în vedere deficitul de personal din zona de producţie, dar şi faptul că de la înfiinţare şi până în prezent programele de restructurare şi externalizare au lăsat Complexul Energetic Oltenia fără nu mai puţin de 5.000 de angajaţi.
Acesta este ultimul an în care se mai acordă venit de completare angajaţilor din companiile unde au loc disponibilizări colective, în baza OUG 36 din 2013. Venitul de completare se acordă de la bugetul de stat o perioadă de un an sau doi, până când disponibilizatul iese la pensie. De regulă, programele de disponibilizări colective i-au vizat pe angajaţii care au intrat în perioada de prepensionare. Pe lângă venitul de completare, se încasează şi indemnizaţie de şomaj timp de un an, precum şi patru salarii compensatorii medii pe unitate. Cuantumul net al acestora va fi, la Complexul Energetic Oltenia, de aprovimativ 10.000 de lei. Criteriul pentru întocmirea listei celor 200 de concediaţi colectiv este apartenenţa la structurile TESA. Au mai fost vizaţi şi angajaţii foarte bolnavi, care mai au puţin până la pensionare.

 

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.