UMA Sadu are aproape o mie de angajaţi

Uzina Mecanică Sadu, de la Bumbeşti-Jiu, ar putea trece din subordinea Ministerului Economiei în subordinea Ministerului Apărării Naţionale. Senatorul de Gorj, Florin Cârciumaru, a făcut un demers în acest sens şi a transmis o declaraţie politică Senatului României. „Una dintre aceste societăți este Uzina Mecanică Sadu, cu sediul în orașul gorjean Bumbești Jiu, care reprezintă o componentă importantă a industriei de apărare și un producător de marcă apreciat atât pe plan intern, cât și în piețele externe. Însă pentru a rezista și a face față cerințelor din domeniul producției de muniție, Uzina Mecanică Sadu are nevoie de investiții majore care constau în achiziționarea de mașini automate de ultimă generație pentru că, în ultima perioadă, datorită cerințelor, compania a crescut capacitatea de producție și, în același timp, a diversificat gama de produse prin includerea unor calibre specifice NATO“, potrivit declaraţiei.

În subordinea ROMARM

Din anul 2002, Uzina Mecanică Sadu este înregistrată ca societate comercială, filială a Companiei Naționale ROMARM SA, cu capital integral de stat, însă, din păcate, fondurile necesare investițiilor nu au putut fi depistate de către foștii șefi ai ministerului în subordinea căruia se află. De aceea, susțin, alături de mai mulți colegi de-ai mei din PSD, ca UM Sadu să intre în subordinea și administrarea Ministerului Apărării Naționale pentru că, în prezent, obiectul de activitate al uzinei constă în realizarea de produse și asigurarea de servicii privind cercetarea, proiectarea, fabricarea și comercializarea de muniție de infanterie calibre NATO, precum și calibre „Est“, de armament de infanterie și componente pentru acesta, dar și elemente pirotehnice de inițiere. „Ca lider al organizației PSD Gorj și senator, sunt de acord cu proiectul de ordonanță de urgență inițiat de Guvernul României, conform căruia toată Compania Națională ROMAR M SA, cu cele 15 filiale subordonate, să treacă de sub tutela Ministerului Economiei sub cea a Ministerului Apărării Naționale. Societatea Uzina Mecanică Sadu SA deține un număr de aproape 900 de angajați și este membră a Asociației Patronale Române a Producătorilor de Tehnică Militară PATROMIL, iar majoritatea activităților de import – export le derulează prin CN ROMARM SA, CN ROMTEHNICA SA, precum și prin alte firme de comerț“, potrivit lui Florin Cârciumaru.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.