5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNu pierdeți vinieta de parcare! Veți plăti din nou taxa

Nu pierdeți vinieta de parcare! Veți plăti din nou taxa

Vinieta care confirmă achitarea taxei de parcare pe domeniul public al Craiovei trebuie afișată în interiorul autovehiculului, într-un loc vizibil din exterior (Foto: Lucian Anghel)

Taxa de 40 de lei pe care craiovenii o plătesc anual, până la 31 martie, pentru fiecare autovehicul aflat în proprietate și înregistrat la Direcția de Impozite și Taxe (DIT) și care le dă dreptul să parcheze pe domeniul public al orașului continuă să ofere surprize neplăcute. Asta pentru că vinieta primită odată cu achitarea taxei de către utilizatorul autovehiculului trebuie păstrată cu mare grijă. Și nu oriune, ci în interiorul mașinii, într-un loc vizibil din exterior. După ce mai mulți craioveni s-au trezit, anul trecut, amendați de polițiștii locali pentru lipsa vinietei, deși plătiseră taxa, dar nu afișaseră timbrul autocolantat la vedere, așa cum prevede regulamentul aplicat în Craiova, recent alți cetățeni au avut de suferit de pe urma vinietei cu bucluc.
Motivul? S-au văzut puși în situația de a mai plăti o dată taxa de 40 de lei pentru faptul că au pierdut sau deteriorat vinieta. „Am avut un accident în trafic și mi s-a spart parbrizul. L-am schimbat, evident, dar am rămas fără vinietă, pentru că era lipită în parbrizul care s-a spart. M-am dus cu chitanța care confirma plata taxei la unul din ghișeele DIT și am cerut altă vinietă. Mare mi-a fost surpriza când mi s-a spus că trebuie să plătesc din nou taxa. Aveam chitanța în mână, figuram în baza de date cu taxa plătită, dar nu mi se putea elibera altă vinietă. Am mers la un alt ghișeu, dar mi s-a transmis același lucru. Ce pot face în situația asta? Să plătesc de două ori aceeași taxă? Știu că nu e legal, dar dacă nu plătesc din nou, nu primesc vinieta și risc să fiu amendat. Nu mi se pare normală o astfel de situație și nici legală la urma urmei“, ne-a sesizat unul dintre craiovenii care au avut de suferit din cauza pierderii vinietei.

Autoritățile locale, în căutare de soluții

Situația prezentată de respectivul craiovean este reală și a fost confirmată de autoritățile locale din Bănie. Numai că acestea nu au găsit și rezolvarea problemei. O soluție ar exista, dar ea nu s-a putut încă pune în practică, potrivit viceprimarului Craiovei, Adrian Cosman. „Am văzut și eu sesizări legate de pierderea vinietei, dar în situația actuală nu se poate elibera alta decât după plata taxei. Probabil că acești bani rămân în contul persoanei respective, nu se poate lua o taxă de două ori, dar nu există momentan o altă soluție. Se lucrează la varianta ca polițiștii locali să poată să vadă dacă taxa de parcare a fost plătită prin simpla verificare a numărului de la mașină. Astfel, nu va mai fi nevoie de afișarea vinietei în mașină și nu vor mai fi probleme nici dacă cineva va pierde acest timbru autocolantat“, a spus „vicele“ Cosman. Potrivit autorităților locale, pasul care ar trebui făcut și la care încă se lucrează este acela al intersectării bazei de date de la Direcția de Impozite și Taxe cu cea de la Poliția Rutieră. În prezent, un autoturism poate fi verificat de Poliția Rutieră după numărul de înmatriculare, în timp ce cei de la DIT îl au în evidență doar după seria de la șasiu.
Regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova prevede că vinieta se aplică în cazul opririi sau staţionării în mod obişnuit a unui autovehicul într-un loc public din oraș, cu excepţia parcărilor cu plată semnalizate corespunzător, că se afişează la loc vizibil din exteriorul mașinii și că nu este transmisibilă de la un autovehicul la altul. Tot aici se mai precizează că timbrul autocolantat este înseriat în regim special și conține elemente de identificare ale autorităţii publice locale. De aceea nu se poate emite duplicat. Potrivit Regulamentului în vigoare, dacă vinieta nu este afișată la vedere, proprietarul sau utilizatorul autovehicului poate fi sancționat cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei, chiar dacă a plătit taxa de parcare. Așa că, până când autoritățile locale vor pune în aplicare soluția de care pomenesc (DIT ar lucra deja la schimbarea acestui Regulament), mare atenție la vinieta de parcare! Nu o pierdeți și păstrați-o în mașină, la loc vizibil. Altfel, veți scoate bani din buzunar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS