6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Bechet rămâne după gratii

Fostul primar din Bechet rămâne după gratii

Fostul primar din Bechet s-a ales cu o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru infracțiunile comise în mandatul său.

Primar al orașului Bechet între anii 2008-2012, Costel Tulitu a formulat la Tribunalul Dolj, fără succes însă, o cale extraordinară de atac împotriva sentinței prin care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție. Fostul edil a fost acuzat că, în 2009 și 2010, a achitat o stație de epurare care a fost achiziționată, de fapt, în 2011, dar și că a atribuit patru contracte firmelor în care fiul său era acționar.

Cei trei inculpați din acest dosar penal – Costel Tulitu, Marin Petroi (diriginte de șantier) și Laurențiu Păunescu (administratorul SC Consrep Construct SRL Caracal) au fost trimiși în judecată de procurorii DNA la sfârșitul lunii aprilie 2015. Dacă Tulitu a fost acuzat de comiterea mai multor infracțiuni de abuz în serviciu și conflict de interese, ceilalți doi inculpați au fost deferiți justiției pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu.
Procurorii DNA au reținut în rechizitoriul întocmit că, în august 2009 și septembrie 2010, „inculpatul Tulitu Costel, în calitate de primar al orașului Bechet, în baza contractului de proiectare și execuție lucrări privind realizarea obiectivului «Sistem centralizat de canalizare Bechet-Deal SE1», a aprobat la plată cheltuieli care nu erau conforme cu realitatea, atestate prin două facturi emise de SC Consrep Construct SRL Caracal, în valoare totală de 1.339.342,29 lei, echivalentul a 312.741,97 euro“. Dirigintele de șantier Marin Petroi și administratorul Laurențiu Păunescu au confirmat cheltuielile, mai exact achiziționarea unor componente ale stației de epurare, „prin acte întocmite în lunile august 2009 și septembrie 2010 și prin procesul-verbal de custodie din luna septembrie 2010, deși stația a fost achiziționată în anul 2011“, au mai susținut anchetatorii. În acest fel, inculpații ar fi adus Primăriei Bechet un prejudiciu de 200.901 lei, iar Ministerului Dezvoltării Regionale – 1.138.440 de lei. Costel Tulitu a mai fost acuzat că, în cursul anului 2010, a achitat patru facturi în valoare totală de 48.862 de lei, emise de o societate comercială pentru servicii de pază. Și asta în condițiile în care între Primăria Bechet și respectiva firmă nu exista un contract în baza căruia să fie făcute plățile. De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că, pe când era primarul orașului Bechet, Tulitu a încheiat patru contracte cu două societăți comerciale în care fiul său, Cătălin Tulitu, avea calitatea de acționar principal. Procurorii anticorupție au susținut că, prin încheierea acestor contracte, primarul a păgubit bugetul Primăriei Bechet cu suma totală de 27.601 euro, banii reprezentând un folos material necuvenit pentru cele două firme, implicit pentru Cătălin Tulitu.

Condamnat definitiv la Curtea de Apel Craiova

La sfârșitul lunii aprilie 2015, procurorii anticorupție au încheiat cercetările în acest dosar și au dispus trimiterea în judecată a celor trei inculpați, dar și a SC Consrep Construct SRL, iar pe 14 ianuarie 2016, magistrații de la Tribunalul Dolj s-au pronunțat.
Costel Tulitu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru infracțiunile comise, iar Marin Petroi și Laurențiu Păunescu au fost condamnați la doi ani, respectiv doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare. Ultimii doi inculpați și-au recunoscut faptele pentru a scăpa cu pedepse mai ușoare. Instanța a mai hotărât să mențină sechestrul pus pe bunurile imobile aflate în proprietatea lui Costel Tulitu, care trebuie să achite suma de 164.208 lei primăriei pe care a condus-o timp de patru ani. În final, instanța a reținut că Ministerul Dezvoltării Regionale a recuperat cei 1.138.440 de lei, iar Primăria Bechet suma de 200.901 lei. SC Consrep Construct SRL a primit o amendă penală de 20.000 de lei și i-a fost interzis să participe timp de doi ani la procedurile de achiziţii publice. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de inculpați și procurori, iar pe 27 octombrie 2016, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât să mențină pedepsele stabilite de instanța de fond.
Fostul edil a fost încarcerat în baza sentinței emise de instanță, iar din toamna anului 2016 nu a mai ieșit din penitenciar.
La sfârșitul lunii ianuarie, anul acesta, Tulitu a formulat la Tribunalul Dolj o cerere de revizuire a sentinței prin care a fost condamnat, însă instanța i-a respins acțiunea la începutul lunii martie. Hotărârea instanței a fost atacată cu apel, cererea de revizuire fiind în prezent pe rolul Curții de Apel Craiova.
Mai trebuie spus că, pe 17 aprilie, același Costel Tulitu a formulat la Judecătoria Craiova o cerere de eliberare condiționată din penitenciar, instanța urmând să se prezinte pe 27 aprilie.

Revizuirea

Potrivit Codului de Procedură Penală, revizuirea unei hotărâri definitive poate fi cerută numai în anumite condiții: când s-au descoperit fapte care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunţate, dacă hotărârea s-a întemeiat pe declaraţia unui martor sau opinia unui expert care au săvârşit infracţiunea de mărturie mincinoasă, un înscris a fost declarat fals după pronunţarea hotărârii sau când un membru al completului de judecată sau procurorul a comis o infracţiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere. De semenea, poate fi solicitată revizuirea când două sau mai multe hotărâri judecătoreşti definitive nu se pot concilia sau când hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituţională după ce hotărârea a devenit definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS