10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrevă spontană la Electroputere Craiova din cauza salariilor mici

Grevă spontană la Electroputere Craiova din cauza salariilor mici

Muncitorii se plâng că au salarii prea mici, foarte apropiate de salariul minim pe economie, după 35-40 de ani lucrați în uzină, în comparație cu personalul TESA, care are salarii nete de peste 3.000-4.000 de lei. Angajații sunt hotărâți să continue protestele până când conducerea le va accepta majorările salariale de 300 de lei net de fiecare muncitor.

Aproximativ 300-400 de muncitori de la Electroputere nu au mai intrat joi la lucru. foto, Lucian Anghel

Câteva sute de muncitori de la secțiile TRAFO și Mașini Rotative din cadrul Electroputere SA Craiova au refuzat să intre la lucru joi dimineață, în jurul orei 7.30, din cauza nemulțumirilor salariale. Ei au rămas în curtea fabricii, încă de dimineață, spunând că au declanșat încă un protest spontan și au refuzat să intre la lucru pe parcursul zilei.
Angajații care muncesc efectiv în secțiile de producție declanșaseră un protest spontan și miercuri după-amiază, din cauză că mai-marii firmei nu le-au acceptat majorările salariale propuse de sindicaliști. Societatea se află în plin proces de negociere a Contractului colectiv de muncă. „Oamenii au continuat greva spontană de ieri, din cauza faptului că la negocierea Contractului colectiv de muncă nu s-au obținut revendicările solicitate, iar revendicarea salarială este singura importantă. Solicităm o sumă fixă de 300 de lei la toată lumea. Conducerea ne-a spus că firma este pe pierderi de cinci ani, că în fiecare an cresc pierderile față de anul anterior și că nu pot să ofere mărire salarială în momentul acesta. Noi intenționăm să declanșăm conflict de muncă după ce parcurgem toate etapele legale, dar ieri (joi – n.r.), noi fiind la negocieri, s-a declanșat greva spontană și trebuie să fim alături de oameni și să nu se întâmple nimic care să contravină legii“, a spus, pentru GdS, lidera de sindicat de la Electroputere, Cătălina Tibeică.

Conducerea i-a amenințat că se închide firma. Oamenii nu au cedat.

Miercuri după-amiază, conducerea Electroputere i-ar fi informat pe oameni că dacă vor continua protestele se va ajunge la închiderea societății. Muncitorii riscă această soluție radicală, dar nu renunță la proteste. „Oamenii sunt dispuși să continue protestele până la închiderea firmei, pentru că aceasta a fost amenințarea conducerii ieri (miercuri – n.r.), când am trimis o echipă de patru oameni să discute cu directorul general, și conducerea a spus că în condițiile acestea o să închidă firma. Oamenii sunt dispuși să se închidă firma“, a mai precizat lidera de sindicat, Cătălina Tibeică.
Un alt lider sindical din Electroputere, de la TRAFO, Cătălin Socoteanu, a menționat: „Ni se spune că dacă nu ne convine, să plecăm, dar noi nu avem cum să plecăm. Am cerut și la alte negocieri ale Contractului colectiv majorări salariale și am acceptat situația pentru că societatea este pe pierdere în fiecare an, și am acceptat să așteptăm până ne redresăm. Acum ideea este că noi ne facem treaba ca muncitori, dar din conducerea Electroputere nu este tras nimeni la răspundere. Pierderile nu se datorează muncitorimii. Ei își fac sarcina de lucru. Ceea ce li se dă, aia lucrează. Când nu sunt comenzi, este vina celor care conduc, nu a muncitorilor“.

Muncitorii – disperați că au salarii foarte mici, comparativ cu personalul TESA

Lidera de sindicat a menționat că majoritatea muncitorilor sunt plătiți cu salariul minim pe economie de 1.900 de lei brut, dar că salariul mediu net pe întreaga unitate ajunge la 3.000 de lei net. Media salarială este crescută pentru că personalul TESA are salarii de trei-patru ori mai mari decât personalul care muncește efectiv în uzină, se plâng muncitorii.
Potrivit protestatarilor, raportul între angajații direct productivi și personalul TESA din unitate ar fi de aproape 1-1, adică numărul celor care lucrează în birouri ar fi aproape egal cu numărul muncitorilor. „Cei din birouri au salarii mult mai mari. Eu ies la pensie în octombrie, după 40 de ani de muncă, cu un salariu de 1.900 de lei“, a spus o protestatară. „Am vârsta de 50 de ani și o vechime de 33 de ani de muncă pe platforma Electroputere și am salariul de 1.920 de lei brut. Am minimul pe economie. Vom continua greva. Ne amenință că închid fabrica. S-o închidă, că nu mai vrem să muncim pentru salariile altora de aici! Eu am avut o boală incurabilă, cancer mamar. Ne tratează inuman și noi trebuie să muncim pe salariile acestea mici“, a spus Aura Vâlcea, lăcătuș montator.
„Am ieșit în stradă din cauza salariilor. Vă arăt fluturașul de salariu pe ianuarie 2018. Am 1.347 de lei, după 42 de ani de muncă în Electroputere. Unde pot să mă mai duc să muncesc la vârsta asta? Am 59 de ani. Eu mi-am făcut datoria și mi-o fac în continuare, cât mai am de stat pe aici. Cerem salarii decente. Sindicatul a cerut creșterea salariului brut cu 500 de lei, din care ne-ar rămâne 300 de lei net. Vrem să intrăm în grevă generală, dacă conducerea nu ne mărește salariile. Spun că sunt pe pierderi. Păi sunt pierderi un an, doi, dar de ani de zile noi nu primim nici acea indexare pentru inflație! Ne-a prins salariul minim din urmă“, a spus Jean Marin, lăcătuș-mecanic montator subansamble.
Tinerii care lucrează la Electroputere sunt nemulțumiți că nici specialiștii nu sunt remunerați cum trebuie și că este o discrepanță foarte mare între salariile personalului TESA, care sunt destul de mari, și salariile muncitorilor. „A avut loc o negociere cu conducerea fabricii, dar domnul director Osama a considerat că deja a făcut un efort prea mare că ne-a mărit valoarea bonurilor de masă, de la 9,5 lei la 15 lei, și a zis că atâta poate, că aceasta este oferta dânsului. Dacă își menține poziția, și noi vom rămâne în stradă! Este o discrepanță prea mare între salariile celor de sus și ale celor de jos. Să conștientizeze că nici ei nu pot continua fără noi și nici noi fără ei nu putem să mergem mai departe. Trebuie să găsim o cale de mijloc. Noi suntem aici 200-300 de persoane. Diferența până la 700 se găsește sus, la birouri, care au salarii foarte bune și nu ies afară. Noi suntem de la Bobinaj, care este inima transformatorului. S-au făcut și s-au scos și două-trei transformatoare pe săptămână, iar prețul unui transformator pleacă de la câteva sute de mii de euro, poate și până la unu-două milioane de euro, iar ei ne tot spun că sunt pierderi. Formarea unui bobinator bun durează șase-șapte luni, iar din zece oameni pe care îi angajezi poate formezi doar un singur bobinator“, a spus Cezar Cebuc.
În cursul zilei de joi, o echipă de inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a ajuns la Electroputere. Nefiind declanșat conflictul de muncă, ci doar proteste spontane, rolul celor de la ITM este de conciliere, în sensul de a încerca să împace cele două părți.

Conducerea Electroputere a cedat: oferă 200 de lei net la salariu

Joi a avut loc Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor (AGOA) de la Electroputere. După AGOA, conducerea Electroputere a cedat presiunilor angajaților și le oferă acestora la salariu câte 200 de lei net în plus, plus bonuri de masă de 15 lei (față de 9,5 lei, cât era până acum).
Lidera de sindicat a precizat, pentru GdS, despre noua ofertă a companiei: „Nu este ceea ce ne așteptam să primim, dar este mai mult decât nimic. În acest moment s-a încheiat protestul, dar rămâne să vedem ce vor spune oamenii mâine (vineri – n.r.)“, a spus Cătălina Tibeică.
GdS a încercat să obțină un punct de vedere de la conducerea societății, însă până la închiderea ediției societatea nu ne-a răspuns la întrebări.

Pierdere uriașă la Electroputere

Electroputere Craiova mai are puțin peste 700 de angajați. Societatea produce transformatoare de putere și mașini electrice rotative. Cea mai mare parte a producției merge la export, în special în Arabia Saudită. Conform datelor din ultimul bilanț contabil depus la Ministerul Finanțelor, pe anul 2015, societatea din Craiova înregistrase o cifră de afaceri de 149,5 milioane de lei, iar pierderea era de 23,6 milioane de lei. În 2014, pierderea unității fusese de 35 de milioane de lei. Conform situației financiare publicate pe site-ul Electroputere Craiova, pe anul 2016 pierderea unității a fost de 45,3 milioane de lei, iar pe 2017, 66,49 milioane de lei.
Electroputere Craiova a fost preluată în anul 2007 de către Al Arrab Contracting Company, care a plătit statului român, la acea vreme, circa 2,3 milioane de euro pe pachetul majoritar de 62,8% din acțiuni.
În trecut, Electroputere Craiova a fost considerată „perla“ economiei doljene, fiind și cel mai mare angajator și un producător de locomotive renumit. Și la ora actuală, locomotivele produse la Electroputere circulă pe căile ferate, fiind în proprietatea CFR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS