Angajații Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu au intrat ieri într-o grevă de avertisment de două ore. Salariaţii au purtat în mare parte banderole albe în semn de nemulţumire faţă de reducerea sporurilor și diferențele dintre lefuri. Valentin Popa, președintele Sanitas Gorj, susține că s-a ajuns în această situație ca urmare a faptului că guvernații nu au venit cu soluții în aceste probleme ridicate de angajații din sistemul sanitar. „În ultimele două săptămâni, am tot avut discuţii pe această problemă. Nu s-au găsit soluţii. Se va discuta şi în următoarele două zile. Soluţia este una simplă. Sănătatea trebuie să fie exceptată de la limitarea de spor de 30%. În fiecare an apărea o lege prin care erau exceptate de la aplicarea reducerii de spor sănătatea şi asistenţa socială. O altă revendicare este legată de creşterea salariilor pentru toate categoriile de personal. De la 1 martie au crescut doar la medici şi asistente. Nu a primit personalul TESA, biologi, chimişti, farmacişti, infirmiere. Şi ei au fost alături de noi luni la protest“, a spus Valentin Popa, preşedintele Sanitas Gorj. Liderul de sindicat susține, însă, că de departe cea mai importantă revendicare a angajaților din spitale este cea referitoare la inechitățile salariale.

Salarii reduse şi în asistenţa socială

Câțiva angajați din asistența socială, unde au fost cele mai mari diminuări salariale, s-au alăturat și ei protestului de la SJU Târgu Jiu. Domnica Gridan, medic asistent în cadrul DGASPC Gorj, susține că, în ciuda faptului că angajații din asistență socială lucrează în condițiile cele mai grele, au fost vitregiți de sporuri și au venituri mai mici. „Este muncă titanică şi avem beneficiari persoane de vârsta a treia neuropsihici. Ne pun o mare problemă. Noi am avut acest spor de la poartă şi până la conducere. Ei intră în permanenţă în contact cu aparţinătorii. Nu este o atmosferă plăcută. Am ajuns să ne urâm unii pe alţii pentru că luăm unii o sumă şi alţii alte sume, deşi lucrăm cot la cot“, a menţionat Domnica Gridan. Greva de avertisment a cadrelor medicale s-a desfășurat între orele 9.00 și 11.00, iar cei care au venit la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu pentru diferite probleme au fost nevoiți să aștepte până la încheierea protestului. Cu toate acestea, cetățenii le-au dat dreptate angajaților unității medicale care au intrat ieri-dimineață în grevă de avertisment. Problemele din sistemul sanitar nu sunt doar cele legate de salarizare. Condițiile din spitale lasă mult de dorit, iar pacienții sunt nevoiți să își cumpere medicamentele, susțin oamenii. Azi liderii de sindicat au programată o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, iar în cazul în care nu le vor fi rezolvate revendicările, angajații din sistemul sanitar amenință că vineri vor intra în grevă generală. „Să sperăm că miercuri (mâine – n.r.) va fi aprobată o ordonanţă de guvern care să rezolve problemele. Să sperăm că nu se va ajunge la greva generală şi că miercuri seară vom avea veşti bune”, a spus sindicalistul Valentin Popa.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.