Inflația crește taxele și impozitele din Craiova

Craiovenii vor plăti mai mult de anul viitor pentru unele impozite și taxe locale (Foto: arhiva GdS)
Autori


De anul viitor, nivelul impozitelor și al unor taxe locale instituite în municipiul Craiova va fi mai mare, pentru că va trebui corelat cu rata inflaţiei de 1,34 % comunicată pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Proiectul de hotărâre privind indexarea nivelurilor impozitelor, taxelor locale şi a altor sume care se fac venit la bugetul local, care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei, în municipiul Craiova, începând cu anul 2019, va fi supus la vot în ședința de joi a consiliului local. Creșterile nu sunt mari și pornesc de la câțiva lei până la zeci de lei, care se adaugă la valoarea actuală a taxelor sau la valoarea impozabilă a clădirii sau terenului pentru care se plătește impozitul.

Consiliul Local Craiova va aproba, în ședința de joi, indexarea nivelurilor impozitelor, taxelor locale şi a altor sume care se fac venit la bugetul local, începând cu anul fiscal următor, în conformitate cu o rată a inflației de 1,34 %, după cum se menționează într-un proiect de hotărâre de pe ordinea de zi. Ce va însemna acest lucru? Că atât impozitele, cât și multe din taxele locale vor fi mai mari din 2019, pentru că așa prevede art. 491 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, după cum se explică în raportul întocmit de municipalitate. Concret, potrivit acestuia, de anul viitor va crește valoarea impozabilă pe metrul pătrat la clădiri, nivelul impozitului pe terenul intravilan, impozitul pe mijloacele de transport, în timp ce la unele taxe se vor adăuga câțiva lei în plus (de la un leu, cinci lei sau șapte lei, până la 14 lei, 24 de lei, 54 de lei sau 60 de lei).

Spre exemplu, la impozitul pentru clădirile cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă, valoarea impozabilă va crește de la 1.000 la 1.013 lei, pentru imobilele cu utilități, și de la 600 la 608 lei, pentru cele fără utilități. Și la celelalte categorii de clădiri, valoarea impozabilă va fi mai mare de anul viitor, cu trei sau patru lei. La terenurile situate în intravilanul Craiovei și înregistrate în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, nivelul impozitului pe hectar va fi și el mai mare din 2019. Iată și câteva exemple în acest sens, în funcție de zone: la un teren din zona A, nivelul impozitului va crește de la 8.597 de lei/hectar la 8.712 lei/ha; în zona B, de la 6.499 lei/ha la 6.586 lei/ha; în zona C, de la 4.447 de lei/ha la 4.507 lei/ha; în zona D, de la 2.113 lei/ha la 2.141 lei/ha.

Impozitul auto crește doar la motoarele cu peste 2.000 de cm3

În ceea ce privește impozitul pe mijloacele de transport, creșterea este progresivă cu capacitatea cilindrică a autoturismului și pleacă de la motoarele mai mari de 2.000 de centrimetri cubi: de la 72 de lei la 73 de lei pentru mașinile cu capacitatea cilindrică între 2.001 cm cubi și 2.600 cm cubi; de la 144 de lei la 146 de lei, pentru motoarele între 2.601 cm cubi şi 3.000 cm cubi inclusiv; de la 290 de lei la 294 de lei, pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cm cubi. În cazul autovehiculelor de transport de marfă cu masa totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone, impozitul va crește cu 3 lei, 5 lei, 7 lei sau chiar 22 de lei, în funcție de masă. Astfel de creșteri se vor înregistra din 2019 și în cazul altor mijloace de transport.


Câțiva lei în plus se vor adăuga de anul viitor și la mai multe taxe instituite în municipiul Craiova. Taxa pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei pentru baruri și restaurante, spre exemplu, se va mări cu 12, 24, 44, 54 sau 60 de lei, în funcție de suprafața localului, în timp ce taxa pentru folosirea cu timp parţial a caselor memoriale și a monumentelor istorice va fi de 152 lei/oră, față de 150 de lei, cât este acum. Un leu se va adăuga și la taxa de parcare curentă pe domeniul public al municipiului pe bază de vinietă (41 de lei), dar și la taxa pentru eliberarea atestatului de producător și viza anuală a acestuia (81 de lei). Taxa de divorţ pe cale administrativă va fi, de anul viitor, 507 lei, în loc de 500 de lei, iar taxa de oficiere a căsătoriei în sediul Primăriei Craiova va crește la 861 de lei, față de 850 de lei, cât este în prezent.

Cresc taxele de folosire a stadionului

Din 2019 se vor scumpi și evenimentele care se vor desfășura pe stadionul „Ion Oblemenco“, pentru că vor exista alte taxe de folosire a arenei. Spre exemplu, un meci de fotbal va aduce 37.597 de lei la bugetul local, față de 37.100 lei (competiții interne), sau 75.194 lei, față de 74.200 de lei (competiții internaționale). Pentru evenimente culturale se vor plăti 61.057 de lei, față de 60.250 de lei, în timp ce un eveniment care va implica și folosirea gazonului va fi taxat cu 93.942 de lei, față de 92.700 de lei, cât este taxa acum. Închirierea sălii de conferințe de la stadion va costa 507 lei pe oră, în loc de 500 de lei, în timp ce taxa pentru filmări private va fi de 1.013 lei (1.000 de lei în prezent), iar pentru filmările private cu caracter comercial 2.027 de lei (2.000 de lei).

Și la unele taxe pentru folosirea parcării subterane din centrul Craiovei se vor adăuga câțiva lei. Taxa pentru parcarea pe timpul zilei, de luni până vineri, în valoare de de 120 lei/lună, va fi de anul viitor 122 de lei, taxa pentru staționare nelimitată, de 300 lei/lună, va fi 304 lei, în timp ce taxa de remitere tichet va fi de 51 de lei, față de 50 de lei, cât este acum. Și taxa de 50 de lei/zi pentru accesul în weekend la Craiova Water Park, pentru persoanele de peste 10 ani, va crește la 51 de lei. De altfel, multe taxe de 50 de lei sau 60 de lei vor fi de anul viitor cu un leu mai mari, în vreme ce taxele de 500 de lei cresc la 507 lei, iar cele de 1.000 de lei la 1.013 lei. Sancțiunile și contravențiile vor crește și ele din 2019, cuantumul lor minim și maxim urmând să se majoreze cu cinci lei, 21 de lei, 37 de lei sau chiar 85 de lei, în funcție de faptă.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 24 aprilie 2018

Actualitate

» Studiu: În Europa, românii sunt cei mai matinali şi plini de energie, la primele ore ale zilei
» Șoferul care a intrat cu mașina în pietoni, omorând 10 persoane, la Toronto, le-a cerut polițiștilor să îl împuște înainte ca acesta să fie arestat (VIDEO)
» A murit Dinu C. Giurescu. Academicianul avea 91 de ani
» Guvern: Pacienţii cu afecţiuni grave vor avea acces la toate medicamentele destinate unei indicaţii terapeutice, nu la un singur medicament
» România și Ungaria, cel mai ridicat nivel al deficitului bugetar din UE
» Dialog strategic româno – moldovean, la M.Ap.N.
» Fostul patron al Tel Drum Marian Fişcuci a luat-o la fugă la ieşirea din sediul DNA
» Parlamentul României, platou de filmare pentru o telenovelă
» Fostul deputat Cristian Boureanu, audiat la DNA
» MFP confirmă că Declaraţia Unică va avea putere de titlu executoriu
» Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererea de urmările penală a fostului ministru Sebastian Vlădescu
» YouTube a eliminat 8,3 milioane de videoclipuri în trei luni
» Veste proastă pentru românii cu credite în lei. ROBOR face un nou salt şi ajunge la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani şi jumătate

Publireportaj

» Comunicat de presă privind finalizarea derulării proiectului POR 2.1 A Microîntreprinderi

Local

» Salarii cu zece zile întârziere pentru unii profesori din Mehedinţi
» Incendiu la SJU Slatina
» Şofer de 71 de ani, prins beat la volan

Dolj

» Şoferul care și-a tăiat maşina, la judecată
» Conferința de afaceri „Investitori în viitorul economiei locale“, la Craiova
» Ambasadorul Marii Britanii, în vizită la Muzeul Olteniei
» Gunoiul piețarilor, deranjul locatarilor
» Primăria vrea fonduri europene pentru reabilitarea cișmelelor
» Rablele ocupă locurile de parcare din Craiova
» Poliţişti de la Secţia 2, acuzaţi că au bătut un scandalagiu
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Cod Galben de ploi cu descărcări electrice valabil pentru 12 judeţe, inclusiv pentru cele din Oltenia
» O asociaţie de proprietari din Craiova a fost jefuită
» Modificări în structura Spitalului Regional Craiova
» Concurs de skandenberg ,,Braţ de Oţel” la FEFS Craiova
» Craiova: Publicații digitale disponibile pe site-ul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”
» Craiova: Şoferii care nu au acordat prioritate pietonilor, amendaţi

Gorj

» Cursuri de prevenire a abuzurilor sexuale
» Zona Hurezani va beneficia permanent de un echipaj SMURD
» Edilul incompatibil de la Samarinești, menținut în funcție de instanța supremă
» ITM anchetează accidentul de rafting din Defileul Jiului
» Fermele de creştere a puilor de la Târgu Jiu se deschid pe 7 mai
» Demersuri pentru trecerea UM Sadu în subordinea Ministerului Apărării Naţionale
» Acord-cadru cu CAS pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă
» Guvernul a aprobat Bugetul Complexului Energetic Oltenia

Vâlcea

» O şoferiţă de 80 de ani a provocat un grav accident la Bârseşti
» Vâlcea: Accident la Bujoreni

Sport

» Fotbal / Firmino, Mane și Salah i-au făcut „pilaf“! Liverpool a surclasat AS Roma în primul act
» Doljenii vor reabilitarea
» Pandurii dau piept cu Sportul Snagov
» Judoka de la „Trișcu“ s-au întors cu opt medalii de la Campionatele Școlare
» Bayern și Real promit spectacol
» Luaţi-vă revanşa cu Romanul!

Sanatate

» Românii mor de boli care pot fi prevenite. Legea vaccinării blocată în Parlament

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top