Elevii Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” au reuşit o performanţă notabilă

Cei zece elevi din echipa Technodogs Robotics Team din cadrul Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu au reuşit o performanţă notabilă, calificându-se în semifinala competiţiei. Campionatul Mondial de Robotică FIRST Tech Challenge de la Detroit, SUA, este cea mai mare competiţie de robotică din lume. Evenimentul a avut loc în perioada 25 – 28 aprilie, iar la competiţie au participat patru echipe de elevi din România: două din Bucureşti, una din Alba Iulia şi echipa din Târgu Jiu. Cei zece tineri de la Colegiul „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu au intrat în competiţie cu un robot care ia decizii singur, recunoaşte culori şi imagini şi este capabil să execute anumite sarcini. Echipa românească formată din Technogods Robotics Team și Team RO001 Xeo Alba Iulia a reuşit o premieră unică, prin calificarea în semifinala competiţiei care a reunit cele mai bune echipe din lume. Pentru un loc la Campionatul Mondial de la Detroit s-au luptat mai mult de 91.000 de competitori, în cadrul a 3.650 de echipe din 27 de state.

Prima participare, prima semifinală

Cei zece elevi din Târgu Jiu s-au aflat la prima participare la un concurs de un asemena nivel, unde au dominat echipele din SUA şi Canada, dar s-au remarcat şi echipe din China, Japonia, Italia, Olanda sau Rusia. Prima participare a însemnat o performanţă istorică, respectiv calificarea în semifinale. Elevii Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ îi au ca mentori pe profesoara Mihaela Runceanu şi pe Alexandru Budin. Este de remarcat că înainte de semifinală, Technogods de la Colegiul „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu ocupa locul 4 în divizia Edison. Au participat la Campionatul Mondial de Robotică First de la Detroit elevii: Mihai Pîrvuleț, Ion Duiu, Robert Șandru, Denis Zoican, Andrei Dumitrescu, Vlad Udrescu, Daniela Nicola, Octavian Stamatoiu, Ovidiu Rusu și Eduard Popescu. Echipa este coordonată de profesoara Mihaela Runceanu, din cadrul Colegiului. Alexandru Budin a fost mentorul echipei. Pregătirea pentru competiție a început în luna septembrie a anului trecut și a presupus construirea unui robot care a avut sarcini precise, pe o temă stabilită anterior. Echipa din Târgu Jiu este formată din nouă băieţi şi o fată, elevi din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a, la profilul matematică-informatică intensiv.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.