Acasă Local Gorj S-a triplat numărul celor care muncesc „la negru“

S-a triplat numărul celor care muncesc „la negru“

-

Inspectorii de muncă au depistat de la începutul anului şi până în prezent un număr de 78 de persoane fără forme legale de angajare. Potrivit lui George Romanescu, inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, în aceeaşi perioadă a anului trecut fuseseră depistate doar 23 de persoane care munceau „la negru“. Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj a mai spus că amenzile mari ar trebui să îi sperie şi pe angajatori şi pe cei care acceptă să lucreze fără un contract de muncă. Amenda pentru fiecare caz de muncă la negru este de 20.000 de lei. Se poate ajunge inclusiv la sistarea activităţii, măsură care poate fi luată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj. George Romanescu a precizat că verificările vor continua şi în perioada următoare alături de jandarmi şi poliţişti.

Numărul petiţiilor s-a dublat

George Romanescu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, a mai spus că şi numărul petiţiilor este în creştere. Practic acestea s-au dublat, de la 115 în prima parte a anului trecut ajungându-se la 213 în prima parte a acestui an. Gorjenii reclamă la ITM munca fără forme legale, neplata salariului sau nerespectarea timpului de lucru de către angajator. „Este în creştere numărul cazurilor de muncă fără forme legale de angajare, dar agenţii economici trebuie să fie conştienţi de riscurile mari pe care şi le asumă. Este vorba de amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare caz depistat. Mai mult decât atât, ITM poate dispune suspendarea activităţii. Şi petiţiile primite în prima parte a anului fac în special referire la munca fără forme legale, la contractele de muncă, la neplata salariului“, a spus Marcel Romanescu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Persoana iubită sau copiii vă solicită ajutor material. De aici se pot isca foarte uşor controverse, discuţii aprinse şi chiar conflicte...