19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRablele Salubrității îi țin pe craioveni cu gunoiul la ușă

Rablele Salubrității îi țin pe craioveni cu gunoiul la ușă

Platforme de gunoi din Craiova (FOTO: Claudiu Tudor)

Problema deșeurilor menajere din Craiova se acutizează de la o săptămână la alta din cauza operatorului de salubritate al orașului. Acesta recunoaște că are dificultăți cu mașinile care ar trebui să ridice zilnic deșeurile de la platformele de gunoi care deservesc zonele de blocuri, dar și golirea periodică a containerelor în zona de case. „Întâmpinăm dificultăți tehnice cauzate de vechimea parcului auto aparținând societății noastre. Acestea au generat și generează în continuare decalaje de una până la câteva zile în graficul de colectare a deșeurilor de la unele platforme gospodărești care deservesc asociațiile de proprietari din municipiu, de la o parte dintre agenții economici și o parte dintre abonații de la case“, a declarat pentru GdS, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL, Cristina Ghenea.
Drept urmare, platformele de gunoi care deservesc zona de blocuri gem de resturile de tot felul adunate zile în șir fără a fi ridicate la timp. Craiovenii se plâng că sunt deranjați de mirosul pestilențial și de faptul că stau cu mizeria sub fereastra de la locuință sau în fața porții. „Situația cu gunoiul se repetă de câteva săptămâni pe strada Anul 1848 și pe străzile adiacente. Ziua de ridicare a gunoiului de către Salubritate este miercuri, dar de câteva săptămâni se întârzie foarte mult ridicarea gunoiului, ajungându-se ca mașina să vină abia sâmbăta“, spune craioveanul Mihai Rusescu.
Oamenii se plâng că temperaturile cresc și fiecare zi de întârziere cu ridicarea gunoiului menajer, dar și suplimentar creează disconfort. Mirosul greu și platformele supraîncărcate cu gunoi încep să facă tot mai mult parte din peisajul orașului. „Nu prea se ridică gunoiul, în ultima perioadă. Cu cel suplimentar am stat mai mult de o săptămână. Nu știu ce se întâmplă cu cei de la Salubritate, dar cred că au mari probleme, dacă întârzie cu ridicarea gunoiului“, spune Marin Bobu, președintele Asociației de proprietari nr. 37 Craiovița Nouă. Nu este un caz izolat, se întâmplă în toate cartierele orașului, Calea București, Rovine, Valea Roșie, Lăpuș, Brazda lui Novac.
Implementarea noului sistem de gestionare contribuie și ea la accentuarea acestei stări de fapt. Primăria a început demolarea sau mutarea unora dintre vechile platforme în speranța că, în curând, vor demara lucrările pentru containerele îngropate, ceea ce nu se va întâmpla așa de repede.

Salubritatea caută mașini în leasing

Pentru remedierea acestei probleme, operatorul caută soluții urgente, cum ar fi luarea unor autogunoiere în leasing. Cât de repede va găsi o rezolvare, rămâne de văzut.
„În prezent, lucrăm la găsirea, de urgență, a unor soluții viabile pentru modernizarea parcului auto, în contextul în care se află în implementare proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Dolj, derulat de Consiliul Județean, și a fost desemnat operatorul care va avea sarcina de a colecta deșeurile din întreg județul. Soluția pe care am ales-o este aceea de contractare a unui leasing operațional pentru autogunoiere până la finalizarea lucrărilor de execuție a platformelor îngropate în municipiul Craiova și a mobilizării noului operator, respectiv pe perioada intermediară de doi ani, conform contractului de delegare prin concesionare a gestiunii activității de colectare și transport a deșeurilor municipale și a altor fluxuri de deșeuri în județul Dolj și operarea stației de sortare și transfer Goicea, aprobată recent de adunarea generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară EcoDolj“, a precizat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS