3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSindicatele din Electro au căzut la pace cu conducerea fabricii

Sindicatele din Electro au căzut la pace cu conducerea fabricii

Pe finalul lunii aprilie, muncitorii de la Electroputere au protestat în curtea fabricii,
timp de trei zile, solicitând majorări salariale

Reprezentanții sindicaliștilor au semnat cu conducerea companiei noul Contract Colectiv de Muncă, în cele din urmă angajații acceptând o majorare salarială de 200 de lei net și creșterea valorii bonurilor de masă de la 9,5 lei pe tichet, la 15 lei.

După o perioadă în care muncitorii de la Electroputere Craiova au protestat în curtea fabricii, timp de trei zile, conducerea companiei a căzut la pace cu sindicatele și au semnat, zilele trecute, noul Contract Colectiv de Muncă (CCM), valabil pe un an, până la începutul lunii mai 2019. Muncitorii ceruseră creșterea salariului net cu 300 de lei pe lună, însă conducerea le-a oferit doar o majorare de 200 de lei pe lună și un plus la valoarea tichetului de masă. Cei mai mulți dintre angajați au acceptat în cele din urmă măririle salariale propuse de conducerea unității, deși acele propuneri au fost în sume mai mici decât ceruseră angajații. „S-a încheiat Contractul Colectiv de Muncă, valabil pe un an. Nu sunt toți oamenii mulțumiți, pentru că nu s-a acceptat majorarea de 300 de lei net cerută. În cele din urmă, s-a semnat Contractul cu o majorare de 200 de lei net la salariu și cu o creștere a valorii tichetului de masă de la 9,5 lei, la 15 lei“, a precizat pentru GdS, unul dintre liderii de sindicat de la Electroputere, Cătălina Tibeică. Ea a adăugat că, din cauză că nu s-a semnat CCM până la finele lui aprilie, cât era valabil vechiul Contract Colectiv, pe luna aprilie angajații nu pot primi tichetele de masă la valoarea majorată.
Cei nemulțumiți de majorările salariale chiar au continuat protestele încă o zi față de restul muncitorilor care acceptaseră majorările din oferta patronatului.
În funcție de evoluția economico-financiară a Electroputere, sindicaliștii spun că vor cere și anul viitor majorări salariale, mai ales dacă statul va decide creșterea salariului minim pe economie. „În momentul în care statul crește salariul minim pe economie se întâmplă ca specialiștii din fabrică foarte buni să încaseze același salariu ca femeia de serviciu, pentru că femeii de serviciu îi crește salariul. Or specialiștii trebuie să aibă salarii mai mari“, a mai spus Cătălina Tibeică.

Discrepanțe salariale

În timpul grevei spontane din aprilie, protestatarii acuzau o discrepanță foarte mare între salariile prea mici ale muncitorilor și cele prea mari ale personalului TESA și solicitau o echilibrare a situației, prin creșterea salariilor muncitorilor direct productivi. Din cei circa 700 de angajați ai Electroputere, aproximativ 450 sunt muncitori, plătiți până luna aceasta la nivelul salariului minim pe economie, iar restul personalului TESA are salarii mult mai mari. Potrivit unor surse din fabrică, la Electroputere ar exista 60 de persoane cu salarii mai mari de 4.000 de lei net pe lună, până la sume mult mai mari decât această sumă.
GdS a adresat o serie de întrebări conducerii Electroputere Craiova încă din prima zi a protestelor din aprilie. Nici până la această dată, compania nu ne-a furnizat un răspuns.
Compania lucrează pe pierderi de ani buni, iar rezultatele financiare negative s-au acutizat în ultimii ani. Conform situației financiare publicate pe site-ul Electroputere Craiova, pe anul 2016 pierderea unității a fost de 45,3 milioane de lei, iar pe 2017 – 66,49 milioane de lei.
Electroputere Craiova a fost preluată de la statul român în anul 2007 de către Al Arrab Contracting Company, contra sumei de 2,3 milioane de euro, reprezentând contravaloarea pachetului majoritar de acțiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS