Dezisecţia a avut loc sâmbătă şi duminică la Rovinari
Dezisecţia a avut loc sâmbătă şi duminică la Rovinari

Primăria oraşului Rovinari a luat unele măsuri în vederea prevenirii şi combaterii situaţiilor de risc ce ar putea fi determinate de apariţia căpuşelor, ţânţarilor şi insectelor. Dezinsecţia s-a derulat sâmbătă şi duminică în zonelor cu spaţii verzi din oraşul Rovinari. Vor urma în luna mai şi alte etape de dezinsecţie, în funcţie şi de starea vremii. „Au fost multe solicitări din partea cetăţenilor pentru dezinsecţie în zona spaţiilor verzi. Ca urmare a precipitaţiilor şi ulterior a creşterii considerabile a temperaturilor, s-au înmulţit ţânţarii în zonele cu spaţii verzi. Aprilie-mai este şi perioada de apariţie a căpuşelor şi altor insecte. Dorim să ne punem la adăpost faţă de problemele cauzate de insecte“, a declarat Robert Filip, primarul oraşului Rovinari.

Dezinsecţie obligatorie şi la Târgu Jiu

În municipiul Târgu Jiu au apărut deja ţânţarii, în special în cartierele unde există multă vegetaţie şi unde subsolurile blocurilor sunt inundate. Primăria Târgu Jiu nu are soluţii pentru eliminarea apei din subsolurile imobilelor, având în vedere că este vorba de proprietăţi private comune. Există soluţii doar dacă asociaţiile de proprietari execută reparaţiile la conductele de alimentare cu apă sau la conductele pentru evacuarea apelor menajere. Ulterior se poate face dezinsecţia în subsolurile igienizate în prealabil. Municipalitatea poate interveni doar acolo unde este vorba de adăposturi antiaeriene la subsolurile blocurilor şi în cazul în care subsolurile sunt inundate din cauza sistemului de canalizare. Sunt destule zone în care sistemul de canalizare este deasupra nivelului subsolurilor. În momentul de faţă, zeci de solicitări au fost primite de municipalitate pentru eliminarea apei din subsolurile blocurilor, precum şi pentru dezinsecţia acestora, dar şi a spaţiilor verzi din oraş. Municipalitatea pregăteşte două sau chiar trei acţiuni de dezinsecţie, în acest sens urmând să fie utilizat un avion utilitar specializat în astfel de activităţi. Populaţia oraşului va fi avertizată în prealabil în legătură cu „marea dezinsecţie“.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.