17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTânăr tăiat, dosar „mutat“

Tânăr tăiat, dosar „mutat“

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au hotărât să trimită colegilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova dosarul penal deschis în vara anului trecut, după ce un tânăr a fost înjunghiat în timpul unei curse de mașini de pe o pistă dezafectată a Aeroportului Craiova. Anchetatorii susțin că au identificat agresorii, aceștia fiind patru craioveni trimiși în judecată de procurorii DIICOT într-un dosar de trafic de persoane și proxenetism.

Ancheta începută în iulie, anul trecut, de procurorii doljeni, a fost preluată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. Asta pentru că, după cum susțin anchetatorii, s-a stabilit că agresorii nu au avut intenția să-l ucidă pe Valentin Budescu, de 29 de ani. Acesta din urmă a fost tăiat cu un cuțit pe spate și abdomen, în urma unui scandal izbucnit în noaptea de 13 iulie, pe pista Aeroportului Craiova, în timpul unei curse de mașini.
Potrivit procurorilor doljeni, între persoana vătămată și suspecții din acest dosar „exista o situaţie conflictuală accentuată de incidentul produs la data de 31.05.2017“, când craioveanul Cosmin Ţurcan a fost bătut de Alexandru Olaru, în prezenţa lui Valentin Budescu. Ulterior, pe 13 iulie, Țurcan ar fi încercat să se răzbune, însă cel mai „șifonat“ a ieșit Budescu.
„Un grup de bărbaţi, din care au făcut parte Țurcan Cosmin, Preda Iulian, Preda Domenik și Preda Ionuţ, a descins în forţă cu trei autoturisme pe pista de avioane dezafectată unde se derulau curse de maşini, loc în care fusese semnalată prezenţa lui Olaru Alexandru, care era însoţit de trei prieteni, printre care Budescu Valentin și Cioroianu Remus. Într-un interval de câteva minute, în jurul orei 23.45, suspecţii menţionaţi au coborât din maşinile lor şi au încercat să îi identifice şi să îi agreseze pe cei doi. Olaru Alexandru a reuşit să-şi asigure scăparea fugind, în timp ce Budescu Valentin şi Cioroianu Remus au fost prinşi şi agresaţi, suferind leziunile descrise în rapoartele medico-legale“, au stabilit anchetatorii.

Tânărul înjunghiat, operat la Spitalul de Urgență Craiova

Ulterior, Budescu a fost transportat cu mașina de un martor la Spitalul de Urgență Craiova, unde a rămas internat. „Pacientul a venit în Unitatea de Primiri Urgenţe în jurul orei 00.00 şi prezenta plăgi înjunghiate în zona membrelor superioare, a toracelui şi a abdomenului. A fost stabilizat în aria de resuscitare, apoi a intrat în sala de operaţie“, au declarat atunci, pentru GdS, reprezentanții unității medicale.
Procurorii doljeni au mai susținut că „deşi suspecţii fie au negat prezenţa la locul faptei prezentând alibiuri a căror verificare le-a infirmat valoarea de adevăr, fie au refuzat să facă declaraţii în cauză, probele administrate au confirmat participarea lor la comiterea faptelor“, dar și că „din coroborarea probelor administrate rezultă că suspecţii nu au acţionat cu intenţia de a-l ucide pe Budescu Valentin“. Din acest motiv, procurorii doljeni au dispus schimbarea încadrării juridice a faptei din tentativă de omor în vătămare corporală, după care au trimis dosarul colegilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova pentru continuarea cercetărilor.

Suspecți de vătămare corporală, judecați pentru trafic de persoane

În ianuarie 2016, ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, coordonați de un procuror din cadrul DIICOT Craiova, descindeau la domiciliile mai multor craioveni suspectați de comiterea unor infracțiuni cu violență, dar și trafic de persoane și proxenetism.
În urma anchetei, procurorii DIICOT au stabilit că membri a două grupări infracționale au traficat zeci de tinere în Italia, Germania și Spania, unde le-au forțat să se prostitueze. „Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2011 și până în prezent, membrii celor două grupări infracționale organizate ar fi racolat mai multe tinere, pe care le-ar fi transportat în Roma – Italia, Berlin – Germania și în Barcelona – Spania, unde le-ar fi exploatat sexual, obținând venituri ilegale de peste 1.000.000 de euro. De asemenea, a rezultat că ambele grupări infracționale erau organizate pe niveluri de ierarhizare bine definite, iar fiecare membru ar fi avut un rol infracțional prestabilit“, au explicat procurorii DIICOT din Craiova.
După încheierea perchezițiilor, oamenii legii au ridicat și dus la sediul DIICOT pentru audieri 16 suspecți și martori, printre aceștia fiind și Iulian, Ionuț și Domenik Preda, dar și Cosmin Țurcan. Aceștia din urmă au fost arestați preventiv pe 16 ianuarie 2016 și au stat după gratii până la începutul lunii mai, același an. Cei patru craioveni au fost trimiși în judecată în mai 2016, alături de alți zece inculpați. Acest dosar se află încă pe rolul Tribunalului Dolj, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 17 mai.
Mai trebuie spus că, anul trecut, după scandalul în urma căruia a fost înjunghiat tânărul de 29 de ani, ofițerii Serviciului de Investigații Criminale au solicitat înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv sau la domiciliu în cazul celor patru craioveni, însă judecătorii de la Tribunalul Dolj au respins cererea polițiștilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS