16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSuspiciuni de luare de mită la Primăria Craiova

Suspiciuni de luare de mită la Primăria Craiova

Procurorii DNA susțin că mita ar fi fost cerută în 2010, înaintea organizării unui eveniment muzical. În 2010, la Craiova s-a organizat a VIII-a ediţie Romanian Music Awards.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au anunțat, joi, trimiterea în judecată pentru comiterea infracțiunii de luare de mită a consilierului personal al fostului primar al municipiului Craiova, Antonie Solomon. Deși procurorii nu au dat prea multe informații din rechizitoriul întocmit, se pare că infracțiunile ar fi fost comise cu ocazia organizării la Craiova a evenimentului muzical Romanian Music Awards.

Peste 200.000 de lei și un BMW X6, aceasta ar fi mita primită în cursul anilor 2011 și 2012 de Florin Lobdă, consilier personal al primarului municipiului Craiova, Antonie Solomon.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că, „în cursul anului 2010, inculpatul Lobdă Florin, în calitate de consilier personal al primarului municipiului Craiova, în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu care constau în atragerea de sponsori pentru diverse evenimente organizate de Primăria Craiova, a pretins de la un om de afaceri, organizator al unui eveniment muzical (martor în cauză), o sumă de bani reprezentând un comision din încasările primite de organizatorul evenimentului cu titlu de sponsorizare de la mai multe societăți care aveau lucrări în desfășurare cu Primăria municipiului Craiova. Ulterior, în baza acestei înțelegeri, în cursul anului 2011, inculpatul a primit în total suma de 214.880 de lei. În același context, în prima jumătate a anului 2012, inculpatul Lobdă Florin-Nelu a pretins de la același om de afaceri suma de 40.000 de euro și a primit de la acesta un autoturism marca BMW X6“. Dosarul urmează să fie judecat de Tribunalul Dolj.
Deși nu au precizat despre ce evenimente muzicale a fost vorba, evenimentul Romanian Music Awards, organizat la Craiova în 2010 și 2012, pare să fie cel în cauză. Asta pentru că, după cum a scris Gazeta de Sud la acea vreme, Romanian Music Awards a fost organizat din fonduri private, adică din sponsorizări.

Romanian Music Awards la Craiova

În iulie 2010, ediția a VIII-a a Romanian Music Awards a avut loc la Craiova, organizator fiind Music Channel. La acea vreme, directorul Music Channel era Giovanni Francesco.
După o pauză de un an, în iunie 2012, Romanian Music Awards s-a întors la Craiova, evenimentul muzical fiind organizat tot de Giovanni Francesco. Acesta din urmă a declarat înainte de spectacol pentru Gazeta de Sud că toate cheltuielile urma să fie asigurate din sposorizări.
„Primăria Craiova acţionează ca partener local strict pe partea de asigurare a infrastructurii, a aprobărilor şi avizelor. Intrarea la spectacol va fi gratuită, cu toate că nu luăm nici un ban de la bugetul local, aşa cum am auzit că s-a speculat prin Craiova chiar de către unii angajaţi ai primăriei. Aşa ni se pare normal, să folosim bani privaţi pentru un eveniment de genul acesta“, preciza atunci Giovanni Francesco.
Numele lui Giovanni Francesco apare în dosarul în care, în mai 2017, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane, printre care se numără Elena Udrea, Ioana Băsescu și Dan Andronic.
În acest dosar, anchetatorii au reținut că, în cursul anului 2009, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, inculpații au colectat sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Giovanni Francesco, care era într-o relație cu Ioana Băsescu la acea vreme, a fost acuzat de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani. În mai 2017, procurorii DNA au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor într-un dosar separat a lui Giovanni Francesco.

Control judiciar și sechestru

Inculpatul din acest dosar a fost trimis în judecată de procurorii DNA sub control judiciar. Procurorii anticorupție au mai precizat că s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile ale inculpatului, dar și asupra a 30 de părți sociale pe care inculpatul le deține la două societăți comerciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS