10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPatronul Complexului de nunţi „Dumbrava“ poate plăti la jumătate amenda ITM pentru munca „la negru“

Patronul Complexului de nunţi „Dumbrava“ poate plăti la jumătate amenda ITM pentru munca „la negru“

Controalele vor continua şi la alte localuri de nunţi din Târgu Jiu

Patronul restaurantului „Dumbrava“ din Târgu Jiu poate scăpa de jumătate din amenda record pentru munca „la negru“ în sălile de nunţi, dacă o va achita în 48 de ore. Administratorul firmei va fi invitat în această săptămână la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj pentru a fi întocmită documentaţia legală, în vederea sancţionării. Este de precizat că 25 de persoane au fost depistate, la sfârşitul săptămânii trecute, prestând activitate fără forme legale de angajare la patru săli de nunţi din municipiul Târgu Jiu, în urma unui control de amploare al Inspectoratului de Muncă Gorj, organizat cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. La acţiune au participat 12 inspectori de muncă, 40 de poliţişti şi 12 jandarmi. Toate cele patru săli aparţin aceluiaşi angajator.

Riscă o amendă de 216.000 de lei

Acesta riscă o amendă totală de 216.000 de lei, din care 200.000 pentru muncă fără forme legale şi 16.000 de lei pentru încălcarea prevederilor legale în privinţa securităţii şi sănătăţii în muncă. Controlul a vizat personalul care servea la mese. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, verificările vor continua şi în perioada următoare, având în vedere că este sezon de nunţi. Angajatorii care folosesc doar pentru câteva zile personal au obligaţia să încadreze oamenii în muncă, să încheie contracte şi să achite obligaţiile către stat. De regulă, sălile de nunţi nu iau în calcul prevederile legale, având în vedere că folosesc personalul necesar doar în zilele de sâmbătă şi duminică. Amenzile sunt de 20.000 de lei pentru fiecare caz de muncă „la negru“. În situaţia în care sunt depistați mulți muncitori fără forme legale, se poate ajunge la o amendă atât de mare încât patronul să nu o poată plăti şi să închidă firma. Din acest motiv, inspectorii de muncă anunţă că este obligatoriu să se lucreze legal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS