Alba-neagra cu distrugerea vegetației din Parcul „Romanescu“

Utilajele cu care s-a lucrat la reabilitarea Parcului „Romanescu“ au mutilat rădăcinile copacilor atunci când au săpat pentru introducerea de conducte (Foto: arhiva GdS)
Autori


După scandalul din aprilie 2016 legat de distrugerea vegetației din Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova în timpul lucrărilor de reabilitare, primăria și Regia de Administrare a Domeniului Public din subordine ar fi trebuit să întocmească, până la sfârșitul anului 2017, un studiu pedologic, pentru a ști cum să se ocupe pe viitor de parcul simbol al orașului, mutilat de intervenția utilajelor. Cel puțin aceasta a fost recomandarea comisiei de la Ministerul Culturii, care a verificat la acea vreme lucrările și a ajuns la concluzia că ele s-au derulat fără să fie luată nici un fel de măsură de protejare a vegetației. Timpul a trecut, lucrările au fost recepționate (mai 2017), banii au fost plătiți (peste zece milioane de euro), dar de studiul pedologic nu și-a mai amintit nimeni. Întrebate de GdS, Primăria Craiova l-a luat pe „nu știu“ în brațe și a pasat problema către RAADPFL, în timp ce Regia a venit cu clasica motivare a nealocării de fonduri de către primărie.

„Câinii latră, caravana trece“, cam după acest proverb pare să se fi ghidat Primăria Craiova și Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) din subordine după recepția lucrărilor de reabilitare a Parcului „Nicolae Romanescu“, care au „înghițit“ peste zece milioane de euro (circa două treimi din sumă au fost suportate din bugetul local). Cel mai mare parc natural din estul Europei, monument istoric și simbol al Băniei, s-a trezit „atacat“ de utilajele constructorului care a obținut contractul de modernizare și care, potrivit acestuia, trebuia să introducă zeci de kilometri de conducte, să monteze sisteme de supraveghere, să asfalteze aleile, să schimbe bordurile, să monteze bănci și stâlpi de iluminat și să reabiliteze clădirile, podurile și podețele.

Contractul a fost atribuit în octombrie 2015, recepția lucrărilor s-a făcut în mai 2017, cu mult peste termenul prevăzut inițial (șase luni), dar reabilitarea a fost marcată de un scandal imens, pornit în primăvara anului 2016. Nu din cauza întârzierilor, ci a modului de abordare a lucrărilor. Când s-au pus pe treabă, constructorii au trecut cu utilajele prin spațiul verde ca prin brânză, fără să țină cont că lucrează într-un parc monument istoric și că arborii trebuie protejați. Utilajele s-au transformat rapid în „mutilaje“, așa cum le-a catalogat GdS la acea vreme, iar faptul că în goana lor au tăiat rădăcinile copacilor, mulți dintre ei vechi de zeci de ani, a stârnit reacția opiniei publice. Ministerul Culturii s-a sesizat și el și a trimis la Craiova o echipă de control independentă, care a constatat că proiectului îi lipsea unul dintre elementele fundamentale: un studiu peisagistic și pedologic pe baza căruia muncitorii să știe cum să acționeze fără să mai distrugă vegetația. Lucrările au fost oprite, iar constructorului i-au fost trasate sarcini clare pentru ca ele să poată continua.

Ce distrugeri de vegetație au fost constatate în parc

Ce a constatat la fața locului comisia ministerială? Faptul că în Parcul „Romanescu“ lucrările s-au derulat fără să fie luată niciun fel de măsură de protejare pentru nici un palier de vegetație (arbori/arbuști/plante erbacee etc.), lucru care a dus la afectarea multor exemplare de arbori ce proveneau din amenajarea inițială a parcului. „La nivelul rădăcinilor, trunchiurilor sau al coroanelor au fost provocate răni deschise, iar solul a fost tasat peste rădăcinile arborilor prin manevrarea necoordonată a utilajelor folosite pe parcursul execuției, neadecvate ca tip și gabarit“, se mai preciza în raportul de control al comisiei.


Aceasta a solicitat un plan clar referitor la traseul utilajelor, astfel încât acestea să nu mai distrugă vegetația, și a obligat constructorul să badijoneze (să ungă cu o soluție medicamentoasă) rănile făcute arborilor, să protejeze trunchiurile copacilor în apropierea cărora va lucra cu utilaje grele și să îndepărteze pământul depozitat pe colet (regiunea dintre rădăcină și tulpină). Totodată, constructorul a fost pus să acopere, sub îndrumarea specialiștilor care administrează zonele verzi ale Craiovei, rădăcinile dezgolite din cauza șanțurilor săpate pentru rețelele de apă și să facă o terasare ușoară a terenului.

Lucrările de reabilitare a Parcului „Nicolae Romanescu“ s-au derulat fără să fie luată nici un fel de măsură de protejare a vegetației

Comisia de la minister a recomandat, primăria a uitat

Comisia de la Ministerul Culturii a venit atunci cu recomandări și pentru autoritățile locale. În raportul de control s-a făcut precizarea că, imediat după finalizarea și recepția lucrărilor, „se impune realizarea unui plan multianual de gestionare peisagistică a vegetației bazat pe un studiu pedologic, a unui releveu detaliat al vegetației existente și al unui studiu dendro-floricol istoric și exhaustiv“. „Studiul pedologic, releveul vegetației, studiul dendro-floricol și planul de gestionare peisagistică trebuie realizate până cel târziu la sfârşitul anului 2017, ţinând cont că un astfel de studiu se desfăşoară de-a lungul a patru anotimpuri“, se mai menționa în raport. Tot aici se mai regăsea și următoarea recomandare: „Se vor aloca fondurile necesare implementării planului de gestionare peisagistică în conformitate cu Legea nr. 24/2007, art. 11, alin. (1) care prevede că «autoritățile administrației publice centrale și locale sunt obligate să asigure finanțarea materialului dendricol și a lucrărilor aferente necesare pentru amenajarea terenurilor și regenerarea vegetației în spațiile verzi proprietatea acestora»“.

Ce a făcut Primăria Craiova după recepția Parcului „Romanes­cu“? Absolul nimic. Scandalul legat de distrugerea vegetației s-a stins odată cu recepția finală a lucrărilor, iar de atunci nu a mai pomenit nimeni de nicio recomandare de la minister și de nici un studiu pedologic menit să arate cum ar trebui tratat pe viitor parcul simbol al orașului, greu încercat de intervenția utilajelor. Întrebată de GdS, primăria l-a luat pe „nu știu“ în brațe și a pasat problema către RAADPFL. „Instituția noastră nu deține informațiile la care faceți referire (realizarea studiului pedologic – n.r.), solicitarea dumneavoastră fiind redirecționată către RAADPFL, operatorul care are în gestiune directă activitățile de administrare a domeniului public și privat din municipiul Craiova“, a fost răspunsul primăriei.

Nici Regia de Administrare a Domeniului Public nu a avut prea multe de spus, venind cu clasica motivare a nealocării de fonduri de către… primărie. „La data la care comisia specializată de la Ministerul Culturii a efectuat control la lucrările care se executau în Parcul «Nicolae Romanescu», aprilie 2016, parcul nu fusese dat în administrare RAADPFL Craiova. Decizia de dare în administrare a parcului către RAADPFL a fost luată prin HCLM nr. 207/25.05.2017. Demararea studiului pedologic este condiționată de alocarea de fonduri pentru găsirea unei firme care să realizeze acest proiect, urmând ca la rectificarea bugetară din acest an să fie avută în vedere posibilitatea de alocare a fondurilor necesare acestui demers“, a fost răspunsul RAADPFL. Până la urmă, cert e un singur lucru. De la recepția parcului și darea lui în administrarea RAADPFL a trecut un an, timp în care nici Regia și nici primăria nu au mișcat un deget pentru a demara acel studiu recomandat de minister.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 7 mai 2018

Actualitate

» Klaus Iohannis critică dur execuția bugetară pe primul trimestru: E imperioasă demisia premierului Dăncilă
» Procurorii Daniel Horodniceanu şi Felix Bănilă, candidaţi la şefia DIICOT
» Șeful de la Drumuri şi-a dat demisia după 16 luni de mandat, din motive personale. Narcis Neaga revine la conducerea CNAIR
» Avioane ale coaliţiei conduse de Arabia Saudită au bombardat palatul prezidenţial din Yemen
» Două medalii de argint pentru echipele româneşti prezente la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene/EUSO 2018
» De ce scanează chinezii creierul angajaţilor
» Craiova: Programul Filarmonicii “Oltenia” în săptămâna 7-13 mai
» Iohannis face declaraţii de presă la ora 19.30, la Cotroceni
» Vladimir Putin îl propune tot pe Dmitri Medvedev pentru funcţia de premier al Rusiei
» BNR majorează dobânda cheie la 2,5%. Se scumpesc creditele în lei, dar pot creşte şi dobânzile la economisire
» Subiectele de la Evaluarea de la clasa a II-a – Proba de Limba română
» Întâlnire Angela Merkel – Vladimir Putin, la Soci, în 18 mai

Publireportaj

» Finalizare implementare proiect cu titlul “Îmbunătăţirea competitivităţii economice a SC Nobascom Construct SRL prin dotarea societăţii cu echipamente/utilaje/instalaţii de ultimă generaţie”
» Derulare proiect „Dezvoltarea firmei SC PADRINO SRL”
» Derulare proiect „DEZVOLTAREA FIRMEI SC CIVIL SPEED SRL”
» Derulare proiect “Dezvoltarea firmei SC PREMAR COM SERV SRL”
» Derulare proiect “Dezvoltarea firmei SC AMG AGREGATE SRL”
» Derulare proiect “Dezvoltarea firmei Adrilex Imp. Exp. SRL”

Local

» Lucrările de pe strada Uţeştilor, inaugurate
» A furat bijuterii şi a fost prins
» Amenzi cu duiumul aplicate de poliţiştii mehedinţeni
» Au stins luminile maşinii, dar tot au fost văzuţi de jandarmi

Dolj

» Comuna Călăraşi renaşte din nisip
» Top Gel organizează „Zilele porților deschise“
» 15.000 de lei contra trei ani de puşcărie
» Rablele Salubrității îi țin pe craioveni cu gunoiul la ușă
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Dolj: Poliţiştii caută un bărbat din Pleniţa dispărut de la domiciliu
» Dolj: Se sistează temporar furnizarea gazelor la Işalniţa, în data de 8 mai
» ALDE Dolj solicită Primăriei Craiova bani pentru studiul pedologic din Parcul Romanescu
» Craiova: Ziua Europei, marcată la Biblioteca “Aman”
» Dolj: La volan fără permis de conducere

Gorj

» Zeci de elevi, găsiţi de poliţie în barurile de lângă şcoli
» Criză de controlori pe mijloacele de transport în comun
» Foste centrale termice de cartier, scoase la vânzare
» Sute de angajaţi s-au aflat în grevă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu
» „Brâncușiana copiilor“ a ajuns la cea de-a XVI-a ediţie
» Pregătiri pentru sărbătorirea Zilei Europei, pe 9 Mai
» Protest al cabanierilor din Rânca la adresa autorităţilor care administrează staţiunea
» Utilajele au fost scoase la cosit pe drumurile naţionale
» Două săptămâni pline de evenimente culturale: festivaluri de folclor şi literatură, precum şi târgul meşterilor populari olteni

Sport

» Baschetbaliștii de la Îngerii Băniei, pregătiți de turneul final
» Meciul trei cu Sibiu, în sala mică
» Finala Cupei României se va disputa pe Arena Naţională

Bani & Afaceri

» Ce se întâmplă cu banii strânși la Pilonul II de pensii

Sanatate

» Pacienți învingători într-un sistem bolnav (III): Dorica Dan, femeia mai puternică decât guvernele României

Educatie

» Peste 200 de școlari, premiați pentru performanțele la matematică
» Olimpicii la Matematică ai României și Franței vin la Craiova

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top